sobota, 5 czerwca 2010

Omlet biszkoptowy



"... Coś tak mnie naszło na różnego rodzaju placuszki, nie dawno pancakes, a teraz omlet biszkoptowy. Bardzo lubię tego typu jedzonko, bo można je jeść o rożnych porach dnia, i  to na wiele rożnych sposobów. Omlet jest lekki, puszysty i pyszny, w sam raz na lekką 
i smaczną kolację ..."


  Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka czubata mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka płaska cukru
  • masło

Białka ubić z cukrem na pianę. Żółtka zmiksować z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Na rozgrzanej patelni roztopić trochę masła, wyłożyć ciasto i przykryć pokrywką. Gdy omlet trochę stężeje i zrumieni się od spodu zsunąć ostrożnie na pokrywkę i odwrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty do zrumienienia. Zdjąć z patelni i podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie dżem truskawkowy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz