"... Ostatnio na kilku blogach widziałam różne racuszki i tak bardzo nabrałam smaku, że musiałam je zrobić. Skorzystałam z tego niezawodnego przepisu i dla mnie jest to przepis idealny. Racuchy wyszły rewelacyjne, takie puchate i mięciutkie. Są tak pyszne, że bardzo trudno odmówić sobie następnego :) ..."
Przepis podaję zgodnie z oryginałem
Przepis podaję zgodnie z oryginałem
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g suchych
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.
18 komentarze:
Oj zjadłabym takie racuszki na kolację na przykład...jakby ktoś mi zrobił ;-)
Dokładnie takie racuchy przygotowywała moja babcia. Wywołują wspomnienia...
teraz i Ty dołączyłaś do tych wszystkich kuszących słodkimi placuszkami..
pycha;D robiłam takie same;)
Dziewczyny, bardzo dziekuje za mile komentarze:)
No, to teraz przekonałaś mnie, że trzeba wreszcie przypomnieć sobie smak racuchów :)
ale apetyczne
Mania179, Margot - dziękuję:)
tak, od czasu do czasu warto przypomniec sobie smak racuchow:)
Aga, ja także uwielbiam drożdżowe racuchy. Twoje wyglądają pięknie i czuję, że zaraz po powrocie do domu też takie zrobię :) Pzdr Aniado
ja również jestem wierną fanką tego przepisu! są rewelacyjne, oj narobiłaś mi smaku ;)
wyszły super:)))
Anonimowy - bardzo się cieszę, że smakowały:)
pyszne, smakowały całej rodzince, mniam
Zrobiłam,rewelacyjny przepis:)
najlepszy przepis na racuszki z jakiego korzystałam. Wyszły super pyszne i pulchne :-) dziękuje i pozdrawiam
Kapitalne racuchy!Wreszcie znalazłam przepis, jakiego szukałam:)
Racuchy wyszły pyszne , dodałam do nich pokrojone jabłka i również są pyszne pozdrawiam :)
nie mam wagi moze ktos wie ile to szklanek jest 1/2 kg maki ???
Prześlij komentarz