poniedziałek, 30 lipca 2012

Kruche ciasto z morelami, budyniem i dwukolorową kruszonką



" W tym roku szczególnie rozsmakowałam się w różnego rodzaju kruchych ciastach z owocami. Zaczęłam od rabarbaru, potem były truskawki, jagody, porzeczki, a w następnej kolejności zapewne będą wiśnie i śliwki, a potem jeszcze i jabłka. Gdzieś pomiędzy jest też sezon i na morele. Lubię te owoce w wypiekach, gdyż po upieczeniu nabierają bardziej kwaśnego smaku przez co są bardziej wyraziste. I właśnie ze względu na ten kwaskowy smak połączyłam je ze słodkim budyniem i słodką kruszonką. Efekt wyszedł naprawdę bardzo smaczny. "


Składniki:

Ciasto:
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 1 jajko
  • 500 g moreli

Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 5 łyżek cukru

Kruszonka:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 75 g masła
  • ok. 1 łyżeczki kakao (opcjonalnie)

Ciasto: W malakserze zmiksować mąkę, cukier, proszek do pieczenia z masłem. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Wyjąć i szybko zagnieść gładkie ciasto. Można również ciasto zagnieść tradycyjnie ręcznie. Ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, formując brzeg ok. 3 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i podpiec ok. 15 min. Wyjąć i chwilę przestudzić. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 st. C.

Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem. Masło stopić i wlać do mąki. Wymieszać widelcem, aż utworzą się grudki. Do części można dodać kakao i w ten sposób powstanie kakaowa kruszonka.

Budyń: W 1/2 szkl. mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Na podpieczony spód wylać budyń, ułożyć połówki moreli skórką do dołu. Wierzch posypać dwukolorową kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w 180 st. C ok. 40-45 minut.

/Przepis własny/

28 komentarze:

Lolinka pisze...

ooo to musi być przepyszne. też uwielbiam kruche ciasto...mniam

Majana pisze...

Piękne i pyszne ciasto. Bardzo mi się podoba i chętnie zjadłabym taki kawałeczek ze zdjęcia :)

Aga pisze...

Ależ musiało być pyszne u Ciebie w weekend!

Brenia pisze...

Robiłam niedawno trochę podobne ciasto, ale zamiast budyniu zrobiłam krem.. z budyniem też musiało by być smaczne ;)

Tygrysek pisze...

Cudne i na pewno smaczne.

Unknown pisze...

Właśnie na takie pyszności z morelami mam ochotę! pięknie się prezentuje! wygląda niesamowicie pysznie!

karodos.pl pisze...

Wygląda obłędnie:)

Unknown pisze...

Morele i kruche ciasto..trafiłas w dziesiatkę w moje gusta :)

Ola pisze...

z tych wszystkich wymienionych propozycji morele podobają mi się chyba najbardziej ;)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Aga, co za ciasto! Dla mnie marzenie! Po prostu idealne!
Pozdrowienia:)

madzik pisze...

Świetny pomysł z tą dwukolorową kruszonką! Ciasto wygląda wspaniale:)

one big creative mess pisze...

Śliczne zdjęcie, zreszto jak zwykle u Ciebie, no i przepis fantastyczny! ;)

pieczarka mySia pisze...

Cudne ciacho Agus ;* takie pelne kolorow i lata :) morele to jedne z moich ulubionych owocow, takze jestem jak najbardziej na tak ;D

aga pisze...

Dziękuję Wam bardzo:)

magda k. pisze...

właśnie takie ciasto sobie upiekę, jak mi się uda dam znać :)

Nemi pisze...

Aż ślinka cieknie!

Ola pisze...

apetyczne, uwielbiam morele!

życie & podróże
gotowanie

Samantha pisze...

Ciasto porywa swoją doskonałością, smakiem i widokiem :) Marzenie !!!

Smakiem Pisany pisze...

ciasto idealne! zapisuję przepis! ;)

Patrycja Reszko pisze...

Zachwycające

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Gdy spojrzałam na zdjecie z początku pomyslałam, ze na wierzchu leżą jagody lub porzeczki, a Ty sprytnie udekorowałaś ciasto dwukolorową kruszonką:)

Eff pisze...

Pełne i pyszne wykorzystanie sezonowych owoców. Mniam.

magda k. pisze...

Zrobiłam wyszło fantastycznie, więc podzieliłam się przepisem na moim blogu oczywiście linkując do Ciebie :) dzięki za super ciacho :)

aga pisze...

magda k. - cieszę się, że smakowało:) Dziękuję i pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Czy ten budyń to musi być waniliowy , czy może być śmietankowy ??
A ciasto wygląda bardzo smacznie ;)

aga pisze...

Anonimowy - oczywiście może być też śmietankowy. Zachęcam do wypróbowania:)

bra 85 pisze...

A moge zamienic na suszone morele? Jest styczen i tylko takimi moge sie poratowac:/

Huyền Châu pisze...

tìm vé hãng eva air
https://www.evaairways-vn.com/
vé máy bay hạng thương gia đi mỹ bao nhiêu
china airlines website
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu
Hãng Pacific Airlines Việt Nam
Bánh truyền thống của Nhật Bản

Prześlij komentarz