czwartek, 20 grudnia 2012

Czekoladowy piernik przekładany powidłami śliwkowymi



" Piernik, nie piernik... bo bez miodu, ale za to z czekoladą:) Miękki, puszysty i pięknie pachnie korzenną przyprawą. Przełożony śliwkowymi powidłami i polany czekoladową polewą. Takie czekoladowo-piernikowo-śliwkowe połączenie smaków jest jak najbardziej udane i jak najbardziej smaczne:) "


Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżek mąki pszennej (ok. 50 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 25 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 350 g powideł śliwkowych
  • gorzka czekolada na polewę

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Obie mąki wymieszać z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę, następnie mąkę z dodatkami. Blaszkę 21 x 25 cm (lub trochę mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35-40 minut. 
Jeszcze lekko ciepłe ciasto przekroić na dwa blaty. Jedną część posmarować powidłami, przykryć drugą. Wierzch również można cienko posmarować powidłami. Rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną mleka, posmarować wierzch ciasta i pozostawić do zastygnięcia.

/Przepis z gazety/

28 komentarze:

Kamila pisze...

Pysznie!

Wiewióra pisze...

to musi być cudowne ciasto! z zdjęcie mnie rozczłonkowało :)

Basia pisze...

Cudowny :-)
U mnie podobny też już czeka w lodówce :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Antenka pisze...

uwielbiam takiego piernika:)
pycha!

Bernadeta pisze...

elegancki:)

pieczarkamysia pisze...

uwielbiam takie pirniki :)

Patyska pisze...

Przepiękny! Nie sposób się oprzeć :)

Evitaa pisze...

Mmmm.
Pięknych, smakowitych, pełnych ciepła świąt Ci życzę :).

wiosenka27 pisze...

Cudowny:)

MartynCia ^^ pisze...

ależ on piękny i równy... wygląda jak krojony od linijki ;)

aga pisze...

Dziękuję bardzo :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Piękny .... taki równiutki i puchaty:).
Pozdrawiam ciepło i życze zdrowych i wesołych Świąt:)

deserowo pisze...

Pięknie wygląda! :)

Patrycja pisze...

Wygląda bardzo, bardzo apetycznie!

Monia pisze...

Wygląda bajecznie :) Poproszę kawałek! ;)

aga pisze...

Bardzo dziękuję:)

Anonimowy pisze...

ładnie wygląda

camelia pisze...

Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl

Kalina Nawrot pisze...

uwielbiam pierniki, w tym roku wypróbuję ten przepis :)
naszezycierodzinne

daria pisze...

pozdrawiam :) Wygląda super

Zosia pisze...

uwielbiam takiego piernika :) Wesołych Świąt!

Janka pisze...

Wygląda przecudnie. Czuć atmosferę świąt:D

Ojka pisze...

mmmm..ale bym zjadła

Mobile App Developers pisze...

That is an extremely smart written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I will certainly return.

Malla pisze...

Kiedy kolejny wpis?

Paulina Kowalczyk pisze...

Pięknie się prezentuje! Ach, aż naprałam na niego ochoty :)

Skyprint pisze...

Już niedługo sezon na pierniki :D

Ilyas Ruhiyat pisze...

Poskytujeme lieky na liečbu rôznych zdravotných problémov, s použitím liek, ktorý je už súčasťou dodávky obilia môže vyliečiť ochorenie úplne.

Obat Epilepsi

Obat Jantung Bocor Anak

Obat Lipoma

Obat Gerd

Prześlij komentarz