środa, 1 grudnia 2010

Babka śmietankowa



"... Babka to ciasto, które lubią chyba wszyscy:) Szybko i łatwo się je przygotowuje i już za parę chwil możemy cieszyć się smacznym i słodkim wypiekiem do herbaty lub kawy. Skorzystałam z tego przepisu i jestem zadowolona, gdyż ciasto wyszło wilgotne i mięciutkie ..."


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. śmietany 12% lub 18%
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka dżemu morelowego

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać śmietanę i wymieszać. Powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przemieszać. Ciasto przelewać do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piec ok. 1 godziny. Jeszcze gorącą babkę posmarować przetartym przez sitko dżemem morelowym (bardzo dobry patent, skórka ma fajny smaczek), a po ostudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

29 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Chętnie zjadłabym kawałek takiej babki do kawy, która właśnie się rzogrzewam:)

Amber pisze...

Poproszę kawałek...Taka mięciutka babka to jest pyszna rzecz do herbaty lub kawy.A ja właśnie kawę piję...

Martyna pisze...

Juz dawno nie piekłam babki, a twoja jest tak zachecająca, że chyba się skuszę:)
Pozdrawiam!

milk_chocolate84 pisze...

uwielbiam takie babki :) Szybko i smacznie :)

Kaś pisze...

a ja jestem zachłanna, poproszę te trzy kawałki :)
przepis zapisuję

Agata pisze...

Dzisiaj tez robiłam szybkie ciacho do rozgrzewającej herbatki ;)

odoba mi sie ze w tym przepisie nie ma masła

ana pisze...

Uwielbiam śmietankowe smaki.

Anucha pisze...

Ostatnio dość często mam smaczka na babkowe ciasta. Twoja wygląda bardzo smakowicie i uszczknę jej kawałek, tak na spróbowanie:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Monika pisze...

Ostatnio jadłam babkę mając 10 lat, ile ja bym dała za coś tak pysznego! Cudowne.

Patrycja Reszko pisze...

Smacznie się zapowiada. Pięknie Ci wyrosła!

Ewam pisze...

Ja poprosze taki kawaleczek...kolacji nie jadlam ,ale babke bym zjadla...;)

Paula pisze...

wilgotne babki są moimi ulubionymi! mniam!

Majana pisze...

Jak wilgotna to juz mi smakuje !:)

Kasia pisze...

Już wyobrażam sobie jej smak :-) Z cudowną kołderką z cukru pudru.

aga pisze...

bardzo Wam dziekuje:) i pozdrawiam cieplutko:)

bryssska pisze...

ja bardzo lubię kiedy babki są wilgotne i mięciutkie

Toczka pisze...

Ooo, to jest coś w moim guście, zapiszę sobie w kajeciku i wypróbuję :]

arek pisze...

Przepadam za babkami - te ciasta nie do konca sa doceniane niestety. Ta twoja niby taka zwykla sobie skromna babeczka ale po przepisie widze ze pyszka!

amarantka pisze...

Na drugie śniadanie - też jak znalazł :)
zwłaszcza, że tak idealnie się prezentuje!

magda k. pisze...

uwielbiam babki, za ich proste wykonanie i cudowny smak :)

Paulina J. pisze...

Zjadłabym takiego ciasta... choć malutki kawałeczek...

Anonimowy pisze...

Pyszna prostota. Pewnie wypiłabym do niej duuuuży kubek kawy :)

cukrowa wróżka pisze...

cieszę się, że smakowało. :)

anytsujx pisze...

Ślicznie Ci wyszła, wygląda smakowicie ...

flusso pisze...

Spakowałabym sobie kilka kawałków na drugie śniadanie do pracy :)

majka pisze...

Och, jak ja lubie takie babeczki :) Chyba porwe zaraz kawaleczek do kawy bo wyglada tak pysznie... :))

bialoczarna pisze...

ja także bardzo lubię babki, proste ciasto i wszystkim smakuje:)

Anonimowy pisze...

Odrabiam kilkudniowe zaległości w "podróżowaniu po blogach" i właśnie trafiłam na Twój wspaniały przepis! Bardzo zaciekawił mnie "patent" z dżemem morelowym. Stanowczo do wypróbowania:) Pzdr Aniado

aga pisze...

Wszystkim bardzo dziekuje za tak mile slowa:)

Prześlij komentarz