" Przepis na ten sernik przywiozłam sobie już dość dawno od mojej mamy. Trochę się wyleżał, ale w końcu się za niego zabrałam. Zmieniłam trochę przygotowywanie masy serowej, a co najważniejsze pozbyłam się prawie 1 1/2 szkl. cukru. I powiem Wam, że wpłynęło to znacząco na poprawę smaku. We wcześniejszej wersji sernik mi smakował, ale był też i za słodki, jak dla mnie za bardzo słodki. Pominęłam więc prawie całkowicie cukier w cieście na spód i całkowicie cukier w masie serowej, gdyż masa krówkowa jest na tyle słodka, że jest tutaj wystarczającym środkiem słodzącym. Wierzch sernika po posmarowaniu krówkami można jeszcze dodatkowo posypać np. płatkami migdałów. Sernik smakuje naprawdę wyśmienicie i z wielką przyjemnością, a raczej z wielkim smakiem sięga się po kolejny i kolejny kawałeczek. Pycha!!! "
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa serowa:
- 750 g sera mielonego z wiaderka
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 300 g krówek
- 3/4 szkl. mleka
Ciasto: Masło roztopić w rondelku i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i dodać rozpuszczone masło. Wymieszać widelcem, a potem zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do zamrażalnika na ok. 20 minut. Foremkę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce ciasto i ugnieść palcami lub łyżką.
Masa serowa: Krówki umieścić w garnuszku, dodać 5-6 łyżek mleka i rozpuścić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do wystygnięcia. Ser, jajka, budyń i mleko wymieszać. Z masy krówkowej odłożyć ok. 5 łyżek do małej miseczki, a pozostałe rozpuszczone krówki dodać do sera i całość zmiksować. Wylać masę serową na przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ok. 70-80 minut. Po przestudzeniu na wierzch sernika nałożyć pozostałą część masy krówkowej. Jeżeli krówki będą zastygnięte, to wystarczy włożyć miseczkę z masą krówkową na kilka minut do gorącej wody i wymieszać na gładką masę.
37 komentarze:
wygląda bosko...;)))
krówki uwielbiam. Dodałam je do muffinek, a że sernikowo jestem poszkodowana (niezbyt mi wychodzi sernikowanie...) zrobię słowo w słowo za Tobą i będę trzymać kciuki by wyszło ;)
Ale kuszący! musi smakować obłędnie:)
Wygląda bardzo kusząco, po prostu mistrzostwo !
Ja też bardzo lubię krówki...ale nigdy nie pomyślałabym,że można z nich zrobić sernik! Niesamowity smakołyk!
obłędny! :)
Wspaniały sernik, aż nabrałam ochoty :D
Też go robiłam, przepis pochodzi z "Poradnika Domowego". Ja pominęłam tylko spód z kruchego ciasta, a zastąpiłam go po prostu herbatnikami:)
ależ smakowity ....1 i 1/2 szklanki cukru to naprawdę mnóstwo ...a jak widać i bez tego jest pyszny:)
Wspaniale się prezentuje ten serniczek!:)
oddam kazdy tort za taki serniczek..
Bajecznie wygląda!
wygląda jak sernik mojej babci! :) to musi być pyszne!
Uwielbiam serniki i krówki- to cos dla mnie :)
Absolutnie doskonały! Kawałek poproszę!
aj doskonale wygląda
Czemu mi to robisz? Jako sernikopożeraczka mówię: GENIALNY!
Wygląda po prostu... świetnie ;-) I ta mniejsza ilość cukru... myślę, że wyprobóję, ale spód zapewne z mąki pełnoziarnistej wykonam ;-)
Powiem Ci szczerze Agnieszko, że ja także nie przepadam za przesłodzonym sernikami jak i innym ciastami. Ostatnio robiłam sernik krakowski i mimo, że innym smakował i się nim zajadali ja jakoś byłam nie dokońca zadowolona bo dla mnie był za słodki :)
Szczęka mi opadła, pychota :)
Sernik marzenie Agnieszko! :)
jest fantastyczny a to pozbycie się cukru przemawia do mnie jeszcze bardziej. Kocham serniki, kocham krówki - co tu dużo mówić ; )
smakuje wyśmienicie i zdecydowanie tak też wygląda!
za mną już chodzi od jakiegoś czasu sernik z krówkami, już nawet mam krówki, więc na pewno niedługo też go upichcę :) Twój wygląda standardowo ślicznie :) pozdrawiam serdecznie :)
Ten sernik musi być bajeczny!:-) Ślicznie wygląda i pewnie był pyszny:-) Pozdrawiam cieplutko:-)
Serniki uwielbiam ,a do tego krówki ,wszystkie masy krówkowe .Na jednym kawałku pewnie by się nie skończyło .Wygląda cudownie
pięknie Wam dziękuję:)
Sernik krówka jest pyszny. Jest nieziemsko smaczna. Pychotka :).
Wygląda pysznie..
i jak się tu nie skusić :) cudnie wyszło
Mniam, ale słodka rozpusta, tyle pysznych smaków w jednym cieście :)
Wygląda cudownie :D Serniki to to, co tygryski lubią najbardziej i taki chętnie bym spróbowała :D Ale mi narobiłaś smaka na sernik ^^'
Ale kusisz i wiesz... kuś dziewczyno kuś, bo wygląda rewelacyjnie a że na krówkach sernika jeszcze nie jadłam, to przepis porywam by w odpowiednim czasie zachwycił moich gości dla których go upiekę :)
Sernik wygląda boskooooo !:)
Kolejny wspaniały sernik do wypróbowania. Ja też nie lubię za słodkich ciast. Pozdrawiam
Jaki wspaniały sernik:-)
dziękuję:) i jeszcze raz potwierdzam, że jest pyszny:)
Prześlij komentarz