poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Biszkopt z jagodowo-maślankowym musem



" Pyszne jagodowe ciasto! A do tego lekkie, bo zrobione na maślance, więc można sobie z przyjemnością zajadać do woli:) Ciasto jest naprawdę intensywnie jagodowe i smakuje super! "


Składniki:

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • mąki tyle ile ważą jajka
  • cukru tyle ile ważą jajka
  • ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus jagodowo-maślankowy:
  • 500 g jagód
  • 2 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny

Mus jagodowy:
  • 300 g jagód
  • 9 g żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. 
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do wystygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem, dodać maślankę i zmiksować ponownie. Ostygniętą żelatynę dodać do musu i dokładnie wymieszać lub zmiksować w blenderze. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Gdy mus jagodowo-maślankowy stężeje przygotować mus jagodowy. Jagody zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Gdy już wystygnie dodać do musu, wymieszać i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.



46 komentarze:

Danusia pisze...

to ciasto wygląda fenomenalnie! do tego jeszcze tak prosto pokrojone (: jagodom mówię na razie nie, ale z malinami tez chyba byłoby smaczne? (: muszę zrobić.

MAUGUSTYNA pisze...

wygląda obłędnie! trafia na listę koniecznych do upieczenia! pozdrawiam

Kamila pisze...

Mus marzenie!

wiosenka27 pisze...

Absolutny hit:)

Nemi pisze...

Ciastko z marzeń wyjęte:)

bozena-1968 pisze...

Piękne ciasto...mam swoje maliny i chyba spróbuje z malinami...

Evitaa pisze...

Piękne... w życiu bym go nie pokroiła tak perfekcyjnie. I czy można się załapać na fioletowy język? :D

pinkcake pisze...

Ależ imponujące ciasto! Te barwy...

Salvador Dali pisze...

Mniam :) wygląda pysznie :)

słodkosłona. pisze...

Jakim sposobem udaje Ci się tak idealnie pokroić te ciasta?! To jakaś magia! ;)

Te jagodowe musy - mmm.

Anncoo pisze...

I love blueberry and this is so pretty. Love the layers and I bet it is very delicious.

margot pisze...

oj jak to ładnie wygląda

M. pisze...

wygląda bajecznie!

manoria pisze...

Och, jakie piękne, po prostu jestem zakochana, mega kolory :-) Do tego bardzo ciekawy przepis na biszkopt :-) Pozdrawiam

aga pisze...

ślicznie dziękuję:) w takie gorące dni to ciasto super smakuje takie zimne prosto z lodówki, przyjemnie się je zajada:)

Danusia, Bozena-1968: z malinami też będzie bardzo smaczne, więc polecam:)

Evitaa - jak najbardziej:) fioletowy język jest obowiązkowy:)

słodkosłona. - dziękuję:) jakoś specjalnie nad tym nie pracuję, ale lubię, kiedy kawałeczki są takie równe:)

Beata pisze...

Cudowne, zwłaszcza na te upały!

Emma pisze...

i znowu jagody... czym mogę je zastąpić (problemy trawienne), jeśli odpadają też maliny i borówki? :(
bo przepis rewelacyjny..

pieczarkamysia pisze...

Bombowo wyglada Twoje ciacho, az sie oblizalam na jego widok :)

Patrycja pisze...

I w dodatku slicznie wygląda!

Grażyna pisze...

Uwielbiam takie połączenia :) Już zaczynam sobie wyobrażać jak wyśmienicie smakuje :)

My Sweet Little Corner pisze...

wygląda nieziemsko. Moje ulubione smaki:)

ewelajna pisze...

aga - pyszne i śliczne jejku, jak chciałabym zanurzyć widelczyk w Twoim cieście. Pozostaje czekać aż jagody pojawią się w sklepowych zamrażarkach, w tym roku u nas nie obrodziły...:(

kuchennefascynacje pisze...

Nie może smakować inaczej, wygląda genialnie :)

anytsujx pisze...

Ciasto prezentuje się ślicznie i bardzo apetycznie ... jednym słowem cudo !:)

zauberi pisze...

wow, ale pięknie pokrojone kawałeczki :) pozdrawiam

Przygody kulinarne pisze...

Ale obłędne ciasto! Nigdy takiego nie jadłam, a wygląda bajecznie :-)

piegusek1976 pisze...

zdecydowanie przeszłaś samą siebie z tym ciachem, chyba już wiem jakie zrobię na weekend :) pięknie wygląda

Avelina pisze...

Pyszne ciasto, oj zjadłoby się kawałek :)

Kaś pisze...

idealne. warstwy jak spod linijki :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Już sobie wyobrażam jak musy rozpływają mi się w buzi!:)

asix pisze...

Twoje ciasta są bezbłędne za każdym razem, już nawet nie wiem co mam tu napisać...;) PYCHA!

slodkiefantazje pisze...

Wygląda genialnie :) już sobie wyobrażam jak orzeźwia, takie schłodzone z lodówki :)... a u mnie jagód już brak... ale może zastąpię je innymi owocami... :)

DaisyDukes pisze...

jestem pod wrażeniem! Chyba w końcu stworzę coś z udziałem jagód :)

Kuchareczka pisze...

Prześliczny, jak od linijki :)

Karmel-itka. pisze...

piękne kolory!
cudowny, smakowity i kremowy.
ależ Ty kusisz!

aga pisze...

dziękuję Wam bardzo serdecznie za te wszystkie miłe słowa:)
Pozdrawiam:)

DominikaD pisze...

Jaki piękny mus! Ah te Twoje zdjęcia, zawsze się nimi zachwycam ;) Ciasto musi być pyszne!

Bazylia pisze...

zjem jagody w każdej postaci. mus wygląda tak delikatnie, w marzeniach już mi się rozpływa w ustach :)

Russkaya pisze...

Marzenie! Taki mus to musi być coś wspaniałego :)
Wchodząc na Twój blog dosłownie przenoszę się w inny świat...! :)
Pozdrawiam Cię serdecznie!

Domi w kuchni pisze...

Fajne ciacho, szkoda, ze wszystkie jagody przerobiłam na dżem :( ;)

dorota20w pisze...

jakie piękne ciacho !

monami pisze...

chyba się zakochałam :)

bułeczka pisze...

Wygląda bajecznie!! wspaniały biszkopt, bardzo, bardzo mi się podoba, super przepis
pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Super przepis. Mam pytanie - żelatynę rozpuszczać w jakiej ilości wody?Czy nie można jej zastąpić np galaretką?

Aneta Bielecka pisze...

Dokladnie....

Anonimowy pisze...

Witam!
Nie przepadam za maślanką. Czy w związku z tym mogę ją zamienić na jogurt z owocami leśnymi typu np. Jogobella? Bardzo proszę o odpowiedź.
Mam ochotę przygotować ciasto korzystając z Pani przepisu bo bardzo mi przypadł do gustu :-)

Prześlij komentarz