" Dla odmiany po tych wszystkich rabarbarowych wypiekach, dzisiaj przedstawiam Wam takie oto bułeczki. Upiekłam je już jakiś czas temu, ale tak jakoś zeszło, że nie było okazji do zaprezentowania. A było to tak: którejś niedzieli po południu Mężuś stwierdził, że ma wielką ochotę na bułkę z masłem i pomidorem, no i narobił mi smaku...:) Wszystko było na stanie oprócz bułek, więc sięgnęłam po ten przepis i na kolację zajadaliśmy rumiane, pachnące, mięciutkie, a przede wszystkim bardzo smaczne bułeczki. "
Składniki: (10 szt.)
- 3/4 szkl. mleka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki maku
- 1 łyżeczka drożdży instant (lub 15 g świeżych drożdży)
- 1 jajko
- 2 1/2 szkl. mąki pszennej dowolnego typu
Do posmarowania bułek:
1 żółtko +1 łyżka mleka
biały mak (ok. 1 płaskiej łyżki) (dałam niebieski)
Mleko, oliwę, sól i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko i powoli dodawać mąkę i mak. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie uformować 10 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Powinny wyraźnie urosnąć.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
31 komentarze:
Pyszne te bułeczki! Pozdrawiam!
Przepyszne bułeczki!
jakie ładne okrąglutkie (:
idealne :)
Jakie złociste i cudownie posypane makiem! :)
piękne bułki, super wypieczone. pozdrawiam :)
pyszne takie rumiane :)
wyobrażam sobie ich przepyszne, puszyste wnętrze :)
Taka ksztaltna, rumiana buleczka to ja bym nie pogardzil. Zwlaszcza z dobrym maselkiem i dzemikiem.
Niezwykle smakowita no i z makiem, mniammm pychotka:)
Pozdrawiam :)
Aga podeślij mi proszę kilka. Mój mąż właśnie powiedział, że ma ochotę na białe bułeczki.
Bułeczki idealne! ;)
Prezentują się wspaniale! Idealne :)
Aga,idealne na śniadanie! Co za kształt i tak uroczo zrumienione.
MNiammmmm
śliczne, równiutkie bułeczki:) zapisuję do zrobienia:) uwielbiam Twój blog Ago:) pozdrawiam i miłego weekendu:)
Nie ma to jak proste, pysze bułeczki na śniadanie.
Takie bułki jak lubię najbardziej - w środku miękkie i puchate, otoczone lekko chrupiącą skórką. Mrr.
śliczne i takie idealne te twoje bułeczki.
W sam raz na kulinarne spotkanie ;) Bardzo piękne, dobrze ma ten Mąż! ;)
Jakie one wyszły idealnie okrągłe, nigdy nie udało mi się takich upiec :)) Gratuluje. Ja robiłam ostatnio muffinki z Inką. Więcej u mnie (http://alkitchen.blogspot.com/)
Pozdrawiam
piękne - wykonanie perfekcyjne :)
Takie bułeczki grubo posmarowane masłem to prawdziwe marzenie! :)
dziękuję bardzo za wszystkie komentarze:)
ale ładne Ci wyszły! Takie okrąglutkie :)
Też bym zjadła taką bułeczkę z pomidorkiem;) Choć patrząc na zdjęcie, mam wrażenie, że na jednej by się nie skończyło:)
Jakie cudownie idealne! Marzy mi się taka bułeczka z masełkiem i świeżymi warzywkami :)
Lubię takie bułeczki :))
bułeczki jak marzenie!
Ależ pięknie wyrosły :)
takie właśnie najbardziej lubię :)
Są pyszne, wczoraj upiekłam i już dziś nie ma :( właśnie piekę kolejną porcję :)
Prześlij komentarz