środa, 31 sierpnia 2011

Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką



" Przepis na to ciasto pochodzi z gazety, ale nie wiem jakiej, bo mam wydartą tylko tą jedną stronę. Jest to kolejne bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto. Kruszonka z brązowym cukrem i cynamonem ma bardzo fajny smak, a gdyby tak jeszcze zamiast mąki dać mielone migdały to myślę, że byłoby jeszcze ciekawiej. Słodycz kruszonki idealnie przełamuje kwaśność śliwek, które bardzo dobrze komponują się z cynamonem. W takim zestawieniu smaków i aromatów ciasto jest naprawdę bardzo smaczne:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru (dałam pół na pół demerara i muscovado)
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajka, olej  i wszystko zmiksować mikserem. Śliwki umyć, przekroić na połówki i wypestkować. Przygotować kruszonkę: masło stopić w rondelku, przestudzić, dodać mąkę, cukier, cynamon i wymieszać. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok. 35 minut. 


32 komentarze:

majka pisze...

Pyszne ciasto. Juz wyobrazam sobie jak swietnie musi chrupac ta kruszonka :))

Pozdrawiam.

Grażyna pisze...

oo.. moje ulubione ciasteczko uwielbiam wydłubywać kruszonkę ;-)
Chętnie bym zjadła kawałeczek :)

wiosenka27 pisze...

Bardzo lubię takie ciasta:)

Kaś pisze...

tak bym chciała podkraść choćby jeden kawałeczek :)

pieczarka mySia pisze...

Ale pysznie! :) u mnie tez dzisiaj sliwkowo :)

Pozdrawiam i lacze sie w sliwkowym klimacie ;-)

słodkosłona. pisze...

kiedy, kiedy, no kiedy...
znajdujesz czas aby upiec wszystkie te pyszne ciasta? ;)

Silverose pisze...

Super i bez drożdży. Pięknie wygląda, wyjątkowo apetycznie :)

Monika pisze...

Lubię ze śliwkami;) u mnie dziś podobne!

Majana pisze...

Wygląda pieknie i pysznie :). Lubię takie owocowe ciasta, a jak do tego jest cynamon to tym bardziej:)

Danuta pisze...

Zawsze się zastanawiam nad wyborem ciasta ze śliwkami. Ten mi się wydaje prosty i całkiem całkiem, może się skuszę (:

Podróż w głąb smaków życia... pisze...

Lubię takie proste i pyszne ciasta:-) Świetne do popołudniowe kawy, herbaty czy kakao:-)

Nemi pisze...

Właśnie zjadłam ostatnie śliwki jakie miałam, zamiast pomyśleć o takim pięknym wypieku. Co za gapa ze mnie:)

Emma pisze...

uwielbiam takie ciasto, muszę w końcu je zrobić, bo nie tylko ja w tym domu jestem jego fanką (ach, mama znowu będzie krzyczeć, że ją kuszę, kiedy próbuje być na diecie :D).

Kamila pisze...

Pięknie Ci wyrosło. Idealne.

Jolanta szyndlarewicz pisze...

kolejne cudowne ciasto ...Tobie powinni medal za te słodkosci dać:)

Unknown pisze...

Ja tylko napiszę, że KOCHAM CYNAMON. Jest niesamowicie aromatyczny, a w połączniu z jabłkiem czy śliwą...niebo w gębie, jak u Ciebie:-)

aga pisze...

dziekuję:) bardzo sie ciesze, ze ciasto sie podoba i szczerze polecam:)

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

Wygląda cudnie... A połączenie śliwek i cynamonu zawsze smakuje obłędnie :)...

Avelina pisze...

Jak widzę takie pyszne ciasto to od razu leciałabym do kuchni upiec go :)

Amber pisze...

Ostatnie zdjęcie cudne!
Śliwki i cynamon będą za mną ,chodzić'...

Ewelina Majdak pisze...

Wędruję dzisiaj po blogach i szukam inspiracji na ciasto z porzeczką. I nie wiem czy pomęczyć się z drożdżowym, czy zrobić ucierane? :)

Marianna Hall pisze...

Już wiem co zrobię ze śliwkami które czekają na mnie w kuchni! :)

Domi Kowalczyk pisze...

Bardzo ładne ciacho, takie własnie lubię :)

dorota20w pisze...

przepyszne kosteczki

burczymiwbrzuchu pisze...

Wczoraj widziałam bardzo podobne w moim domu;) Nie wiem kto je zrobił, chyba podrzuciła jakaś wróżka, ale wiem jak cudownie to może smakować;)

judik1119 pisze...

pyszne ciacho-uwielbiam cynamonową kruszonkę:)

magda k. pisze...

no i jak tu przejść obojętnie jak takie cuda kuszą :) pozdrawiam

Moje Brzydactwa pisze...

Ciasto ze śliwkami to już klasyka gatunku:) uwielbiam ten smak jesieni:)

Bea pisze...

Tez bym zaczela od wydlubywnia kruszonki, szczegolnie bowiem taka z cynamonem uwielbiam :))

Pozdrawiam serdezcnie!

aga pisze...

dziękuję Wam bardzo:)

Anonimowy pisze...

Witam, jestem młodą kobietą, która tworzy od zera swoją domową książkę kucharską..:) wczoraj zrobiłam ciasto z wyżej podanego przepisu :)jest PRZEPYSZNE i pięknie wyrosło :) do kruszonki dodałam jeszcze wiórki kokosowe, polecam :) Ten przepis na pewno będzie widniał jako jeden z moich ulubionych :)

aga pisze...

Witaj Anonimowa:) bardzo się cieszę, że ciasto się udało, a przede wszystkim że smakowało:) Jest mi naprawdę miło, że skorzystałaś z mojego przepisu i zachęcam do wypróbowywania kolejnych:)
Pozdrawiam Cię serdecznie:)

Prześlij komentarz