" Przepis na to ciasto pochodzi z gazety, ale nie wiem jakiej, bo mam wydartą tylko tą jedną stronę. Jest to kolejne bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto. Kruszonka z brązowym cukrem i cynamonem ma bardzo fajny smak, a gdyby tak jeszcze zamiast mąki dać mielone migdały to myślę, że byłoby jeszcze ciekawiej. Słodycz kruszonki idealnie przełamuje kwaśność śliwek, które bardzo dobrze komponują się z cynamonem. W takim zestawieniu smaków i aromatów ciasto jest naprawdę bardzo smaczne:) "
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1/3 szkl. oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru (dałam pół na pół demerara i muscovado)
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajka, olej i wszystko zmiksować mikserem. Śliwki umyć, przekroić na połówki i wypestkować. Przygotować kruszonkę: masło stopić w rondelku, przestudzić, dodać mąkę, cukier, cynamon i wymieszać. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok. 35 minut.
32 komentarze:
Pyszne ciasto. Juz wyobrazam sobie jak swietnie musi chrupac ta kruszonka :))
Pozdrawiam.
oo.. moje ulubione ciasteczko uwielbiam wydłubywać kruszonkę ;-)
Chętnie bym zjadła kawałeczek :)
Bardzo lubię takie ciasta:)
tak bym chciała podkraść choćby jeden kawałeczek :)
Ale pysznie! :) u mnie tez dzisiaj sliwkowo :)
Pozdrawiam i lacze sie w sliwkowym klimacie ;-)
kiedy, kiedy, no kiedy...
znajdujesz czas aby upiec wszystkie te pyszne ciasta? ;)
Super i bez drożdży. Pięknie wygląda, wyjątkowo apetycznie :)
Lubię ze śliwkami;) u mnie dziś podobne!
Wygląda pieknie i pysznie :). Lubię takie owocowe ciasta, a jak do tego jest cynamon to tym bardziej:)
Zawsze się zastanawiam nad wyborem ciasta ze śliwkami. Ten mi się wydaje prosty i całkiem całkiem, może się skuszę (:
Lubię takie proste i pyszne ciasta:-) Świetne do popołudniowe kawy, herbaty czy kakao:-)
Właśnie zjadłam ostatnie śliwki jakie miałam, zamiast pomyśleć o takim pięknym wypieku. Co za gapa ze mnie:)
uwielbiam takie ciasto, muszę w końcu je zrobić, bo nie tylko ja w tym domu jestem jego fanką (ach, mama znowu będzie krzyczeć, że ją kuszę, kiedy próbuje być na diecie :D).
Pięknie Ci wyrosło. Idealne.
kolejne cudowne ciasto ...Tobie powinni medal za te słodkosci dać:)
Ja tylko napiszę, że KOCHAM CYNAMON. Jest niesamowicie aromatyczny, a w połączniu z jabłkiem czy śliwą...niebo w gębie, jak u Ciebie:-)
dziekuję:) bardzo sie ciesze, ze ciasto sie podoba i szczerze polecam:)
Wygląda cudnie... A połączenie śliwek i cynamonu zawsze smakuje obłędnie :)...
Jak widzę takie pyszne ciasto to od razu leciałabym do kuchni upiec go :)
Ostatnie zdjęcie cudne!
Śliwki i cynamon będą za mną ,chodzić'...
Wędruję dzisiaj po blogach i szukam inspiracji na ciasto z porzeczką. I nie wiem czy pomęczyć się z drożdżowym, czy zrobić ucierane? :)
Już wiem co zrobię ze śliwkami które czekają na mnie w kuchni! :)
Bardzo ładne ciacho, takie własnie lubię :)
przepyszne kosteczki
Wczoraj widziałam bardzo podobne w moim domu;) Nie wiem kto je zrobił, chyba podrzuciła jakaś wróżka, ale wiem jak cudownie to może smakować;)
pyszne ciacho-uwielbiam cynamonową kruszonkę:)
no i jak tu przejść obojętnie jak takie cuda kuszą :) pozdrawiam
Ciasto ze śliwkami to już klasyka gatunku:) uwielbiam ten smak jesieni:)
Tez bym zaczela od wydlubywnia kruszonki, szczegolnie bowiem taka z cynamonem uwielbiam :))
Pozdrawiam serdezcnie!
dziękuję Wam bardzo:)
Witam, jestem młodą kobietą, która tworzy od zera swoją domową książkę kucharską..:) wczoraj zrobiłam ciasto z wyżej podanego przepisu :)jest PRZEPYSZNE i pięknie wyrosło :) do kruszonki dodałam jeszcze wiórki kokosowe, polecam :) Ten przepis na pewno będzie widniał jako jeden z moich ulubionych :)
Witaj Anonimowa:) bardzo się cieszę, że ciasto się udało, a przede wszystkim że smakowało:) Jest mi naprawdę miło, że skorzystałaś z mojego przepisu i zachęcam do wypróbowywania kolejnych:)
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
Prześlij komentarz