czwartek, 19 lipca 2012

Kruche ciasto z serem i jagodami



" Miało być klasyczne kruche z jagodami, ale w ostatniej chwili zdecydowałam się trochę go odmienić dodając pod owoce warstwę sera. Przyznaję, że takie połączenie wyszło całkiem fajnie i bardzo nam smakowało. Sera i jagód można dać trochę więcej, wtedy ta warstwa serowo-jagodowa będzie taka bardziej konkretna. Kruche maślane ciasto, ser i jagody stworzyły bardzo smaczną całość i takie połączenie smaków uważam za jak najbardziej udane. "


Składniki:

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła/margaryny
  • 2 żółtka

Masa serowa:
  • 250 g sera mielonego z wiaderka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g jagód (można dać spokojnie więcej)

W malakserze zmiksować mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło, dodać żółtka i ponownie zmiksować. Powstanie coś jak kruszonka. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać tam ok. 2/3 kruszonki i ugnieść palcami, żeby połączyła się w jednolite ciasto. 
Wstawić do piekarnika i podpiec ok. 10 minut w 180 st. C. Pozostałą część kruszonki zagnieść na gładkie ciasto i włożyć do lodówki. Ser zmiksować z jajkiem, cukrem i budyniem. Jagody opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Na podpieczone ciasto wylać masę serową, rozsypać jagody, a na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto trąc na tarce lub skubiąc małe kawałeczki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 st. C.

/Przepis własny/

27 komentarze:

Majana pisze...

Bardzo piękne i smaczne ciasto. :)
Podoba mi się, a ja własnie myslę co zrobić z jagodami ;)

pleasureofcooking pisze...

Przypomina mi pleśniaka, którego tak nie lubię fotografować .. :) Ciasto z jagodami na pewno musi być pyszne bo ma w sobie najlepsze owoce sezonowe.

Unknown pisze...

ale apetyczne! Podkradam jeden kawałeczek :)

Antenka pisze...

jak zawsze kiedy wchodzę co ciebie robię wielkie "woooowwww":) tak pięknie wychodzą ci ciasta i tak je pięknie potrafisz sfotografować, że można się oczami najeść:)
co tu duzo pisać: ser i jagody= poezja!

marinia pisze...

Jak zwykle cudne zdjęcia. Tak apetyczne, że ma się ochotę siegnąc po ten pierwszy kawałek ciasta :)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Po raz kolejny widzę dziś połączenie sera i jagód i przyznać muszę, ze bardzo mi sie ono podoba:). Częstuję się kawałkiem:) pozdrawiam

KucharzyTrzech pisze...

Jeszcze niegdy wlasnie nie laczyłamjagód i sera. Koniecznie muszę sprobowac!

Asiek pisze...

O tak, połączenie sera i jagód jest doskonałe. Robiłam na drożdżowym spodzie i więcej sera. Było pysznie. W ogóle uwielbiam jagody w ciastach!
Zdjęcia bardzo apetyczne:)
Pozdrawiam!

Dusia pisze...

obłędnie wygląda

wiosenka27 pisze...

Jak zwykle wpsaniałe:)

Kamila pisze...

Doskonałe połączenie! Pięknie Ci wyszło!

mojetworyprzetwory pisze...

Piękne i pyszne połączenie! Bajka poprostu! Pycha!

Samantha pisze...

Ciasto piękne i pysznie wygląda, a przy tym wspaniałe smaki :)

magda k. pisze...

apetyczne połączenie, z przyjemnością bym się poczęstowała

pasjonatka pisze...

zdecydowanie jedna z najlepszych stron z ciastami :D i basta

Ela D. pisze...

Tapenda
Oj apetytu nam naaaaarobiłaś ;D.
Pięknie wygląda to połączenie. Pozdrawiamy!!!

Nemi pisze...

Piękne, apetyczne...ach...rozmarzyłam się;)

Unknown pisze...

Ciasto wygląda pięknie:)
Muszę koniecznie upiec, cudownego masz bloga!
Pozdrawiam cieplutko, miłego weekendu życząc:)

pieczarka mySia pisze...

Agus :) uwielbiam twoje przepisy - co jeden to lepszy ;-)

Kaś pisze...

wygląda znakomicie! taka jagodowa krajanka :)

Smakiem Pisany pisze...

mam ochotę oblizać monitor, tak swietnie wyglada ;)

Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

Usagi pisze...

Ooo, jaki śliczny placek jagodowy. Aż mi ślinka poleciała. Do tego kubek mleka... mm...

Patrycja Reszko pisze...

Chętnie zamieniłabym się z Tobą kawałkiem ciasta z jagodami!

aga pisze...

Pięknie Wam dziękuję za odwiedziny i takie miłe komentarze:) Częstujcie się do woli:)

Agiatis pisze...

Uwielbiam!

syzyfowe prace pisze...

dla mnie nauka pieczenia to istne syzyfowe prace, ale uwielbiam za to konsumować, pozdrawiam Autorkę!

Anonimowy pisze...

hmm a w składnikach na mase serowa nie ma mowy o jajkach a w opisie... ser zmiksowac z jajkiem...to ile tych jajek ma byc?

Prześlij komentarz