" Pyszne jagodowe ciasto! A do tego lekkie, bo zrobione na maślance, więc można sobie z przyjemnością zajadać do woli:) Ciasto jest naprawdę intensywnie jagodowe i smakuje super! "
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- mąki tyle ile ważą jajka
- cukru tyle ile ważą jajka
- ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jagodowo-maślankowy:
- 500 g jagód
- 2 szkl. maślanki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
Mus jagodowy:
- 300 g jagód
- 9 g żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do wystygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem, dodać maślankę i zmiksować ponownie. Ostygniętą żelatynę dodać do musu i dokładnie wymieszać lub zmiksować w blenderze. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Gdy mus jagodowo-maślankowy stężeje przygotować mus jagodowy. Jagody zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Gdy już wystygnie dodać do musu, wymieszać i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do wystygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem, dodać maślankę i zmiksować ponownie. Ostygniętą żelatynę dodać do musu i dokładnie wymieszać lub zmiksować w blenderze. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Gdy mus jagodowo-maślankowy stężeje przygotować mus jagodowy. Jagody zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Gdy już wystygnie dodać do musu, wymieszać i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.
46 komentarze:
to ciasto wygląda fenomenalnie! do tego jeszcze tak prosto pokrojone (: jagodom mówię na razie nie, ale z malinami tez chyba byłoby smaczne? (: muszę zrobić.
wygląda obłędnie! trafia na listę koniecznych do upieczenia! pozdrawiam
Mus marzenie!
Absolutny hit:)
Ciastko z marzeń wyjęte:)
Piękne ciasto...mam swoje maliny i chyba spróbuje z malinami...
Piękne... w życiu bym go nie pokroiła tak perfekcyjnie. I czy można się załapać na fioletowy język? :D
Ależ imponujące ciasto! Te barwy...
Mniam :) wygląda pysznie :)
Jakim sposobem udaje Ci się tak idealnie pokroić te ciasta?! To jakaś magia! ;)
Te jagodowe musy - mmm.
I love blueberry and this is so pretty. Love the layers and I bet it is very delicious.
oj jak to ładnie wygląda
wygląda bajecznie!
Och, jakie piękne, po prostu jestem zakochana, mega kolory :-) Do tego bardzo ciekawy przepis na biszkopt :-) Pozdrawiam
ślicznie dziękuję:) w takie gorące dni to ciasto super smakuje takie zimne prosto z lodówki, przyjemnie się je zajada:)
Danusia, Bozena-1968: z malinami też będzie bardzo smaczne, więc polecam:)
Evitaa - jak najbardziej:) fioletowy język jest obowiązkowy:)
słodkosłona. - dziękuję:) jakoś specjalnie nad tym nie pracuję, ale lubię, kiedy kawałeczki są takie równe:)
Cudowne, zwłaszcza na te upały!
i znowu jagody... czym mogę je zastąpić (problemy trawienne), jeśli odpadają też maliny i borówki? :(
bo przepis rewelacyjny..
Bombowo wyglada Twoje ciacho, az sie oblizalam na jego widok :)
I w dodatku slicznie wygląda!
Uwielbiam takie połączenia :) Już zaczynam sobie wyobrażać jak wyśmienicie smakuje :)
wygląda nieziemsko. Moje ulubione smaki:)
aga - pyszne i śliczne jejku, jak chciałabym zanurzyć widelczyk w Twoim cieście. Pozostaje czekać aż jagody pojawią się w sklepowych zamrażarkach, w tym roku u nas nie obrodziły...:(
Nie może smakować inaczej, wygląda genialnie :)
Ciasto prezentuje się ślicznie i bardzo apetycznie ... jednym słowem cudo !:)
wow, ale pięknie pokrojone kawałeczki :) pozdrawiam
Ale obłędne ciasto! Nigdy takiego nie jadłam, a wygląda bajecznie :-)
zdecydowanie przeszłaś samą siebie z tym ciachem, chyba już wiem jakie zrobię na weekend :) pięknie wygląda
Pyszne ciasto, oj zjadłoby się kawałek :)
idealne. warstwy jak spod linijki :)
Już sobie wyobrażam jak musy rozpływają mi się w buzi!:)
Twoje ciasta są bezbłędne za każdym razem, już nawet nie wiem co mam tu napisać...;) PYCHA!
Wygląda genialnie :) już sobie wyobrażam jak orzeźwia, takie schłodzone z lodówki :)... a u mnie jagód już brak... ale może zastąpię je innymi owocami... :)
jestem pod wrażeniem! Chyba w końcu stworzę coś z udziałem jagód :)
Prześliczny, jak od linijki :)
piękne kolory!
cudowny, smakowity i kremowy.
ależ Ty kusisz!
dziękuję Wam bardzo serdecznie za te wszystkie miłe słowa:)
Pozdrawiam:)
Jaki piękny mus! Ah te Twoje zdjęcia, zawsze się nimi zachwycam ;) Ciasto musi być pyszne!
zjem jagody w każdej postaci. mus wygląda tak delikatnie, w marzeniach już mi się rozpływa w ustach :)
Marzenie! Taki mus to musi być coś wspaniałego :)
Wchodząc na Twój blog dosłownie przenoszę się w inny świat...! :)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Fajne ciacho, szkoda, ze wszystkie jagody przerobiłam na dżem :( ;)
jakie piękne ciacho !
chyba się zakochałam :)
Wygląda bajecznie!! wspaniały biszkopt, bardzo, bardzo mi się podoba, super przepis
pozdrawiam:)
Super przepis. Mam pytanie - żelatynę rozpuszczać w jakiej ilości wody?Czy nie można jej zastąpić np galaretką?
Dokladnie....
Witam!
Nie przepadam za maślanką. Czy w związku z tym mogę ją zamienić na jogurt z owocami leśnymi typu np. Jogobella? Bardzo proszę o odpowiedź.
Mam ochotę przygotować ciasto korzystając z Pani przepisu bo bardzo mi przypadł do gustu :-)
Prześlij komentarz