środa, 9 lutego 2011

Ciasto czekoladowe z wiśniami
i ganaszem czekoladowym



     " Zobaczyłam to ciasto w styczniowej Kuchni i nie mogłam go sobie odpuścić, gdyż jak wiadomo, czekolada i wiśnie pasują do siebie idealnie. Połączenie tych obydwu smaków dało efekt w postaci bardzo pysznego czekoladowo-wiśniowego ciasta. Ja jeszcze bardziej wzmocniłam ten smak czekolady, gdyż mocno zmniejszyłam ilość cukru, przez co ciasto stało się takie jakby lekko wytrawnie czekoladowe. Ta ilość cukru podana w oryginalnym przepisie, to jak dla mnie stanowczo za dużo, ale jak ktoś woli słodsze smaki to może użyć tyle ile jest podane. Ciasto jest takie jakby mokre, wilgotne, ale nie całkiem takie ciężkie jak brownie, ma trochę lżejszą strukturę, ale też nie jest puszyste. Mi osobiście taka konsystencja jak najbardziej odpowiada. Ciasto jest intensywnie czekoladowe z wyczuwalnym słodko-kwaśnym smakiem wiśni, a do tego całość pokryta czekoladowym ganaszem...  po prostu pycha! "


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 9 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru (dałam 50 g)
  • 200 g brązowego cukru (dałam 100 g)
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. maślanki
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 łyżka brandy lub likieru czekoladowego
  • 240 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 35-40 dag rozmrożonych wiśni bez pestek (dałam wiśnie z syropu)

Ganasz:
  • 250 ml śmietany tortowej (36%)
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego (dałam 1 łyżkę miodu)
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • kilka kropli olejku waniliowego

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Foremkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać oba rodzaje cukru i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką, olejkiem i brandy. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól i podgrzać prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników stale mieszając. Następnie dodać jajka z maślanką i starannie wymieszać. Wiśnie dokładnie osuszyć, rozłożyć je na dnie formy i zalać ciastem (Ja wiśnie dodałam do ciasta i wymieszałam razem). Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-35 minut. 
Do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i podgrzewać prawie do zagotowania. Czekoladę posiekać, skropić olejkiem i zalać gorącą śmietaną. Odstawić na minutę i wymieszać, aby powstała gładka masa. Rozsmarować ją na wierzchu i bokach ciasta.

63 komentarze:

kulinarne-smaki pisze...

"Czarnuszek" wygląda zachęcająco.

Ula Jaworska BloomCraft pisze...

Ślinka cieknie jak się czyta o tym cieście, a do tego bardzo zachęcające zdjęcie! Mniam mniam

Gosia pisze...

Marzę o takim ciachu...

Kubełek Smakowy pisze...

Czekolada i wiśnie to połączenie nieziemskie. Miałam gdzieś przepis na takie muffinki, ale mi się zawieruszył...

Szarlotek pisze...

Normalnie jęczę z zachwytu... Może mała wymiana ? No, tak !Tego moja dusza dzisiaj pragnie...mocnego czekoladowca :)

margot pisze...

jaki piękny równy kawałek , o ślicznym czekoladowym kolorze z idealna polewą

Amber pisze...

Aga, jakie pyszne zdjęcie!
Widziałam to ciasto w Kuchni.Twój wypiek na 5-tkę!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Rany, Aga! Litości nie masz! Takim ciastem prosto w oczy!!!

majka pisze...

Robi wrazenie :) Wyglada oblednie pysznie. Cos czuje, ze bedzie mi sie snilo dzis w nocy :))

zauberi pisze...

wygląda tak pysznie, że aż brak słów :) zgadzam się wiśnie i czekolada to super połączenie

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kolejne rewelacyjne ciasto u Ciebie:) Wygląda na bardzo wilgotne, a te ganache ...pewnie większość wylizałabym z garnuszka:) pozdrawiam ciepło

Wiewióra pisze...

mmmmmm... ciasto moich najskrytszych marzeń... już bardziej czekoladowo się chyba nie da...

Fuchsia pisze...

Wygląda wspaniale! Ale połączenie wiśni i czekolady nie mogłoby się nie udać :) Pozdrawiam :)

italia od kuchni pisze...

Umiarkowany łasuch ze mnie, ale muszę przyznać, że ciacho na zdjęciu robi wrażenie. Chylę głowę :)

Agnieszka pisze...

To ciasto skradło mi serce. Robiłam konfiturę wiśniową z czekoladą, więc to połączenie jest mi znane i bardzo lubiane :)

Anonimowy pisze...

Ależ cudowne! Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. A ten ganasz lśni niesamowicie kusząco...

myniolinka pisze...

masakra! totalny odlot! jak ja lubię takie czekoladowości...

Aciri pisze...

Wspaniałe i takie czeeeekoladowe, że aż ślinka leci!

kasiaaaa24 pisze...

Wygląda zjawiskowo! Aż ślinka kap, kap, kap... Wspaniałe ciacho :)

Myszki in cucina pisze...

Jak dla mnie rewelacja! Ciasto marzenie :)

flusso pisze...

Lubię mokre ciasta z owocami, a już jak to jest ciasto czekoladowe, a te owoce to wiśnie to szkoda czasu na gadanie, tylko trzeba porwać kawałek i zajadać :)

Tilianara pisze...

Jak tam jest czekolada i wiśnie to musi być boskie :)

wiosenka27 pisze...

Wygląda oszałamiająco pięknie. Też mam ten numer Kuchni i nie wiem na co czekam:)

Słodziutkie Okazje pisze...

Brak mi słów!! Przepysznie wygląda!!!:)

kornik pisze...

Brak mi słów. to jest niebo w gębie!

Kasia pisze...

Wsunęłabym pół blachy na raz :-)
Uściski!

aga pisze...

dziekuje Wam bardzo serdecznie za te wszystkie mile slowa:)
i ciesze sie, ze ciasto sie podoba, bo naprawde jest pyszne:)

Domowe Smaki - moja niebiańska kuchnia :) pisze...

czy został kawałeczek?? wygląda bardzo zachęcająco !!

asieja pisze...

jego kolor jest taki cudnie uzależniający..

Monica pisze...

Ganasz - jak to ładnie brzmi :) Mniemam, że ciasto znalazłoby się w moich ulubionych po wypróbowaniu, ponieważ ma wszystko co lubię najbardziej :)

Pozdrawiam Serdecznie!

Karmel-itka pisze...

z ganaszem? mhh...
jak ono pięknie wygląda!
ciasto spełniające marzenia ;]

Edyta pisze...

coś dla mnie :)

Unknown pisze...

Przepyszne musi być - takie wilgotne i mocno czekoladowe! Wiśnie i czekolada to jedno z najdoskonalszych połączeń...mniam, mniam...

dorota20w pisze...

PIĘKNE !

Nemi pisze...

Magiczne słowa: wiśnie i czekolada:)

Kasia pisze...

Bardzo bardzo apetyczne :)

Paula pisze...

z tą polewą niezwykle kusi

Anucha pisze...

Czekolada i wiśnie- doskonałe połączenie.
Też lubię takie wilgotne ciacha.
Pychotka, że palce lizać:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Kaś pisze...

wiśnie i czekolada to genialne połączenie, szczególnie w ciastach. bardzo apetyczne!

amarantka pisze...

Ależ ten kawałek prezentuje się idealnie!
Mniam :)

OSa pisze...

Poproszę o kawałek!

Anonimowy pisze...

Może i prezentuje sie idealnie, ale w smaku to ono idealne nie jest- strasznie czuć smak mąki a użyłam tyle ile jest w przepisie.

Anonimowy pisze...

Wygląda cudnie, ale jest niezbyt dobre - mocno smakuje mąką i sodą, choć wszystko było według przepisu :-/

aga pisze...

Dlaczego tak mogło smakować to nie za bardzo wiem, robiłam je chyba ze 2-3 razy i nigdy nie odczuwałam, żadnego posmaku mąki czy sody.

marchewko pisze...

zaciekawiona zdjęciem i komenatarzami - wzięłam się do roboty,
ciasto wyszło bardzo rzadkie i trochę mnie to martwi...
zobaczymy co wyjdzie
właśnie się piecze ;-)

aga pisze...

Marchewko - dokładnie już nie pamiętam konsystencji tego ciasta przed pieczeniem, ale trzymam kciuki żeby wszystko się udało:)

Anonimowy pisze...

Właśnie zajadam:) Przepis sprawdzony, zdecydowanie polecam!

aga pisze...

Anonimowy - cieszę się, że smakowało:)

Anonimowy pisze...

Ciasto rewelacyjne w smaku i eleganckie, piekłam
wczoraj, polecam:).

Anonimowy pisze...

A gówno! Wez to rób

Anonimowy pisze...

Wygląda świetnie, a podwójne brawa za dodatek kakao zamiast mlecznej czekolady, dlaczego?
http://www.udietetykow.pl/jak-wzbogacic-diete-w-magnez/

Anonimowy pisze...

mam pytanko bo chciałabym dziś je piec Czy ta roztopiona woda z masłem ma być gorąca gdy będę wlewać do suchych składników? Czy tą polewę wylewać na gorące czy zimne ciasto? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz :)

Klaudia pisze...

Mmmm... Przepyszne! :D No przynajmniej tak wygląda :) Mam zamiar zrobić je na święta, a dzisiaj będzie próbne, bo mam tendencę do zakalców :D x

Anonimowy pisze...

Ciasto właśnie w piekarniku, zobaczymy jak wyjdzie. Masa była niezwykle gęsta więc mam trochę obawy. zamiast Brandy dałem Wiskhy oraz zamiast aromatu wanilinowego dałem rumowy. Wydaje mi się bardziej pasować.

jelka pisze...

Cudowne! Nie mogłam się powstrzymać i jadłam na ciepło:) Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Piekłam podwójną porcję na dużą blachę. Wpadła rodzinka i znikło pół blachy w pół godziny gorącego ciasta. Nie zdążyłam zrobić polewy, a szkoda..

vegan-muffin pisze...

Cuudooo !! Zapraszam do mnie i czekam na Pani ocena moich poczynań w kuchni i bloggoswerze :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/chocolate-cake-ciasto-czekoladowe.html#.UzSMO6h5OSo

Anonimowy pisze...

Czy te ciasto zmieści się do tortownicy o śr.24. cm.bo takiej jak w przepisie nie posiadam?

Anonimowy pisze...

Czy można dac śmietane 30 do ganaszu?

Anonimowy pisze...

KAMA

Witam,
Czy masło z wodą dodać gorące czy zimne?

Anonimowy pisze...

uwielbiam ten przepis :D

Anonimowy pisze...

Jaka wielkosc foremki ma byc?

Karolina Zarębska pisze...

Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

Prześlij komentarz