" To takie proste i zwyczajne ciasto, które można przygotować z rożnymi owocami. Wystarczy krótko wymieszać składniki łyżką i... to właściwie tyle co jest do zrobienia:) No, i jeszcze trzeba trochę poczekać, żeby się upiekło:) a potem to już można sobie zajadać ze smakiem. Ciasto jest lekkie, puszyste i tak pysznie owocowe. "
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 2/3 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- nektarynki
Mokre składniki wymieszać w jednej misce, a suche w drugiej. Nektarynki umyć, osunąć pestkę i podzielić na cząstki. Suche składniki dodać do mokrych i razem wymieszać łyżką. Foremkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 35 minut. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
38 komentarze:
Lubię takie ciacha :-)
super :) nigdy nie jadłam ciasta z nektarynkami więc muszę wypróbować :)
moje ulubione - jogurtowe ;D
ja jestem jakaś felerna, u mnie jogurtowe zawsze z zakalcem... ale sie nie poddaje i testuje kolejne przepisy. jeśli Twoj mi sie uda, z pewnością powiadomię :) Pozdrawiam
Zdjęcia niezwyle zachęcające :)
Dziwne, ale jeszcze nigdy nie robiłam ciasta jogurtowego..
Jak ja kocham takie ciasta! Nie dość, że łatwe, nie dość, że pyszne to jeszcze pięknie wygląda i zjada się pół blachy naraz:-) I ten zapach, który się unosi w całym domu... Pozdrawiam:-)
Idealne ciasto na gorace dni :)
kusi i tak słodko wygląda z ta mięta na górze (:
vanilla, nie jesteś felerna, też zawsze miałam zakalca w jogurtowym ale ostatnio go pokonałam! ;)
moje ulubione letnie ciasto.
proste i pyszne.
a te nektarynki, ach. ;)
Jogurtowe ciasta górą! A Twoje przepiękne!
jogurtowe i jeszcze z nektarynką! pysznie!:)
Przepyszne!
bardzo lubię takie jogurtowe ciacha, są takie lekkie i puszyste
oooo! Pięknie Ci wyszło! Muszę wypróbować Twój przepis - z mojego nie wychodzi takie puchate
dziękuję Wam bardzo:) i naprawdę polecam to ciasto, gdyż smakuje dobrze z każdymi owocami:)
Przepięknie wygląda. Ja mam teraz nieustającą ochotę na pieczenie ciast z owocami:)
Dobrze się robi takie proste ciasta, bo zawsze wychodzą i świetnie smakują
Fajne ciacho, wygląda pięknie i chętnie bym kawałek zjadła :)
Jak ładnie wygląda! Chyba zrobie takie niedługo, moze jeszcze dorzuce śliwki? :)
Idealnie pyszne ciasto na lato!
to są wspaniałe ciasta dla tych co maja niewiele czasu, szybkie i smaczne :) pozdrawiam
Proste a do tego takie piękne :) ps. urocze zdjęcia :)
uwielbiam to ciasto za jego lekkośc.
ale niestety nie mam szczęścia do niego... często
mam zakalec.
jakie piękne ciasto i proste, a na pewno smaczne:)
Świetnie się prezentuje. Ciasta jogurtowego mogłabym zjeść całą blachę ;)
bo proste jest najlepsze , to widać po tym cieście
Bardzo piękne i apetyczne to ciasto
letnie klasyka. można jeść bez opamiętania :)
Ojj, widać, że to jogurtowe cudo :)
Gdybym tylko miała w szafce mąkę (wyszła. sic!), czym prędzej zabrałbym się za pieczenie. ;)
Owocowe i nieskomplikowane = idealne! :)
uwielbiam te ciasta ze względu na ich różnorodność... niby to samo ciasto a zamiana owoców powoduje, że jemy za każdym razem inne :)
moja mama piekła podobne ciasto na jogurcie, bardzo mi smakowało, za jakiś czas wróce do twojego przepisu, pozdrawiam:)
Kolejny podbijacz mojego serca:) Wygląda mega apetycznie i do tego takie uniwersalne :)
dziekuje:)
Szukalam prostego przepisu na ciasto z nektarynkami ( bo je akurat mialam). I to byl strzal w dziesiatke:) Troche sie balam bo wiele tutaj gosci pisalo ze wyszedl zakalec, ale postanowilam sprobowac. To Bylo moje pierwsze pieczenie tego ciasta. Zamiast jogurtu, dodalam naturalna maślanke,bo uwazam ze jest lepsza niz jogurt. Pieklam 35 minut i wyszlo pysznne i ladne ciacho :) Sami zobaczcie: http://zapodaj.net/b01e3e83c952a.jpg.html
Moja rada: Zeby nie wyszedl zakalec, pokrojone nektarynki odsaczcie ( na kilka minut) na papierze toaletowym, by puscilo soki, a takze wkladajcie ciasto do piekarnika dopiero wtedy ,gdy jest calkowicie nagrzany ,do odpowiedniej temp. piekarnik. :) Powodzenia ! Ciasto niesamowite. Myslalam ze bedzie zbyt twarde bo wierzch byl bardzo zbity;) ale to pozory, w srodku mieciutki. Ciasto zapisuje na zawsze do mojej ksiazki;)
Czy można użyć tu mąkę razowa? Czy w takiej sytuacji czas pieczenia zmieni się? Pozdrawiam
nie wyszło:( nastawiłam nawet mniejszą temp niż w przepisie a się z wierzchu spaliło:( nie wiem może to wina piekarnika....
Prześlij komentarz