"... Coś tak mnie naszło na różnego rodzaju placuszki, nie dawno pancakes, a teraz omlet biszkoptowy. Bardzo lubię tego typu jedzonko, bo można je jeść o rożnych porach dnia, i to na wiele rożnych sposobów. Omlet jest lekki, puszysty i pyszny, w sam raz na lekką
i smaczną kolację ..."
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka czubata mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka płaska cukru
- masło
Białka ubić z cukrem na pianę. Żółtka zmiksować z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Na rozgrzanej patelni roztopić trochę masła, wyłożyć ciasto i przykryć pokrywką. Gdy omlet trochę stężeje i zrumieni się od spodu zsunąć ostrożnie na pokrywkę i odwrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty do zrumienienia. Zdjąć z patelni i podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie dżem truskawkowy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz