środa, 28 lipca 2010

Racuchy drożdżowe



"... Ostatnio na kilku blogach widziałam różne racuszki i tak bardzo nabrałam smaku, że musiałam je zrobić. Skorzystałam z tego niezawodnego przepisu i dla mnie jest to przepis idealny. Racuchy wyszły rewelacyjne,  takie puchate i mięciutkie. Są tak pyszne, że bardzo trudno odmówić sobie następnego :) ..."

Przepis podaję zgodnie z oryginałem


  Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g suchych
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko 

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.


* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu

18 komentarze:

skoraq cooks pisze...

Oj zjadłabym takie racuszki na kolację na przykład...jakby ktoś mi zrobił ;-)

Anonimowy pisze...

Dokładnie takie racuchy przygotowywała moja babcia. Wywołują wspomnienia...

asieja pisze...

teraz i Ty dołączyłaś do tych wszystkich kuszących słodkimi placuszkami..

Ciastella pisze...

pycha;D robiłam takie same;)

aga pisze...

Dziewczyny, bardzo dziekuje za mile komentarze:)

mania179 pisze...

No, to teraz przekonałaś mnie, że trzeba wreszcie przypomnieć sobie smak racuchów :)

margot pisze...

ale apetyczne

aga pisze...

Mania179, Margot - dziękuję:)
tak, od czasu do czasu warto przypomniec sobie smak racuchow:)

Anonimowy pisze...

Aga, ja także uwielbiam drożdżowe racuchy. Twoje wyglądają pięknie i czuję, że zaraz po powrocie do domu też takie zrobię :) Pzdr Aniado

Kaś pisze...

ja również jestem wierną fanką tego przepisu! są rewelacyjne, oj narobiłaś mi smaku ;)

Anonimowy pisze...

wyszły super:)))

aga pisze...

Anonimowy - bardzo się cieszę, że smakowały:)

Anonimowy pisze...

pyszne, smakowały całej rodzince, mniam

Anonimowy pisze...

Zrobiłam,rewelacyjny przepis:)

Anonimowy pisze...

najlepszy przepis na racuszki z jakiego korzystałam. Wyszły super pyszne i pulchne :-) dziękuje i pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Kapitalne racuchy!Wreszcie znalazłam przepis, jakiego szukałam:)

Kuchnia Kasi pisze...

Racuchy wyszły pyszne , dodałam do nich pokrojone jabłka i również są pyszne pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

nie mam wagi moze ktos wie ile to szklanek jest 1/2 kg maki ???

Prześlij komentarz