" Do tego ciasta pasuje jeszcze określenie: muffinowe - czyli takie na dwie miski i łyżkę:) Właśnie tyle potrzeba sprzętu kuchennego, żeby upiec to ciasto, a ja czasami lubię taką prostotę:) Oprócz łatwości wykonania ciasto jest fajnie wilgotne, kwaskowe od rabarbaru i pysznie smakuje na podwieczorek z aromatyczną herbatką. "
Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. maślanki
- 4 jajka
- 3/4 szkl. oleju
- 250 g rabarbaru
Rabarbar umyć i pokroić na nieduże kawałki. Mąkę, cukier i proszek wymieszać w jednym naczyniu. W drugim połączyć maślankę, jajka i olej. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać łyżką tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Blaszkę prostokątną ok. 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć rabarbar i lekko wcisnąć w ciasto. Piec w 180 st. C ok. 45 min.
45 komentarze:
Przepiękne fotki! Ciasto z pewnością jest pyszne!
też lubię taką prostotę, smakowicie wygląda :)
wygląda pięknie:) zjadłoby się kawałeczek do popołudniowej kawki:)
Uwielbiam takie mięciutkie ciacha - pychotka:)
woooooooow ale puszyste!
często proste rozwiązania bywają najlepsze, pyszniutko wygląda to ciacho
wielokrotnie napotykałam na blogach przepisy na maślankowe ciasta. Każdy zachwalał prostotę jego wykonania i smak. Chyba nie dam rady się dłużej opierać i wypróbuję na sobie. Przekonałaś mnie Twoim pięknym, puszystym wypiekiem :)
Wygląda świenie. Takie puszyste.. :)
pycha...
O jak muffinowe to już je lubię.
wygląda super! śliczne zdjęcia :-)
Robiłam rok temu muffinowe ciasto, ale z truskawkami :) robi się banalnie łatwo i jest niezawodne :) Twoje wygląda bardzo smakowicie, zwłaszcza że przepadam za rabarbarem.
Mniam, mniam, rabarbaru nigdy za wiele, ja robiłam ostatnio rabarbarowe na lekko kruchym cieście - pychota. Zapraszam do siebie na http://alkitchen.blogspot.com/
Cud, pychota!
dokupie troche rabarbaru i bedzie ciasto na weekend (: pysznie wygląda!
to maślankowe ciasto jest swietne, smakuje wybornie, nop i pasuje pod każdy owoc:) pozdrawiam
Ono jest takie pyszne! Pięknie Ci wyszło :)
Ja od siebie dorzuciłabym jeszcze kruszonkę. Ale to już takie moje małe "zboczenie". Po prostu ją uwielbiam! A ciasto ogólnie rzecz biorąc mieszczące się w kategorii tych idealnych. Na smaki, na brakczas...
Pozdrawiam! :)
Pyszna rabarbarowa puszystość!
dziękuję:) i fajnie, że ciasto się podoba:)
delikatne i pyszne.
letnie i wakacyjne.
Rabarbaru nigdy dość! A takiego maślankowego ciasta jeszcze nigdy nie próbowałam:)
na maslance? i w dodatku z rabarbarem?? moje ulubione! :-)
Uwielbiam to ciasto! Wspaniałe zdjecia:)
z pewnością zrobię! :) właśnie czegoś takiego - prostego, wilgotnego i z rabarbarem - szukałam :)
Wygląda pięknie na tym zdjęciu, lubię takie wilgotne ciasta.
ale puchate!
Och wspaniałe! Dzisiaj biegnę po rabarbar żeby też coś upiec :)
Och, zatopiłabym swoje ząbki w tym cieście:) Pysznie wygląda ta owocowa poduszeczka :)
Znam to ciasto:) Bardzo smaczne:)
Jakie puszyste! Cudne!
Taaakie ciasta z rabarbarem kocham naj naj naj najbardziej..proste i pyszne.U mnie tez dzis rabarbar na stole:)
ślicznie Wam dziękuje za wszystkie mile słowa:)
a ja już przymierzam się do kolejnego rabarbarowego wypieku:)
puszyste i lekkie - pyszności! :)
ciasto wygląda wspaniale, a do tego brzmi obiecująco prosto i pysznie :)
Witaj :) myslisz, ze gdybym zrobila Twoje ciasto z polowy porcji w keksowce o dlugosci 20 cm to by wyszlo?
POzdrawiam serdecznie ; )
Pyszności Aga u Ciebie jak zawsze!
PS. Dostałaś mojego maila?
mnie wyszedł zakalec - i jak sobie teraz poprawic humor?
Takie domowe sezonowe ciasta są najpyszniejsze :)
pieczarkamysia - przepraszam, ze tak długo nie odpowiadałam, ale dopiero dzisiaj mogłam na spokojnie przejrzeć wszystkie komentarze i zauważyłam Twoje pytanie. W keksówce tego ciasta to nie robilam, ale wydaje mi się, że powinno wyjść bez problemu. Natomiast na pewno wyjdzie z 1/2 porcji w tortownicy o śr. 22 cm (w 21 też można), robiłam kilka razy i wszystko było ok.
Nie wiem, czy moja odpowiedź jeszcze Ci się przyda, ale może będzie pomocna dla innych. Pozdrawiam serdecznie:)
upiekłam, wyszło, zareklamowałam na swoim blogu
Pozdrawiam
Balbina - dziękuję za odwiedziny i fajnie, że się skusiłaś na to ciacho i mam nadzieję, ze smakowało:)
ja wyprobowalam. uzylam proporcji takich jak w przepisie, wyszlo bardzo maczne i niedobre (zupelnie biale po upieczeniu). Czy blogerka nie pomylila sie w proporcjach skladnikow??
Jestem zachwycona tym ciastem! Rewelacja - wysokie, puszyste, po prostu bajka :) Zrobiłam z mrożonymi porzeczkami, a na wierzch dorzuciłam kruszonkę. Pycha i polecam gorąco!
Również zrobiłam to ciasto. Pięknie rośnie i wygląda niesamowicie, jednak moim zdaniem jest niesmaczne, gliniaste, niesłodkie, czuć tylko mąkę nic więcej. Nie warto robić.
Prześlij komentarz