" Nie wiem skąd taka nazwa dla tego ciasta, ale tak jest w przepisie, który przywiozłam od mojej Mamy, więc tak też i ja podaję. Brzmi to trochę zagadkowo, a tak naprawdę jest to biszkopt z masą budyniową, kajmakiem i bitą śmietaną. To już brzmi bardzo smakowicie, prawda? A na zachętę powiem Wam, że w rzeczywistości smakuje po prostu pycha. Gorzkie kakao jako wykończenie idealnie przełamuje słodycz ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. "
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- mąki tyle ile ważą jajka
- cukru tyle ile ważą jajka
- ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1/4 szkl. cukru
- 2 szkl. mleka
- 1 kostka masła
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Inne składniki:
- 5 opakowań herbatników (po 10 szt.)
- 1 puszka masy kajmakowej
- kakao
Biszkopt: jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Masa budyniowa: 1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony w 1/2 szkl. mleka proszek budyniowy i ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą i gładką masę.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować całość.
Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej upieczony biszkopt i delikatnie nasączyć. Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową, ułożyć warstwę herbatników i nałożyć masę kajmakową. Następnie na kajmak ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na to bitą śmietanę. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby zmiękły herbatniki, przed podaniem posypać wierzch kakao.
60 komentarze:
Pyszne ciacho
Fantastyczne ciacho. Puszystość każdej warstwy zachwycająca :)
@ Aga, kuszą te Twoje ciasta, oj kuszą :)
Boskie ciasto Aga :) I jak ladnie ukrojone. No po prostu rewelacja... :)
Moja teściowa robi podobne - jest pyszne.
Jak rowniutko wyszlo, pieknie :)
Nazwa nieciekawa...Ale wygląda pysznie!
Chętnie bym się poczęstowała.
Pewnie kazdy szefo sobie o takim marzy :) i chociaz ja nie jestem zadnym szefem tez mi sie marzy chociaz mamy kawalek,
buziaki ;*
Kurcze , ale bym zjadła !
Ciasto wygląda wspaniale, przepis zapisuję w ulubionych ;)
Bardzo elegancko wygląda! Musi doskonale smakować!
Ciasto jak z bajki! :-)
Robi wrażenie i świetnie się prezentuje. Poproszę duuży kawałek!
znam to ciacho pod nazwą ciasto szefowej :) pyyyyszne jest i jak zwykle cudnie u Ciebie wygląda
Piękne! I przepis, i zdjęcia niczym z jakiejś książki kucharskiej!
Świetne masy , cudnie sie prezentuje. Idealne na imprezkę:).
Pozdrowienia:)
nieziemskie pyszności (:
świetnie wygląda! zdecydowanie lubię biszkopt przekładany kajmakiem :) zresztą, ja kocham słodkie :P ciastem szefa też się poczęstuję :)
Jesteś prawdziwą skarbnicą pysznych słodkości;)
U mnie krąży podobny przepis (tyle, że zamiast biszkoptu są herbatniki), a nazywa się 3bit.
Drugie zdjęcie jest świetne!
;)
Ale wspaniale wygląda!
Pysznie wygląda w tych warstwach :)
Podziwiam te idealnie proste brzegi na Twoich zdjęciach :) a ciasto szefa musi być obłędne!!!
O rany, rozpływam się na sam widok... :)
Wygląda cudownie, aż ślinka cieknie, zapisuję do wypróbowania ;)
dla mnie rewelacja!
wygląda wspaniale!
bardzo fajne to Twoje ciasto! bardzo podobne do 3 bita:) mniam
Po prostu ciasto godne szefa. Na pewno zadowoli niejednego wybrednego. Cudnie wygląda.
Tyle pyszności w jednym kawałku ciasta! Założę się, że niejednemu szefowi poprawiłby się po nich humor :)
Dla samego ciacha mogłabym być przez kilka chwil szefem:)
Wygląda bajecznie :)
Wygląda wspaniale..
Wygląda zabójczo!:)
Idealne ciacho, zdjęcia boskie :)
Znów perfekcyjny kształt i wykonanie. Wygląda pysznie, puszyście i słodko :)
Nie no! Musze zostać szefem:-)Widać od razu,że to ciacho na stanowisku:-).
Wpsniałe.. Poproszę kawałeczek.. ;-)
Nazwa też ciekawa :)
robię bardzo podobne ciasto, z tym, ze zamiast herbatnikó używam krakersów ...stad potwierdzam, że to ciasto jest przepyszne:) pozdrawiam
to nie tylko brzmi smakowicie ale....
u Ciebie wygląda naprawdę wspaniale!
te warstwy są genialne ;). - kajmak i budyń. mmm.
Ciasto wygląda cudownie, śliczne zdjęcie, aż chce się zjeść ten kawałek ...
pozdrawiam :)
Piękny, równy kawałek. Masz nóż elektryczny? :)
wow jaki ostry musiał być twój nóż aby tak pięknie je ukroić :-D
ciacho musi być pycha!!!
Uwielbiam masy! :)
Wygląda nieskazitelnie pięknie :) Bardzo reprezentacyjne....sama bym skradła kawałeczek :)
Kajmak... pyszności! Porywam kawałek ;-)
Pewnie dlatego ciasto szefa, żeby mu nim trochę życie osłodzić i żeby był nieco bardziej łagodny. Jest też tzw. kruche ciasto milionera. Ale nie wiem czemu ono akurat ma taką nazwę. Grunt, że jest pyszne :)
pieknie Wam dziekuje za te wszystkie cudowne komentarze:) bardzo milo jest czytac tyle serdecznych i cieplych slow:)
Pozdrawiam:)
Mogłabym mieć na własność takiego słodkiego "szefa" :P
Świetnie wygląda to ciacho :) ... zapisuję przepis :) Pozdrawiam!
Właśnie skończyłam robić ;) co z tego wyjdzie okaże się jutro i dam znać ....
Pozdrawiam Magda
Napisz konieczne jak wrażenia smakowe:)
cudo!! zamierzam je zrobić na święta :) dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem i nie za bardzo wiem czym nasączyć biszkopt?
Kinia - do nasączenia może być zwykła czarna herbata z cytryną, a jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki to można też do tej herbatki dodać trochę alkoholu. Dodam jeszcze, że to ciasto jest naprawdę pyszne:)
Dziękuje Ci za ten przepis! Już nie raz robiłam to ciasto i wszyscy są zachwyceni! Nikt nie wierzy, że sama je piekę. Masę kajmakową dodaje o smaku kakao, bo tak wole, ale reszta wg Twojego przepisu.
Teraz piecze mi się biszkopt i studzi budyń... Jutro mam urodziny, połowę zje mąż połowę zaniosę do pracy...
I LOVE it!
Witam,
Ten przepis został Pani ukradziony pod adresem: http://nk.pl/#profile/14262645/gallery/album/2/743
zresztą mam podobny problem i aż miesiąc czasu czekałam na weryfikację.
Pozdrawiam,
Anulla z Fabryki Pomysłów:)
Piękne i smaczne ciasto,chętnie je przygotuję,właśnie kupiłam potrzebne składniki w Lidlu więc biorę się do roboty:)
Ciasto jest pyszne, ale ja jeszcze posmarowałam ostatnia warstwę herbatników dżemem porzeczkowym własnej roboty i na to bita smietana. Kwaskowate porzeczki i gorzkie kakao dodaja super smaku w tym słodkim ciescie.Polecam
wczoraj zrobiłam, ciasto wyszło bardzo dobre :)
Ciasto, które bardzo lubię, ale znam je pod inną nazwą - balowe.
Może dlatego dwie nazwy, bo można je zrobić na bal u szefa :-)
Zapraszam na mój blog
http://wszystko-smaczne.blogspot.com
Prześlij komentarz