"... Jak co roku, nie mogło oczywiście zabraknąć pierożków z truskawkami. Szybko się je przygotowuje, a potem smacznie zjada na obiad czy kolację. Tradycyjnie najbardziej smakują polane śmietanką i posypane cukrem. Już wiem, że na pewno będzie powtórka ..."
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3/4 – 1 szkl. ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- truskawki, ja zawsze używam całych truskawek średniej wielkości
Mąkę wymieszać z solą, dodawać wodę i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 3 porcje, każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta położyć jedną truskawkę i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi, gotować ok. 1 min. od wypłynięcia. Pierogi odsączyć i podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem, dla nas tak smakują najlepiej.
1 komentarze:
jestem zachwycona. Zdjęciem, postem... wszystkimi pierogami, które u Ciebie znalazłam
Prześlij komentarz