piątek, 4 czerwca 2010

Ryba pieczona z pieczarkami



"... Miała być normalna smażona rybka, ale stojąc w kolejce w warzywniaku zobaczyłam takie ładne pieczarki, i tak sobie wykombinowałam do czego mogę je dzisiaj użyć. W sumie jeszcze nigdy do ryby nie dodawałam pieczarek, ale efekt był naprawdę dobry. 
Ryba wyszła bardzo smaczna i dobrze komponuje się z pieczarkami, dodatkowo jest dość wilgotna, gdyż podczas pieczenia wytworzył się śmietanowo – ziołowy sosik ..."


  Składniki:

  • 4 filety z ryby
  • 50 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 200 ml śmietany
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 20 dag sera żółtego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Filety osuszyć, zachować w całości lub podzielić na mniejsze porcje i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Posypać solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić w plasterki i wszystko razem poddusić. Koperek, natkę posiekać i wymieszać ze śmietaną. 
Na filety wyłożyć śmietanę z ziołami, na to podduszone pieczarki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30 minut.

4 komentarze:

hania-kasia pisze...

Wygląda pysznie - lubię takie dania.

Anonimowy pisze...

Jaka ma byc śmietana ?

aga pisze...

Anonimowy - ja używałam kwaśnej 12% lub 18%.

Anonimowy pisze...


jaki ser ?

Prześlij komentarz