" Smaczne ciasto z lekką nutą cynamonu i chrupiącymi orzechami. A za sprawą dodatku startych jabłek także wilgotne i takie... jakby to powiedzieć "mięsiste". Tzn, chodzi mi o to, że ciasto (jak widać na zdjęciu) nie jest puszyste i wyrośnięte, a raczej takie trochę zbite, ale nie zakalcowate. Dobrze się przechowuje i pozostaje świeże nawet na drugi dzień. Korzystałam z tego przepisu, w którym poczyniłam kilka drobnych zmian, zmniejszyłam ilość cukru, dałam więcej orzechów i upiekłam w jednej większej blaszce. Pominęłam też krem, gdyż nie miałam ochoty na tego typu dodatki. Oprócz orzechów do ciasta można dorzucić rodzynki, czy inne bakalie, ja dodałabym również więcej cynamonu, żeby ten aromat był bardziej wyczuwalny. "
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g brązowego cukru muscovado
- 250 ml oleju
- 4 jajka
- 3 jabłka
- 150 g orzechów włoskich
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Mąkę, cynamon, sodę i cukier połączyć w jednym naczyniu. Jabłka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajka, olej i wymieszać. Wsypać suche składniki, dodać orzechy i wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Foremkę 20 x 32 cm (dolne wymiary) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35-45 minut.
31 komentarze:
Jabłkowo orzechowe ciasto musi smakować rewelacyjnie:)
Wilgotne ciasto to coś dla mnie. Pycha!
Ostatnio polubiałam cynamon więc chyba się skuszę na takie ciasteczko bo ostatnio naszła mnie ochota na ciastka z jabłkami. :-)
Wygląda kusząco
Jak ja kocham Twoje wypieki :)
jest takie jesienno zimowe..:-)
Bardzo lubię takie wilgotne ciasta, a jak są w nich jeszcze bakalie to już rewelacja.
teraz w tym zimie takie ciacho to by się przydało , cudne jest
O kurcze ale mi narobiłaś ochoty -dzisiaj po pracy muszę je wykonać :-)
O kurcze ale mi narobiłaś ochoty -dzisiaj po pracy muszę je wykonać :-)
Wygląda nader apetycznie, muszę spróbować!
Robię podobne tylko w foremce do keksa.
wspaniale ciacho Kochana :)*
Robiłam podobne :) Tego typu ciasta należą do moich ulubionych, a to prezentuje się niezwykle smakowicie :)
Pyszne ciasto. Jabłko i orzechy tworzą zawsze udany duet.
Pozdrawiam Cię:)
Uwielbiam takie ciasta.. proste i pyszne ...a i pięknie się prezentują:)
Uwielbiam takie miesiste ciasta!!
Pyszny zestaw smakowy. Bardzo mi sie podoba :)
Pozdrowienia:)
Ciasta z dodatkiem orzechów, rodzynek i jabłek,chociaż takie proste są zawsze pyszne! Twoje wygląda zachęcająco!
dziękuję i gorąco Was pozdrawiam:)
aga drożdżowego już nie mam ale zapraszam na chrusto-wiatraczki :)
buziaki
lubię takie "mięsiste" ciasta, super!
zimowa "wiewióreczka"!
lubiana, oj, bardzo ;]
U Ciebie każde ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni!
uwielbiam wszystko z orzechami :) piszę się na to ciasto :) super
Yumi yumi takie ciacho. ja kiedyś robiłam podobne, tylko z jabłek krojonych na plasterki - fajnie, warstwowo wyglądało.
Pozdrawiam
Świetne ciacho! Bardzo lubię takie połączenie smaków :)
mmm :) już czuję smak tego ciacha :) muszę podrzucić przepis mamie, ona kolekcjonuje ciasta na oleju, odkąd lekarz zabronił jej używać masła ze względu na cholesterol :) wygląda przepysznie!
dziękuję za wszystkie miłe słowa:) a ciacho polecam jak najbardziej:)
Nie mam termoobiegu - to jaką temp mam ustawić do pieczenia tych pyszności
Nie wiem nawet jak opisać smak, jest cudowny!!!!!!
Prześlij komentarz