czwartek, 26 stycznia 2012

Sernik Krówka



" Przepis na ten sernik przywiozłam sobie już dość dawno od mojej mamy. Trochę się wyleżał, ale w końcu się za niego zabrałam. Zmieniłam trochę przygotowywanie masy serowej, a co najważniejsze pozbyłam się prawie 1 1/2 szkl. cukru. I powiem Wam, że wpłynęło to znacząco na poprawę smaku. We wcześniejszej wersji sernik mi smakował, ale był też i za słodki, jak dla mnie za bardzo słodki. Pominęłam więc prawie całkowicie cukier w cieście na spód i całkowicie cukier w masie serowej, gdyż masa krówkowa jest na tyle słodka, że jest tutaj wystarczającym środkiem słodzącym. Wierzch sernika po posmarowaniu krówkami można jeszcze dodatkowo posypać np. płatkami migdałów. Sernik smakuje naprawdę wyśmienicie i z wielką przyjemnością, a raczej z wielkim smakiem sięga się po kolejny i kolejny kawałeczek. Pycha!!! "


Składniki:

Ciasto:
  • 1 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Masa serowa:
  • 750 g sera mielonego z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 300 g krówek
  • 3/4 szkl. mleka

Ciasto: Masło roztopić w rondelku i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i dodać rozpuszczone masło. Wymieszać widelcem, a potem zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do zamrażalnika na ok. 20 minut. Foremkę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce ciasto i ugnieść palcami lub łyżką.
Masa serowa: Krówki umieścić w garnuszku, dodać 5-6 łyżek mleka i rozpuścić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do wystygnięcia. Ser, jajka, budyń i mleko wymieszać. Z masy krówkowej odłożyć ok. 5 łyżek do małej miseczki, a pozostałe rozpuszczone krówki dodać do sera i całość zmiksować. Wylać masę serową na przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ok. 70-80 minut. Po przestudzeniu na wierzch sernika nałożyć pozostałą część masy krówkowej. Jeżeli krówki będą zastygnięte, to wystarczy włożyć miseczkę z masą krówkową na kilka minut do gorącej wody i wymieszać na gładką masę.

37 komentarze:

Izaa pisze...

wygląda bosko...;)))

vanilla pisze...

krówki uwielbiam. Dodałam je do muffinek, a że sernikowo jestem poszkodowana (niezbyt mi wychodzi sernikowanie...) zrobię słowo w słowo za Tobą i będę trzymać kciuki by wyszło ;)

kass pisze...

Ale kuszący! musi smakować obłędnie:)

moja kuchnia pisze...

Wygląda bardzo kusząco, po prostu mistrzostwo !

Escapade Gourmande pisze...

Ja też bardzo lubię krówki...ale nigdy nie pomyślałabym,że można z nich zrobić sernik! Niesamowity smakołyk!

Blondynka przy garach pisze...

obłędny! :)

slyvvia pisze...

Wspaniały sernik, aż nabrałam ochoty :D

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Też go robiłam, przepis pochodzi z "Poradnika Domowego". Ja pominęłam tylko spód z kruchego ciasta, a zastąpiłam go po prostu herbatnikami:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

ależ smakowity ....1 i 1/2 szklanki cukru to naprawdę mnóstwo ...a jak widać i bez tego jest pyszny:)

Majana pisze...

Wspaniale się prezentuje ten serniczek!:)

basia pisze...

oddam kazdy tort za taki serniczek..

Kamila pisze...

Bajecznie wygląda!

Bazylia pisze...

wygląda jak sernik mojej babci! :) to musi być pyszne!

grazyna pisze...

Uwielbiam serniki i krówki- to cos dla mnie :)

Nemi pisze...

Absolutnie doskonały! Kawałek poproszę!

margot pisze...

aj doskonale wygląda

Sue pisze...

Czemu mi to robisz? Jako sernikopożeraczka mówię: GENIALNY!

mencooker pisze...

Wygląda po prostu... świetnie ;-) I ta mniejsza ilość cukru... myślę, że wyprobóję, ale spód zapewne z mąki pełnoziarnistej wykonam ;-)

Grażyna pisze...

Powiem Ci szczerze Agnieszko, że ja także nie przepadam za przesłodzonym sernikami jak i innym ciastami. Ostatnio robiłam sernik krakowski i mimo, że innym smakował i się nim zajadali ja jakoś byłam nie dokońca zadowolona bo dla mnie był za słodki :)

Grace pisze...

Szczęka mi opadła, pychota :)

pieczarka mySia pisze...

Sernik marzenie Agnieszko! :)

słodkosłona. pisze...

jest fantastyczny a to pozbycie się cukru przemawia do mnie jeszcze bardziej. Kocham serniki, kocham krówki - co tu dużo mówić ; )

Kaś pisze...

smakuje wyśmienicie i zdecydowanie tak też wygląda!

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

za mną już chodzi od jakiegoś czasu sernik z krówkami, już nawet mam krówki, więc na pewno niedługo też go upichcę :) Twój wygląda standardowo ślicznie :) pozdrawiam serdecznie :)

judik pisze...

Ten sernik musi być bajeczny!:-) Ślicznie wygląda i pewnie był pyszny:-) Pozdrawiam cieplutko:-)

lutka40 pisze...

Serniki uwielbiam ,a do tego krówki ,wszystkie masy krówkowe .Na jednym kawałku pewnie by się nie skończyło .Wygląda cudownie

aga pisze...

pięknie Wam dziękuję:)

Eat with gusto! pisze...

Sernik krówka jest pyszny. Jest nieziemsko smaczna. Pychotka :).

Bożena pisze...

Wygląda pysznie..

magda k. pisze...

i jak się tu nie skusić :) cudnie wyszło

burczymiwbrzuchu pisze...

Mniam, ale słodka rozpusta, tyle pysznych smaków w jednym cieście :)

Toczka pisze...

Wygląda cudownie :D Serniki to to, co tygryski lubią najbardziej i taki chętnie bym spróbowała :D Ale mi narobiłaś smaka na sernik ^^'

Szarlotek pisze...

Ale kusisz i wiesz... kuś dziewczyno kuś, bo wygląda rewelacyjnie a że na krówkach sernika jeszcze nie jadłam, to przepis porywam by w odpowiednim czasie zachwycił moich gości dla których go upiekę :)

anytsujx pisze...

Sernik wygląda boskooooo !:)

chanya13 pisze...

Kolejny wspaniały sernik do wypróbowania. Ja też nie lubię za słodkich ciast. Pozdrawiam

Joanna pisze...

Jaki wspaniały sernik:-)

aga pisze...

dziękuję:) i jeszcze raz potwierdzam, że jest pyszny:)

Prześlij komentarz