" To ciasto, to coś w stylu - trochę lata w środku zimy. Puszyste, mięciutkie i delikatne ciasto z owocami. Już nie mogę doczekać się takich świeżych, soczystych letnich owoców, jednak na nie trzeba jeszcze trochę poczekać, więc wykorzystałam mrożone jagody, które mam w zamrażarce dzięki mojej Mamie. Oczywiście, do ciasta można dodać dowolne owoce, a nawet bakalie i za każdym razem będzie bardzo smaczne. Łatwość i szybkość wykonania pozwala upiec takie ciasto zawsze, gdy tylko najdzie nas ochota na jakiś słodki dodatek do herbaty lub kawy. "
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
- ok. 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
Sypkie produkty wymieszać w jednej misce. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej, jogurt i wymieszać. Dodać suche składniki i całość wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach 20 x 32 cm lub 22 x 24 cm (wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wierzch posypać jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
35 komentarze:
Gdybym miała jagody...
Ciasto idealne!
Ciasto faktycznie wybitnie muffinkowe :D i bardzo apetyczne :D
z jagodami, powiało latem:)
pycha! :)
u mnie akurat ostatnia torebka jagód w zamrażarce :)
szybkie i przepysznie wygladajace ciasto:) ...a ja mam jeszcze kilka woreczków jagód:)
Wakacyjnie mi się kojarzy :D
Idealne na wspominanie lata, gdy za oknami śnieg pada :)
Wygląda bardzo smakowicie, dobrze że mam jeszcze jagody w zamrażarce :)
Świetne! Bardzo mi się podoba. Lubię takie ciasta no i przypominają mi lato.
Pozdrowienia:)
Wielka szkoda, że już nie mam zamrożonych jagód. Napatrzę się na zapas u Ciebie:)
Aż mi się moje ucierane z jagodami przypomniało.
Jagody, jagody, jagody, ale mi smaka narobiłaś, że hej, ciasto wygląda obłędnie, buziaki :*
dziękuję Wam bardzo:)
Uwielbiam takie ciasta! :)
Czy jagody przed pieczeniem rozmrazasz? Czy dajesz zamrozone?
Aga- też tęsknię do letnich wypieków...
wygląda bardzo apetycznie!
zapewne też tak smakuje:)
kusisz....oj kusisz...;)
pozdrawiam
Wygląda na pyszne :) Mam w zamrażarce wiśnie i truskawki, muszę pokombinować :)
Bardzo pysznie się zapowiada i wydaje mi się, ze mam jeszcze jakieś pomrożone owoce :)
Aga, i skąd ja teraz jagódki wezmę? Och, jak bym zjadła takiego ciacha... :(
Dziękuję:) Chyba trochę narobiłam Wam smaku na takie letnie ciacho:)
Bea - daję zamrożone, choć w sumie to sama zastanawiam się jak jest lepiej, ale jakoś tak zawsze odruchowo sypie mrożone.
Pozdrawiam:)
Narobiłaś mi smaka .Wygląda cudownie i tak letnio .Pycha
jako dość zaawansowana użytkowniczka blachy do muffinów wielokrotnie zastanawiałam się, co by było, gdybym z muffinowego ciasta zrobiła placek zamiast muffinów, ale jakoś nigdy nie miałam odwagi spróbować (może dlatego, że najczęściej robię muffiny dla kogoś, a z daniami serwowanymi innym osobom staram się nie eksperymentować); utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że warto spróbować :)
super ciekawe przepisy w blogu smaczne ciasto i fajny blog
I zamarzyłam o lecie, i o Twoim cieście...
Pozdrawiam!
Ja tez nie mogę doczekać się świeżych owoców i lata :)
Dobrze, że w ziemi można sobie co nieco odmrozić i takie pyszne ciacho upiec :)
W ZIMIE oczywiście, nie wiem jak wkradła mi się tam ziemia haha ;)
Pozdrawiam!
pięknie Wam dziękuję, bardzo miło czytać takie serdeczne słowa:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Czy aby napewno tyle proszku i sody?
Anonimowy - tak, tyle co podałam, jeżeli jednak obawiasz się tej ilości to dodaj po 3/4 łyżeczki.
Dobry przepis, polecam!
Anonimowy - dziękuję:)
Robilam 3 razy ten przepis, za pierwszym tak jak podalas- z jagodami, za drugim z jablkami i dla mnie bylo za suche, wiec postanowilam dzis zrobic z dzemem porzeczkowym i wyszlo idealne nie za slodkie :D pozdrawiam :)
Anonimowy - to fajnie, że w końcu wyszło takie jak trzeba i smakowało:)
Prześlij komentarz