" Bardzo smaczna wersja pesto, gdzie zamiast bazylii użyłam natki pietruszki. Dodatkowo dałam jeszcze skórkę i sok z cytryny, co bardzo fajnie wpłynęło na smak. Pesto wyszło bardzo aromatyczne z wyczuwalnym cytrynowym posmakiem, przez co jego smak jest taki świeży. Super smakuje z makaronem, ale też i na chrupiącej grzance. Polecam:) "
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 pęczki natki pietruszki
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na pesto zmiksować lub utrzeć w moździerzu. Makaron ugotować al dente i odcedzić zachowując trochę wody z gotowania makaronu. Do gorącego makaronu dodać 2 łyżki pesto i ok. 2-3 łyżek wody. Całość wymieszać, doprawić do smaku i podawać. Można dla koloru dołożyć kilka pomidorków koktajlowych. Gdy nie wykorzystamy całego przygotowanego pesto, należy przełożyć je do słoiczka, zalać wierzch oliwą z oliwek i wstawić do lodówki.
39 komentarze:
Ale pyszne zielonkowe pysznosci ;D
Pozdrawiam serdecznie oblizujac sie na widok Twojego makaronu!
Świetny makaron. Uwielbiam takie pesto :D
Jakie cudowności i to z pietruszki!
Wpadłam do Ciebie,żeby podziwiać jakieś pyszne ciasto.A tu...pyszna pasta!
Miłego dnia.
zdecydowanie wolę pietruszke od bazylii i takie pesto zrobie na pewno!
to ja podeślę adres na jaki wysłać taki pyszny makron , mogę ?:D
daniem z makaronu nigdy nie pogardzę, szczególnie takim (:
Wygląda tak apetycznie, że mam ochotę się rzucić na ten makaron, mimo, że nie znoszę pietruszki :D
przepysznie zielony :)
jakie pyszności !
takiego jeszcze nie próbowałam! do wypróbowania koniecznie!:)
no to zainspirowałaś mnie Możesz się spodziewać i u mnie takich "obrazków"
pyszne danie:) uwielbiam pesto, makaron i pomidory, a więc ta potrawa jest jak najbardziej dla mnie:) pozdrawiam
oj kochana bo się do ciebie wproszę, Twoje makaronu tak obłędnie wyglądają :)
Oj na grzance to chętnie bym takie pesto zjadła. Zresztą z makaronem też.
Ostatnio eksperymentowałam z różnymi rodzajami pesto, ale z pietruszki jeszcze nie robiłam. Muszę koniecznie wypróbować!
dziękuję:)
takie proste a tak pysznie wyglada, lubię takie szybkie a za razem wyjątkowe dania, pozdrawiam:)
www.restauracjadomowa.blox.pl
Pomysł wydaje mi się bardzo bardzo fajny: szczególnie zabójcza dawka witaminy C: raz witamina w cytrynie a dwa w pietruszce.. B. apetyczne.. !
cudne danie, ten kolor i pewnei smak jest boski.
Uwielbiam Twoje zdjęcia, wręcz chce się chwycić ten widelczyk i skosztować makaronu... :)
Świetny letni makaron!
Mmm...ale mnie kusi ten makaron :) Takiego pesto jeszcze nie probowalam. Prawdziwie letnia i pyszna wersja makaronu, ktora koniecznie musze wyprobowac :)
usciski.
Bardzo fajny, pomysłowy przepis. Do wypróbowania
Pozdrawiam
Ooooo rany, ale pyszności!
pyszności! plus piękne zdjęcia! pozdrawiam
aż zaburczało mi w brzuchu na widok tego apetycznie kolorowego dania
Pietrucha i cytryna - kocham to połączenie, już wiem co dzisiaj jem :)
Tak, tak i jeszcze raz tak! Pietruszkowe pesto z dodatkiem skórki z cytryny, podane z makaronem i nic mi więcej do szczęścia na obiad nie potrzeba :)
ajajaj... mam ostatnio wielką ochotę na pesto... i czekam aż mój lubczyk odrośnie i zrobię lubczykowe :)
gdyby nie to, że spalił mi się blender już dziś robiłabym to pesto! wygląda cudnie!
Kusi mnie to pesto. Wygląda bardzo ładnie :)
mmmm! aż jeść się chce!
przyznam, że makaronu z cytryną nie jadłam, a wygląda bardzo kusząco :)
Niby wolę bazylie , ale to wygląda tak apetycznie,że roztwarzania czy pietruszka czy bazylia zupełnie nie maja sensu :) Od patrzenia jestem głodna :(
Wspaniale wygląda! Uwielbiam pesto... z różności, ale tylko domowe:)
bardzo dziękuję i fajnie, że się Wam spodobała taka odmiana pesto:)
Jesteś makaronową czarodziejką, Ago! :)
Jestem za, uwielbiam zieloną pietruszkę, jutro na obiad :D
\pozdrawiam
Prześlij komentarz