piątek, 25 czerwca 2010

Dżem truskawkowy



"... Nieubłaganie zbliża się koniec sezonu truskawkowego, więc trzeba te wspaniałe czerwoniutkie i słodziutkie truskaweczki jakoś sobie dłużej przechować. Ja postanowiłam tak jak i co roku zamknąć ten cudowny smak w słoiczkach w postaci dżemu ..."


  Składniki:

  • 1kg truskawek
  • 250 g cukru *
  • 1 opakowanie konfitur-fix
  • sok z połowy cytryny

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka. Niewielką część truskawek rozgnieść, aby puściły sok. Do owoców wsypać cukier i konfitur-fix, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać i całość zagotować. Gotować 3 minuty na średnim ogniu ciagle mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszło 4 słoiczki po ok. 250 ml i zostało jeszcze tyle co widać na zdjęciu.


* zgodnie z przepisem na opakowaniu konfitur-fixu nalezało dodać od 350 g do 500 g cukru, ale dla mnie byłoby to  stanowczo za dużo, więc zmniejszyłam tę ilość na 250 g.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam, wiem że już po truskawkach i musze troche na nie poczekać ale czy można wszystkie truskawki zmiksowac? Bo nie lubię owoców w dżemie.

aga pisze...

Tak, wszystkie truskawki można zmiksować i wtedy dżem będzie taki gładki. Pozdrawiam serdecznie:)

Ola Laj pisze...

Proponuję wykonać na miejscu, w ogrodzie. Potrzebny ogień i kociołek http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1072.html
Pyszneee

Prześlij komentarz