środa, 4 sierpnia 2010

Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola



"... Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam tego sosu. Było to dość dawno temu, w niewielkiej włoskiej restauracji, zamówiłam polędwicę wołową w sosie gorgonzola. I już dosłownie po jednym kęsie zachwyciłam się tym smakiem:) Teraz postanowiłam odtworzyć sobie ten smak w swojej kuchni, no i nie było to wcale takie trudne, tylko nie wiem dlaczego wcześniej nie przyszło mi to do głowy. Polędwicy wołowej nie udało mi się zdobyć, więc wykorzystałam polędwiczki. Sos jest dość wyrazisty w smaku i super komponuje się z delikatnymi polędwiczkami, do tego lekka sałata z vinaigrette i mamy rewelacyjnie pyszne danie! ..."


  Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 200 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany 36%
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem na 30-40 minut. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać pokrojony lub pokruszony ser i mieszać do rozpuszczenia się sera. Gdy ser się rozpuści zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki ułożyć na talerzu i polać sosem.

22 komentarze:

Anonimowy pisze...

Kiedyś czytałam, że tak przygotowane polędwiczki podawano na statku Stefan Batory, w drodze przez Atlantyk. Pod wpływem tego artykułu przygotowałam wtedy właśnie takie polędwiczki z sosem z sera pleśniowego. Wyszły fantastycznie! Od tego czasu na stałe weszły do mojego kuchennego repertuaru:) Twoje prezentują się rewelacyjnie i myślę, że też będą często gościły na Twoim stole. Pzdr Aniado

aga pisze...

Dziekuje Aniado:) masz racje, ze sa fantastyczne:) a moj Maz juz dzisiaj pytal, kiedy znowu bedzie powtorka, takze juz na pewno tak jak i u Ciebie to danie zagosci na stale:) Pozdrawiam:)

magda k. pisze...

takie mięsko z takim sosem to ja bardzo chętnie :)

Anonimowy pisze...

...jadłem ten "sos serowy" , muszę przyznać ze sam SER - to tego nie trawie, ale sos z mięsiwem to dobre i smaczne - zaskakujące - połączenie , jak dla mnie, kto by pomyślał ze SER z ta pleśnią możne być smaczny ;) , a jednak...

Amber pisze...

Aga, uwielbiam to danie.
Twoje wygląda niesamowicie pysznie!
Pozdrawiam.

Kaś pisze...

na pewno zrobię na obiad w niedługim czasie! jako fanka mięsa i sera to danie uważam za idealne
pozdrawiam ;)

aga pisze...

Dziękuje za wszystkie komentarze:)

Gosia pisze...

przepyszny przepis,uwielbiam takie :)
Pozdrawiam :)

piegusek1976 pisze...

a nawet mam w lodówce polędwicę chyba sie skuszę (o ile uda mi sie zakupić gorgonzę):)

Karola pisze...

Ale to musi być dobre,mniam. Przepis zapisuję i już czeka w kolejce do zrobienia:)

Anonimowy pisze...

jaki ser mogę dodać zamiast gorgonzoli

Anonimowy pisze...

z czym można podać mięso?

aga pisze...

Anonimowy - zamiast gorgonzoli można użyć innego sera z niebieska plesnia np. rokpol, lazur.
Polędwiczki można podać z róznymi dodatkami, np. salata z lekkim vinegretem, warzywa gotowane na parze, czy pieczone ziemniaki, puree ziemniaczane... itd.

Pasja na talerzu pisze...

Czytając opis twojego przepisu pomyślałam "o matko!" i nie mogłam nie zostawić komentarza. Tak samo zaczęła się moja przygoda z tym daniem. Włoska restauracja, zachwyt i koniecznie trzeba było odtworzyć je w domu. Robiłam je wiele razy - ale dopiero teraz wylądowły wśród przepisów na moim blogu. Co prawda ja przygotowuję polędwiczki inaczej, ale tak właśnie lubimy. Jesli będziesz chciała przyżądzić je w mniej niż 30 minut, zerknij do mnie. Bardzo ładne zdjęcie. Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Danie zrobiłam odrobinę modyfikując przepis. Przepyszne!

aga pisze...

Anonimowy - cieszę się, że smakuje:)

Anonimowy pisze...

a jeśli mam zwykły piekarnik bez termoobiegu to na ile stopni i jaki czas przygotowania? :)

aga pisze...

Anonimowy - myślę, że standardowo 180 stopni i piec gdzieś ok. 45 min, ale to też zależy jak duże są te polędwiczki.

Anonimowy pisze...

hm czy poledwiczki lekko podlewacie woda? czy wkladacie takie "suche" do piekarnika?

aga pisze...

Anonimowy - można i suche, tylko takie z przyprawami, a można też delikatnie podlać wodą, czy bulionem.

Anonimowy pisze...

Seeing that I was pretty livid about having to drive all the way back less than an hour after my purchase, he sold me 2 Monster HDMI cables at $100 for them both,
which was a deal considering they were originally
priced at $75. Flute Lessons Singapore, Singapore's premier flute school. He tries explaining this several times, which is why they continue to argue.

Feel free to visit my web-site - oceanic cable

Anonimowy pisze...

Witam!
jestem początkującą kucharką więc zadam banalne pytanie:
czy naczynie żaroodporne ma być przykryte czy też nie?

Prześlij komentarz