czwartek, 26 lipca 2012

Cukiniowe ciasto z jagodami



" Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem cukinii, która jest w ogóle nie wyczuwalna, a nadaje ciastu odpowiednią strukturę i wilgotność. Ja cukinii nie obierałam i w cieście można zauważyć gdzieniegdzie delikatny zielony kolorek skórki, który ładnie współgra z fioletowym odcieniem jagód. Ciasto jest miękkie, wilgotne i napakowane jagodami aż po same brzegi. 
A może macie ochotę na kawałeczek? "


Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 1/2 szk.mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. startej cukinii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g jagód

Jagody opłukać i osuszyć. W misce zmiksować jajka, cukier i olej. Cukinię zetrzeć na tarce, odmierzyć 1 szkl i dodać do jajek. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą. Wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać jagody i delikatnie przemieszać. Keksówkę 12 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-50 minut.

/Przepis z moimi zmianami, pochodzi stąd/

49 komentarze:

Wiewióra pisze...

ale fajne zzieleniałe ciasto :) kiedyś na pewno spróbuję :)

Aurora pisze...

Ja właśnie lubię cukinię w cieście za tą jej wilgotność :)

zjedz_mnie pisze...

Wygląda bardzo obiecująco, jak nic trzeba upiec :)

ewelajna Korniowska pisze...

Też sobie pomyślałam, że napakowałaś t ciasto jagodami po same brzegi... Chyba dałabym trochę mniej..., ale ciekawe..., ciekawe...:):)

ANNA pisze...

Intrygujące ciasto z cukinią...bardzo jestem ciekawa smaku

Kamila pisze...

Uwielbiam cukiniowe wypieki. Pysznie u Ciebie!

whiness pisze...

Ciasto cukiniowe jadłam już wiele razy, ale żeby dodać jagody? Nie wpadłam. Trzeba będzie wypróbować, przepis leci do zakładek. :)

Panna Malwinna pisze...

Zapisuję i w weekend na pewno upiekę;)

Ela D. pisze...

Tapenda
..."czego ci ludzie nie wymyślą"...
Gratulację super pomysł!!! Zapisujemy przepis i z pewnością wypróbujemy:):)
Pozdrawiamy:):)

S.B. pisze...

wygląda bosko, takie wilgotne! kocham takie ciasta :)

mojetworyprzetwory pisze...

WoW! Jest mega pyszne i piękne...uwielbiam cukinię i jagody, lepiej bym tego nie skomponowwała, pycha!

Smaczny Kąsek pisze...

Ale ciekawa propozycja! Palce lizać! :)

Samantha pisze...

Wspaniałe ciasto, wygląda przepysznie i pięknie jak zwykle u Ciebie ;)

Unknown pisze...

Ale super nadziane :)

anytsujx pisze...

Wygląda boskoooooo, zresztą u Ciebie są same wspaniałe wypieki, pozdrawiam cieplutko :)

pasjonatka pisze...

bardzo lubie cukiniowe ciasta ;D

marinia pisze...

Wygląda bardzo interesująco... Na pewno do wypróbowania :)

Kaś pisze...

ja mam wielką ochotę na kawałeczek! ba, nawet kilka :)

amaranthrose pisze...

Ja bardzo chętnie poczęstuje się kawałeczkiem:)

pieczarka mySia pisze...

Ciekawy przepis Kochana :) ja tez poprosze kawalek ;-)

aga pisze...

Dziękuję ślicznie:)

Majana pisze...

Jak ładnie wygląda! Pięknie się te kolory przeplatają. Chętnie bym spróbowała:)

Hania-Kasia pisze...

Zaskakujące i intrygujące połączenie smaków - podoba mi się i chętnie spróbowałabym takiego ciasta.

Ola pisze...

warzywa w słodyczach, nie sposób nie zachwycić... poważnie ;) nie wiem co te wypieki mają w sobie ale są wyjątkowe

Bea pisze...

Cukinia i jagody? Bardzo intrygujace polaczenie :)

Pozdrawiam! I milego dnia zycze :)

Gosia pisze...

Aga, u mnie dziś też cukiniowo, ale dodatek jagód w twojej propozycji wygląda świetnie.

Eff pisze...

Mocno napakowane owocami :))

karolciasmakuje pisze...

cukinie uwielbiam, jagody też, muszę to spróbować! pozdrawiam

burczymiwbrzuchu pisze...

Uwielbiam Twoje ciasta :)
Świetny pomysł, robię czasem cukiniowca z kakao, a wersja z jagodami mi bardzo się podoba, do spróbowania :)

aga pisze...

Dziękuję:)
Cukiniowe ciacho tak nam posmakowało, że już planuję wersję czekoladową:)

Anonimowy pisze...

Cukinię obrać i wydrążyć miąższ z pestkami?

aga pisze...

Anonimowy - to zależy jak wolisz i jaką masz cukinię. Ja miałam takie młode, małe cukinie więc nie obierałam ze skórki, ale miąższ z pestkami należy usunąć.

Smakiem Pisany pisze...

super! widać w środku zielen od cukinni. Fajnie się to prezentuje z jagodami ;)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

cukinię w lodówce mam, więc może się skuszę niebawem, ba, na pewno się skuszę!

Lucy pisze...

Wypróbowałam w ten weekend-wyszło rewelacyjne. Mało roboty a efekt fantastyczny, dzieki.

Ola pisze...

robię dziś, mam taki urodzaj cukinii, że z chęcią wypróbuję:)

życie & podróże
gotowanie

aga pisze...

Lucy - dziękuję i cieszę się, że smakowało:)
Ola - rób i smakuj:)

Ola pisze...

dziękuję za przepis-wyszło bardzo fajne, właśnie zajadam się nim w pracy, następnym razem może dam trochę mniej jagód:)
pozdrawiam!
życie & podróże
gotowanie

aga pisze...

Ola - tak, jagód to można dać mniej. Super, że Ci smakuje:)

Anonimowy pisze...

zrobiłam w wersji muffinkowej, rewelka, polecam

karolciasmakuje pisze...

naprawdę zaskakujące połączenie, muszę wypróbować;)

aga pisze...

Anonimowy - super pomysł i z chęcią wypróbuje to ciasto jako muffinki:)

justka2712 pisze...

Zrobiłam! Zamiast jagód dałam mrożone truskawki i wyszło pyszne, możesz podejrzeć u mnie:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)

aga pisze...

justka2712 - to ja dziękuję, że wypróbowałaś i myślę, że z truskawkami to pewnie też smakuje pysznie:) Pozdrawiam:)

Lucy pisze...

Aga -muszę jeszcze raz wystawić komentarz-robię to ciasto regularnie od kilku tygodni-wszyscy wariują na jego punkcie bo jest takie smaczne a ta cukinia dodaje tej fajnej wilgotności. Aguś to był strzał w dziesiątkę :-)

aga pisze...

Lucy - serdecznie dziękuje za takie pochwały i bardzo się cieszę, że tak Wam posmakowało to ciasto:) Pozdrawiam:)

renowacja pisze...

no, miód na moje usta, jagody są wspaniałe w cieście

Unknown pisze...

Pychota!

EVA Air Vietnam pisze...

săn vé hãng eva air
EVA Vietnam
vé máy bay đi mỹ texas
china airlines website
giá vé máy bay đi mỹ hạng nhất
Pacific Airlines Hotline
Ngắm hoa anh đào ở Đài Loan

Prześlij komentarz