" Niby takie proste i zwyczajne muffinowe ciasto, a zaskakuje w smaku:) Dodatek świeżego imbiru nadaje ciastu niezwykle ciekawego posmaku. Imbir ma intensywny aromat, trochę taki jakby odświeżający, a w smaku jest ostry, lekko gorzkawy. Pierwszy raz robiłam ciasto ze świeżym imbirem i jestem naprawdę zadowolona:) Przepis zaczerpnęłam z któregoś odcinka programu "Ulubione potrawy Rachel", w oryginale było to ciasto z rabarbarem. Ja dodałam jabłka i pozmieniałam trochę ilości składników, żeby dostosować go do swojej foremki i taki też zmieniony podaję poniżej. Ciasto wyszło super! Jest miękkie, wilgotne i pełne jabłek, a ten smak... dla nas bardzo, bardzo pyszny:) "
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml maślanki
- 3 jajka
- 75 ml oleju
- 125 g jasnego brązowego cukru (dałam 100 g)
- ok. 1 1/2 łyżeczki świeżego imbiru drobno startego
- ok. 300 g jabłek
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w jednej misce, a w drugiej wymieszać maślankę, jajka, olej i cukier. Korzeń imbiru obrać, zetrzeć drobno i dodać do mokrych składników. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Suche składniki wsypać do mokrych, dodać jabłka i wymieszać. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w 180 st. C.
32 komentarze:
Lubie imbir w ciastach, dodaje im "pazura" i nawet najbanalniejszy wypiek staje sie dzieki niemu ciekawy.
mmm fantastyczne połączenie smaków!
Przepysznie wygląda!
Ostatnio natknęłam się na 2 przepisy ciast ze świeżym imbirem. Przyznam,że bardzo zaintrygowało mnie jak może smakować taki placek. Teraz już wiem :) A wygląda obłędnie, zresztą jak wszystkie Twoje ciacha :)
piekne ciasto - wyglada na bardzo wilgotne i mega aromatyczne ; ) pycha!
Imbir i jabłka to świetne połączenie. Wspaniale wygląda :D
Imbir na pewno dodał jabłkom charakteru! Ciekawa jestem smaku tego ciasta :)
Ależ ja się zrobiłam głodna.... "Popodglądałam" kilka Pani postów i ślinka sama mi cieknie. Piękne ciasta, wspaniałe fotografie i aranżacje :)
jeszcze nie jadłam jabłecznika z imbirem, ale w innych kombinacjach imbir owszem, wyobrażam sobie, że połącznie jest idealne :-)
Wygląda smakowicie..
Zaintrygowałaś mnie tym ciastem...!
nie próbowałam jeszcze ciast z imbirem... warto przetestować :)
ciekawe czy dobre paniusia zrobila to ciasto????????? chyba musze sie meza pani zapytac:)!!!!!!!!!!! pozdrawiam
Lubię ciasta z dodatkiem imbiru! Pysznie wygląda!
Twoja wersja odpowiada mi o wiele bardziej niż oryginał. Nie za bardzo przepadam bowiem za połaczeniem rabarbaru z imbirem...za to jabłka z imbirem uwielbiam!!!
Jakie ladne! Wilgotne pyszne :)
pozdrawiam
moje smaki! :) wygląda apetycznie!
uwielbiam ciasta z jabłkami, w połączeniu z imbirem jeszcze nie próbowałam... wygląda smakowicie :)
Od razu je upiekłam! Z imbirem i jabłkami smakuje pysznie.
dziękuję:) ten dodatek imbiru bardzo fajnie podkręca smak ciasta i naprawdę zachęcam do wypróbowania:)
Edyta - bardzo się cieszę, że smakuje:)
Wspaniałe ciasto, na zdjęciu wygląda na bardzo.. słoneczne. ;) Na pewno w towarzystwie herbaty czy kawy rozpogodzi każde jesienne popołudnie.
Imbir jest rewelacyjnym dodatkiem.
Wow, ciasto prezentuje sie pysznie, zjadłabym taki kawałek .... !:)
Pychota! Kocham imbir w wypiekach :)
Wspaniale wygląda! Piękne to drugie zdjęcie:))
ale aromatyczne musi być i rozgrzewające
Właśnie takie ciasta lubię, puszyste i owocowe :)
jak przepysznie u Ciebie!
mogę kawałek?
.. ten większy? :)))))
dziękuję:) i niestety mogę tylko zaproponować wirtualny poczęstunek, gdyż ciasta już brak:)
Dostalam od kolezanki kawalek imbiru. Nie wiedzialam co z nim zrobic, gdyz imbir nie nalezy do moich ulubionych przypraw. Jednak, gdy znalazlam i wyprobowalam ten przepis.....mmmm...brak slow... Ciasto jest PRZEPYSZNE! Polecam wszystkim, ktorzy jeszcze nie probowali. Proste w wykonaniu, baaardzo wilgotne, niesamowicie smaczne, rozplywa sie w ustach. Dziekuje za przepis!
Anonimowy - co za radość czytać takie słowa:) Bardzo dziękuję i cieszę się, że smakowało:)
Czy na pewno dodaje sie suche składniki do mokrych??nie będzie grudek??
Prześlij komentarz