niedziela, 8 sierpnia 2010

Rolada z bitą śmietaną




"... Zwykła i zarazem niezwykła rolada z bitą śmietaną. Zwykła dlatego, że to po prostu biszkopt i bita śmietana, a niezwykła to dlatego, że rolada wyszła jak nigdy dotąd niezwykle lekka i puszysta:). Przepis zapisałam z jakiegoś programu telewizyjnego, ale niestety nie pamiętam jakiego, do środka dorzuciłam trochę borówek, żeby był jakiś akcent owocowy. Rolada jest delikatna w smaku, bardzo pyszna i na prawdę ciężko oprzeć się, aby nie sięgnąć po kolejną porcję:) ..."


  Składniki:

  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Jajka ubić z cukrem do białości, na gęstą i puszystą masę. Dodać wodę i chwilę jeszcze ubić. Mąkę przesiać do ubitych jajek i delikatnie łyżką wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i rozprowadzić równomiernie na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem i piec ok. 15 minut. Następnie ciasto wyjąć, odwrócić na papier posypany cukrem pudrem, zdjąć papier ze spodu i przykryć ciasto wilgotną ściereczką. Pozostawić do ostudzenia. 
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Gdy ciasto będzie już zimne, wyłożyć i rozsmarować śmietanę. Całość delikatnie zwinąć i wstawić do lodówki do schłodzenia.

18 komentarze:

Ciastella pisze...

wygląda przepysznie;D najprostsze- najlepsze;))

asieja pisze...

jest piękna
puszysta i kremowa

Amber pisze...

Lubię , jak mi wychodzą puszyste rolady.
Twoja wygląda niezwykle lekko.

wiosenka27 pisze...

Lubię rolady za ich urodę:)

Paula pisze...

musi smakować obłędnie, niczym chmurka,... puszek, rewelacja po prostu! :)

aga pisze...

Ciastella, Asieja, Amber, Wiosenka27, Paula - dziękuję Wam bardzo za tak mile slowa:) widze, ze nie tylko u mnie rolady ciesza sie powodzeniem, chyba kazdy je lubi..:)

Karmel-itka pisze...

ale puchata... pyszne.

Bea pisze...

Sliczna!
Ja najczesciej robie biszkopt na rolade na maizeni - ciasto jest bardzo delikatne i zawsze sie udaje :)

Pozdrawiam!

aga pisze...

Karmel-itka - dziękuję:) tak i to bardzo puchata jak puszek:)
Bea - dziękuje za odwiedziny:) wlaśnie znalazłam u ciebie ten przepis z maizeną, tylko nie wiem gdzie to można dostac? bardziej w internecie szukać, czy w jakis stacjonarnych sklepach mozna dostać?

Kaś pisze...

ślicznie wyszła! połączenie puszystego ciasta pokrytego cukrem pudrem jest jednym z moich ulubionych

Monika Prucnel pisze...

smakowita rolada :D
aż nabrałam ochoty na bitą śmietanę...

majka pisze...

Wyglada doskonale. Zjadlabym kawaleczek do kawki :)

Gosia pisze...

pieknie wyglada a do tego niezwykle apetycznie :)
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Piękna ta rolada! Sama nigdy jeszcze żadnej nie przygotowywałam, ale myślę, że warto się skusić.

Pozdrawiam! :)

piegusek1976 pisze...

o Boże jaka cudowna już się zaśliniłam na sam jej widok :)

aga pisze...

bardzo dziekuje:)

Buziaczek pisze...

Ach ta bita śmietana. mniam, mniam.

Ivon pisze...

Jest boska ! Auaaaaa wygląda niesamowicie !

Prześlij komentarz