" Miało być klasyczne kruche z jagodami, ale w ostatniej chwili zdecydowałam się trochę go odmienić dodając pod owoce warstwę sera. Przyznaję, że takie połączenie wyszło całkiem fajnie i bardzo nam smakowało. Sera i jagód można dać trochę więcej, wtedy ta warstwa serowo-jagodowa będzie taka bardziej konkretna. Kruche maślane ciasto, ser i jagody stworzyły bardzo smaczną całość i takie połączenie smaków uważam za jak najbardziej udane. "
Składniki:
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła/margaryny
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 250 g sera mielonego z wiaderka
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 300 g jagód (można dać spokojnie więcej)
W malakserze zmiksować mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło, dodać żółtka i ponownie zmiksować. Powstanie coś jak kruszonka. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać tam ok. 2/3 kruszonki i ugnieść palcami, żeby połączyła się w jednolite ciasto.
Wstawić do piekarnika i podpiec ok. 10 minut w 180 st. C. Pozostałą część kruszonki zagnieść na gładkie ciasto i włożyć do lodówki. Ser zmiksować z jajkiem, cukrem i budyniem. Jagody opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Na podpieczone ciasto wylać masę serową, rozsypać jagody, a na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto trąc na tarce lub skubiąc małe kawałeczki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 st. C.
/Przepis własny/
27 komentarze:
Bardzo piękne i smaczne ciasto. :)
Podoba mi się, a ja własnie myslę co zrobić z jagodami ;)
Przypomina mi pleśniaka, którego tak nie lubię fotografować .. :) Ciasto z jagodami na pewno musi być pyszne bo ma w sobie najlepsze owoce sezonowe.
ale apetyczne! Podkradam jeden kawałeczek :)
jak zawsze kiedy wchodzę co ciebie robię wielkie "woooowwww":) tak pięknie wychodzą ci ciasta i tak je pięknie potrafisz sfotografować, że można się oczami najeść:)
co tu duzo pisać: ser i jagody= poezja!
Jak zwykle cudne zdjęcia. Tak apetyczne, że ma się ochotę siegnąc po ten pierwszy kawałek ciasta :)
Po raz kolejny widzę dziś połączenie sera i jagód i przyznać muszę, ze bardzo mi sie ono podoba:). Częstuję się kawałkiem:) pozdrawiam
Jeszcze niegdy wlasnie nie laczyłamjagód i sera. Koniecznie muszę sprobowac!
O tak, połączenie sera i jagód jest doskonałe. Robiłam na drożdżowym spodzie i więcej sera. Było pysznie. W ogóle uwielbiam jagody w ciastach!
Zdjęcia bardzo apetyczne:)
Pozdrawiam!
obłędnie wygląda
Jak zwykle wpsaniałe:)
Doskonałe połączenie! Pięknie Ci wyszło!
Piękne i pyszne połączenie! Bajka poprostu! Pycha!
Ciasto piękne i pysznie wygląda, a przy tym wspaniałe smaki :)
apetyczne połączenie, z przyjemnością bym się poczęstowała
zdecydowanie jedna z najlepszych stron z ciastami :D i basta
Tapenda
Oj apetytu nam naaaaarobiłaś ;D.
Pięknie wygląda to połączenie. Pozdrawiamy!!!
Piękne, apetyczne...ach...rozmarzyłam się;)
Ciasto wygląda pięknie:)
Muszę koniecznie upiec, cudownego masz bloga!
Pozdrawiam cieplutko, miłego weekendu życząc:)
Agus :) uwielbiam twoje przepisy - co jeden to lepszy ;-)
wygląda znakomicie! taka jagodowa krajanka :)
mam ochotę oblizać monitor, tak swietnie wyglada ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Ooo, jaki śliczny placek jagodowy. Aż mi ślinka poleciała. Do tego kubek mleka... mm...
Chętnie zamieniłabym się z Tobą kawałkiem ciasta z jagodami!
Pięknie Wam dziękuję za odwiedziny i takie miłe komentarze:) Częstujcie się do woli:)
Uwielbiam!
dla mnie nauka pieczenia to istne syzyfowe prace, ale uwielbiam za to konsumować, pozdrawiam Autorkę!
hmm a w składnikach na mase serowa nie ma mowy o jajkach a w opisie... ser zmiksowac z jajkiem...to ile tych jajek ma byc?
Prześlij komentarz