czwartek, 14 czerwca 2012

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami



" Klasyczne połączenie biszkoptu, bitej śmietany i truskawek. Można by rzec, że połączenie idealne i chyba w tej kwestii się ze mną zgodzicie? Ja wprowadziłam tutaj trochę czekolady, która również bardzo dobrze się wkomponowała smakowo. Oczywiście na wierzch można dać truskawki i galaretkę lub kolejną porcję bitej śmietany i truskawki lub po prostu posypać biszkopt tylko cukrem pudrem, to wszystko zależy od naszych upodobań. "


Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody

Pozostałe składniki:
  • truskawki
  • czekolada/cukier puder

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 20-30 minut.
Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę (może być jeszcze lekko ciepła, aby nie gorąca) i zmiksować całość. 
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat lekko nasączyć, wyłożyć połowę ubitej śmietany i ułożyć truskawki (mniejsze w całości, większe pokroić na połówki). Na truskawki wyłożyć pozostałą śmietanę, a na to położyć lekko nasączony blat biszkoptowy. Wierzch biszkopta polać rozpuszczoną czekoladą.

/Przepis własny/

34 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wygląda obłędniście! A zdjęcie jak z gazety! Super! :))

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

piękne jest! Uwielbiam takie lekkie biszkopciki z dodatkiem owoców :)

Wiewióra pisze...

prezentuje się wykwintnie i smakowicie :) zrobię taki Małżonowi :)

Panna Malwinna pisze...

Wygląda niczym z najsmaczniejszej cukierni;)

Aurora pisze...

O tak, dobrze zrobiła ta czekolada :))

Majana pisze...

Wspaniale wygląda ta kusząca kostka :)

kuchennefascynacje pisze...

Dokładnie klasyka, która zawsze dobrze smakuje a przy tym znakomicie wygląda.

Anonimowy pisze...

Ależ pyszności.

Karmel-itka pisze...

wooow! ale cudowny ;]

Kamila pisze...

Pysznie, kusisz od rana :)

pieczarka mySia pisze...

jak zwykle - przecudowne ciasto ;*

majka pisze...

Kolejne piekne ciasto Aga :) Kto to wszystko zjada? Jesli potrzebujesz pomocy w konsumpcji to ja sie zglaszam :))

Pozdrowienia.

Anonimowy pisze...

Prosto i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej :)

ANNA pisze...

Wygląda obłędnie!

Antenka pisze...

aguś pięknie ci to wyszło!:)

mojetworyprzetwory pisze...

Hmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam!

Aga pisze...

Piękna wersja klasycznego cista:)

Samantha pisze...

Bardzo efektowne ciasto, wygląda pięknie i pysznie :)

Ola pisze...

i tego prostego przepisu szukałam na niedzielny wypiek! dziękuję :)

martex.82 pisze...

cudo, nie wiem jak to robisz, ale wszystkie Twoje ciacha są takie idealne, zazdroszczę i połykam ślinkę :)

Dusia pisze...

co za efekt piękny

słodkosłona. pisze...

cudowne, i krem z bitej śmietany trzyma się na miejscu! jak Ty to robisz?! ; D

piegusek1976 pisze...

wybieram osobiście wersję z cukrem pudrem na wierzchu chociaż za czekoladę dałabym się pokroić:) pozdrawiam serdecznie Aga:)

pasjonatka pisze...

uwielbiam biszkopty ;p

kulinarne-smaki pisze...

może mogłabym tak do Ciebie przychodzić na te smakołyki ? ;P

Jolanta szyndlarewicz pisze...

wygląda przepięknie:)

Eff pisze...

Czekolada, truskawki, bita śmietana. Czy ja już jestem w raju? :))

Usagi pisze...

Chcesz mnie wykończyć, prawda? ;) Masz niesamowitą serię ciast z czerwonymi owocami. Mogłabyś zrobić wystawę lub kolekcję - co jedno to piękniejsze :D

aga pisze...

Dziękuję Wam bardzo serdecznie za te wszystkie miłe słowa pozostawione w komentarzach:) i widzę, że taka słodka klasyka ma wielu zwolenników:)

magda k. pisze...

prezentuje się bardzo smakowicie

Anonimowy pisze...

Ja taki jutro zrobię! Ale na czekoladę ułożę jeszcze truskawki i zygzakiem obleje delikatnie owoce;)

Anonimowy pisze...

Albo białą czekoladą zrobie zygzak:) bedzie bardziej efektownie:) urozmaicenia jeszcze nikomu chybanie zaszkodziły;)

aga pisze...

Anonimowy - dobry pomysł i myślę, że będzie wyglądać pięknie:)

Anonimowy pisze...

Czym mam nasączyć biszkopty? dodam że nie może to być alkohol. Proszę o informację

Prześlij komentarz