"... Babka to ciasto, które lubią chyba wszyscy:) Szybko i łatwo się je przygotowuje i już za parę chwil możemy cieszyć się smacznym i słodkim wypiekiem do herbaty lub kawy. Skorzystałam z tego przepisu i jestem zadowolona, gdyż ciasto wyszło wilgotne i mięciutkie ..."
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl. śmietany 12% lub 18%
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka dżemu morelowego
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać śmietanę i wymieszać. Powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przemieszać. Ciasto przelewać do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piec ok. 1 godziny. Jeszcze gorącą babkę posmarować przetartym przez sitko dżemem morelowym (bardzo dobry patent, skórka ma fajny smaczek), a po ostudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
29 komentarze:
Chętnie zjadłabym kawałek takiej babki do kawy, która właśnie się rzogrzewam:)
Poproszę kawałek...Taka mięciutka babka to jest pyszna rzecz do herbaty lub kawy.A ja właśnie kawę piję...
Juz dawno nie piekłam babki, a twoja jest tak zachecająca, że chyba się skuszę:)
Pozdrawiam!
uwielbiam takie babki :) Szybko i smacznie :)
a ja jestem zachłanna, poproszę te trzy kawałki :)
przepis zapisuję
Dzisiaj tez robiłam szybkie ciacho do rozgrzewającej herbatki ;)
odoba mi sie ze w tym przepisie nie ma masła
Uwielbiam śmietankowe smaki.
Ostatnio dość często mam smaczka na babkowe ciasta. Twoja wygląda bardzo smakowicie i uszczknę jej kawałek, tak na spróbowanie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Ostatnio jadłam babkę mając 10 lat, ile ja bym dała za coś tak pysznego! Cudowne.
Smacznie się zapowiada. Pięknie Ci wyrosła!
Ja poprosze taki kawaleczek...kolacji nie jadlam ,ale babke bym zjadla...;)
wilgotne babki są moimi ulubionymi! mniam!
Jak wilgotna to juz mi smakuje !:)
Już wyobrażam sobie jej smak :-) Z cudowną kołderką z cukru pudru.
bardzo Wam dziekuje:) i pozdrawiam cieplutko:)
ja bardzo lubię kiedy babki są wilgotne i mięciutkie
Ooo, to jest coś w moim guście, zapiszę sobie w kajeciku i wypróbuję :]
Przepadam za babkami - te ciasta nie do konca sa doceniane niestety. Ta twoja niby taka zwykla sobie skromna babeczka ale po przepisie widze ze pyszka!
Na drugie śniadanie - też jak znalazł :)
zwłaszcza, że tak idealnie się prezentuje!
uwielbiam babki, za ich proste wykonanie i cudowny smak :)
Zjadłabym takiego ciasta... choć malutki kawałeczek...
Pyszna prostota. Pewnie wypiłabym do niej duuuuży kubek kawy :)
cieszę się, że smakowało. :)
Ślicznie Ci wyszła, wygląda smakowicie ...
Spakowałabym sobie kilka kawałków na drugie śniadanie do pracy :)
Och, jak ja lubie takie babeczki :) Chyba porwe zaraz kawaleczek do kawy bo wyglada tak pysznie... :))
ja także bardzo lubię babki, proste ciasto i wszystkim smakuje:)
Odrabiam kilkudniowe zaległości w "podróżowaniu po blogach" i właśnie trafiłam na Twój wspaniały przepis! Bardzo zaciekawił mnie "patent" z dżemem morelowym. Stanowczo do wypróbowania:) Pzdr Aniado
Wszystkim bardzo dziekuje za tak mile slowa:)
Prześlij komentarz