"... Gdy wczoraj zobaczyłam ten przepis to muszę przyznać, że bardzo mnie zaciekawił. Ciasto bez jajek!? - tak mocno mnie to zaintrygowało, że musiałam je upiec. W oryginale ciasto jest z czekoladowym kremem, ja z niego zrezygnowałam na rzecz owoców, ale myślę, że nie straciło na smaku. I mogę szczerze potwierdzić, że ciasto jest bardzo pyszne! Konsystencję ma trochę ciężką, mocno czekoladowy smak, i jest bardzo wilgotne, nawet na drugi dzień. Jak dla mnie ma same smaczne plusy :) i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego ciasta ..."
Składniki:
- 3 filiżanki mąki pszennej
- 2 filiżanki cukru*
- 1/2 filiżanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 filiżanki gorącej wody
- 3/4 filiżanki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
- aromat waniliowy
na wierzch: 10 śliwek i 2 łyżki grubego cukru
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia**, na wierzchu rozłożyć owoce, posypać grubym cukrem. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 st. C. ***
* dałam 1 filiżankę cukru
** blaszka prostokątna 25 x 37 cm
*** piekłam 30 minut w 180 st. C z termoobiegiem
43 komentarze:
O matulu jakie cudne !!!!!!!!!!!
bez jajek?
wow:)
muszę przetestować.
wygląda niesamowicie :)
ocet?
na to bym nigdy nie wpadła!
Aga, to ciasto wygląda bardzo, bardzo zachęcająco:) Pokazałaś na nim wszystko to o czym piszesz:).
Ja też dzisiaj testowałam i mi nie wyszło. Znaczy w smaku jest pycha , tylko śliwki za głęboko mi powpadały. :(
tmach
Piekne to ciacho!
ciacho wygląda rewelacyjnie, zapisuję sobie :) zdjęcie rewelacyjne, aż mi ślinka leci :)
takie puchate (:
Niesamowicie się prezentuje to ciasto. Po prostu niesamowicie...
jak chmurka! taka słodka, czekoladowa. taka... fenomenalnie apetyczna. niebezpiecznie yszna, z pewnością!
Wygląda wspaniale, tak mocno czekoladowo, przepis zapisuję :), pozdrawiam :)
Niesamowicie mi się podoba!
Na pewno pyszne. Mniam...
Przepyszne! Jeśli tak wygląda, to takie musi być! Pozdrawiam!
wspaniale czekoladowe!
Jakie puszyste!
zapiszę sobie przepis, bo chciałabym spróbować ciasta zbliżonego konsystencją do brownies, których nie mam odwagi zrobić;)
wygląda wybornie;)
Uwielbiam ciasta czekoladowe, a bez jajek nie piekłam...hmmm trzeba spróbowac - wygląda obłędnie smakowicie!
Ciasto wygląda genialnie! Piękne zdjęcie. Przepis zdecydowanie do wypróbowania!
Też tak mam że jak mnie przepis zaciekawi to muszę z niego skorzystać:) Ciasto wygląda wspaniale.
Pozdrawiam
Tyle milych slow czeka tutaj na mnie - dziekuje, dziekuje i jeszcze raz dziekuje:)
Taki ranek zapowiada udany dzien. Pozdrawiam:)
wspaniale się prezentuje! jak będę miała chwilkę to upiekę :)
wygląda na bardzo czekoladowe, czyli takie jakie lubię ;)
hehe a czego takiego nie bylo jak moglo byci
Jakie równiutkie,
uwielbiam czekoladę!:D
Ponieważ Twój blog jest jednym z moich ulubionych to zapraszam Cie do blogowej zabawy :)
http://domoweinspiracje.blogspot.com/2010/08/ja-tez-sie-bawie-w-blogowa-zabawe.html
Zapraszam!!!
>Ola
wygląda oszałamiająco, jutro jest okazja więc wypróbuje przepis!
dziękuje za inspiracje i taki super przepis :)
o! bez jajek! podoba mi sie taki przepis :)
postępowałam według przepisu ale niestety nie wyszło...
intrygujące ciacho,u Ciebie wygląda bajecznie,zobaczymy czy mi wyjdzie.Pozdrawiam!
Ja dodaje jeszcze dzem wisniowy do srodka i do kakao dodaje jeszcze to rozpuszczalne dla dzieci. A na wierzch roztopiona czekolada i kolorowa posypka :)
zrobilam ciasto wg. przepisu. wyroslo pieknie,piekny kolor,ogólem wszystko super...ale....smak nie czekoaldowy niestety. czuc strasznie sode i gorycz. spróbuje raz jeszcze z pol lyzki sody i moze wiecej cukru.
a ja zrobilam to ciasto. jest ok ale bez rewelacji - jednak jajka duzo wnoszą. juz raczej nigdy nie zrobię ciasta bez jajek. pozdrawiam
właśnie wcinam to ciacho, jeszcze cieplutkie (: bardzo dobre z cukrem pudrem. I zrobiłam bez owoców (:
Danusia - cieszę się, że smakuje:)
Zrobiłam i przyznam że wszystko wyszło:) Jedynie nie dodałam owoców. Trochę mnie przerażało że ciasto jest tak bardzo wilgotne.
Ciasto bardzo ladne, ale niestety za duzo sody. W smaku bardzo ja czuc i lekka gorycz. Podejme jeszcze jedna probe z mniejsza iloscia sody. Ja zamiast owocow dodalam ugotowany budyn na ciasto i fajnie zatopil sie w srodek :)
ja dodałam do środka powidła śliwkowe- kilka łyżek,a na wierzch polewe czekoladową, ciasto wyszło very chocolate, so delicious:)
Anonimowy - z powidłami i czekoladą musiało smakować super:)
heh... gdyby jeszcze ktoś tylko uprzedził, że dno foremki należałoby pokryć tłuszczem, lub zastosować inny piekarniczy trick, może byłaby szansa, że papier się nie spali, pokrywając węgielnianym swądem ciasto na 2/3 jego wysokości... Degustacja 1/3 części wyższych partii wypieku sugeruje, iż proporcje sody oczyszczonej do ogólnej masy składników, istotnie są zachwiane. Niemniej, studenckiego "bóla" na coś słodkiego zaspokoiłem - z bonusem nawet, w postaci koksu między zębami:) Pozdrawiam!
Jakiej mąki można użyć zamiast mąki pszennej?
Przetestowałam i z całym sercem polecam! Wyszło pycha. ❤️❤️❤️
Polecam zmielić płatki owsiane na mąkę. Przetestowałam to z ciastem marchewkowym i nie czuć różnicy.
Dobra robota, zaatanawiam sie co z tego wyjdzie jesli zamiast cukru i kakao dodam kakao do picia, ono ma juz cukier. A do sklepu nie mam jak wyjsc :/ czuje ze dzis sie pobawie w kuchni
Prześlij komentarz