środa, 4 maja 2011

Ciasto z jabłkami



     " Od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie zwykłe ciasto z owocami. A tak naprawdę, to w planach miałach rabarbar, ale niestety nie mogłam go nigdzie zdobyć, więc wykorzystałam jabłka. I jak to bywa z takim ciastem, czy z rabarbarem, czy jabłkami, czy z truskawkami itp. zawsze jest bardzo smaczne i lubię zajadać go przy herbatce. "


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. jogurtu naturalnego/kwaśnej śmietany
  • 3 jabłka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, jogurt lub śmietanę, sól i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Formę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na wierzch położyć jabłka i posypać brązowym cukrem i cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 40 minut.

34 komentarze:

Kamila pisze...

Lubię takie zwykłe i nieskomplikowane ciasta. Mają swój urok. Pozdrawiam!

Kasia pisze...

Zachwyca prostotą :-) Uściski!

Moja Kawiarenka pisze...

Choć proste, ale jednak fajnie "zakręcone" :-)

Natalia Wine pisze...

Do herbatki jak znalazł :)
i ja dzisiaj miałam ochotę na ciasto z jabłkami, a że rabarbar w ogródku to upiekłam szarlotkę z rabarbarem ;D

Zaytoon pisze...

Najlepsze, kiedy odkrawa się n-ty kawałek z prostokątnej blaszki...

Trzcinowisko pisze...

Mhm...lubię takie" po prostu "ciasta:)

bryssska pisze...

proste i szybkie ciasta to są najlepsze, zwłaszcza na upalne dni kiedy nie chce się za dużo przebywać w kuchni

kulinarne-smaki pisze...

uwielbiam

Gosia pisze...

Proste przepis najlepiej się sprawdzają.

Ola pisze...

oj kocham takie wypieki, niezobowiązujące, a mimo to wystawne. chyba wiem co zrobię z czekającym na mnie rabarbarem :)

Lekka pisze...

Nie żebym miała coś przeciwko jabłkom, ale to ciasto, choć niewątpliwie niezwykle smaczne, z rabarbarem było by pewnie porywające!
Tak mi się chce rabarbaru, ze niedługo zacznę go wymuszać w przepisach na bigos, sorry...;)

Paula pisze...

takie ciasta najbardziej lubię zjadać na ciepło z gęstą słodką śmietanką... jejku, ale się rozmarzyłam ;P

margot pisze...

bo zwykłe często jest najlepsze

Doctor pisze...

Uwielbiam! Takie delikatne i pyszne ciacho :)

Duś pisze...

uwielbiam takie puszyste ciasta z owocami:)

kabamaiga pisze...

Ciasto klasyka. Ja dzisiaj jadłam jabłkowe placuszki na kolację.

Karmel-itka. pisze...

kojarzy mi się z... wczasami nad morzem. zawsze wtedy je piekę, jest najszybsze do zrobienia ;]
i szum fal. towarzyszący każdemu kolejnemu kęsowi...

aga pisze...

dziekuje:)

wykrywacz smaku pisze...

czyste mistrzostwo, naprawdę :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Haha, 2 dni temu ja też miałam w planach rabarbar i musiałam zadowolić się jabłkami, bo rabarbaru nie było. Na szczęście dzisiaj go dopadłam i w sobotę zaprezentuję moje dzieło;) pozdrawiam

Kubełek Smakowy pisze...

Żółte, wesołe i optymistyczne. W sam raz na dziś dzień. Cudowne.

myniolinka pisze...

bo te proste są najlepsiejsze! na jogurcie, na maślance... z owocami... uwielbiam!

Barbara pisze...

Twoje z jabłkami prezentuje się super, a ja uwielbiam takie ciasta :)

Anucha pisze...

Do takich ciast zawsze z chęcią powracamy.
Ja dzisiaj zdobyłam rabarbar i na pewno na dniach jakieś ciasto upiekę. Tylko jeszcze nie wiem jakie.
Pozdrawiam:)

magda k. pisze...

cudowne te ciasto, nabrałam ochoty :)

Nemi pisze...

Proste, łatwe i najbardziej cieszy:) Uwielbiam ciasta z jabłkami!

ka.wo pisze...

Bo najlepsza jest prostota :) Pozdrawiam :)

schokolade pisze...

uwielbiam wszystkie wypieki z jablkami:)

Bożena pisze...

Właśnie zrobiłam..bardzo smaczne ciacho..

aga pisze...

Bożena - cieszę się, że smakowało:)

Anonimowy pisze...

hej,ale po co jogurt w przepisie?podałaś go jako składnik a potem w sposobie przygotowania nie wymieniony...a może ja niedowidzę...

aga pisze...

Anonimowy - a... no tak, bo to może być i jogurt i kwaśna śmietana, tylko tego nie dopisałam:)

Anonimowy pisze...

hej Aga już w porządku zrobiłem ze śmietaną ,wyszło super! myślę ,że z jogurtem też będzie ok.wybacz tę wczesniejszą uwagę ,ale jestem facetem ,który dopiero sie uczy piec,dlatego zwracam uwagę na szczegóły.pzdr ;)

aga pisze...

Anonimowy - spoko:) i bardzo dobrze, że pytasz, bo czasami wydaje mi się, że wszystko jest jasne, ale dla odbiorców/czytelników nie zawsze tak to wygląda:)
Cieszę się, że ciasto smakowało:) a może skusisz, się na kolejne:) Pozdrawiam:)

Prześlij komentarz