środa, 25 maja 2011

Maślankowe ciasto z rabarbarem



     " Do tego ciasta pasuje jeszcze określenie: muffinowe - czyli takie na dwie miski i łyżkę:) Właśnie tyle potrzeba sprzętu kuchennego, żeby upiec to ciasto, a ja czasami lubię taką prostotę:) Oprócz łatwości wykonania ciasto jest fajnie wilgotne, kwaskowe od rabarbaru i pysznie smakuje na podwieczorek z aromatyczną herbatką. "


Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szkl. maślanki
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 250 g rabarbaru

Rabarbar umyć i pokroić na nieduże kawałki. Mąkę, cukier i proszek wymieszać w jednym naczyniu. W drugim połączyć maślankę, jajka i olej. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać łyżką tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Blaszkę prostokątną ok. 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć rabarbar i lekko wcisnąć w ciasto. Piec w 180 st. C ok. 45 min.


45 komentarze:

Dagmara pisze...

Przepiękne fotki! Ciasto z pewnością jest pyszne!

zauberi pisze...

też lubię taką prostotę, smakowicie wygląda :)

goh. pisze...

wygląda pięknie:) zjadłoby się kawałeczek do popołudniowej kawki:)

judik1119 pisze...

Uwielbiam takie mięciutkie ciacha - pychotka:)

sananhan pisze...

woooooooow ale puszyste!

martex pisze...

często proste rozwiązania bywają najlepsze, pyszniutko wygląda to ciacho

DaisyDukes pisze...

wielokrotnie napotykałam na blogach przepisy na maślankowe ciasta. Każdy zachwalał prostotę jego wykonania i smak. Chyba nie dam rady się dłużej opierać i wypróbuję na sobie. Przekonałaś mnie Twoim pięknym, puszystym wypiekiem :)

maly-kuchcik pisze...

Wygląda świenie. Takie puszyste.. :)

Anonimowy pisze...

pycha...

kabamaiga pisze...

O jak muffinowe to już je lubię.

Kasia pisze...

wygląda super! śliczne zdjęcia :-)

Mirabelka pisze...

Robiłam rok temu muffinowe ciasto, ale z truskawkami :) robi się banalnie łatwo i jest niezawodne :) Twoje wygląda bardzo smakowicie, zwłaszcza że przepadam za rabarbarem.

ALB pisze...

Mniam, mniam, rabarbaru nigdy za wiele, ja robiłam ostatnio rabarbarowe na lekko kruchym cieście - pychota. Zapraszam do siebie na http://alkitchen.blogspot.com/

Kamila pisze...

Cud, pychota!

Danuta pisze...

dokupie troche rabarbaru i bedzie ciasto na weekend (: pysznie wygląda!

jolanta szyndlarewicz pisze...

to maślankowe ciasto jest swietne, smakuje wybornie, nop i pasuje pod każdy owoc:) pozdrawiam

Dusia pisze...

Ono jest takie pyszne! Pięknie Ci wyszło :)

Anonimowy pisze...

Ja od siebie dorzuciłabym jeszcze kruszonkę. Ale to już takie moje małe "zboczenie". Po prostu ją uwielbiam! A ciasto ogólnie rzecz biorąc mieszczące się w kategorii tych idealnych. Na smaki, na brakczas...

Pozdrawiam! :)

Amber pisze...

Pyszna rabarbarowa puszystość!

aga pisze...

dziękuję:) i fajnie, że ciasto się podoba:)

Karmel-itka pisze...

delikatne i pyszne.
letnie i wakacyjne.

burczymiwbrzuchu pisze...

Rabarbaru nigdy dość! A takiego maślankowego ciasta jeszcze nigdy nie próbowałam:)

cudawianki pisze...

na maslance? i w dodatku z rabarbarem?? moje ulubione! :-)

Majana pisze...

Uwielbiam to ciasto! Wspaniałe zdjecia:)

gruszka z fartuszka pisze...

z pewnością zrobię! :) właśnie czegoś takiego - prostego, wilgotnego i z rabarbarem - szukałam :)

ana pisze...

Wygląda pięknie na tym zdjęciu, lubię takie wilgotne ciasta.

Paula pisze...

ale puchate!

Monica pisze...

Och wspaniałe! Dzisiaj biegnę po rabarbar żeby też coś upiec :)

Szarlotek pisze...

Och, zatopiłabym swoje ząbki w tym cieście:) Pysznie wygląda ta owocowa poduszeczka :)

Aciri pisze...

Znam to ciasto:) Bardzo smaczne:)

Beata pisze...

Jakie puszyste! Cudne!

Ewam pisze...

Taaakie ciasta z rabarbarem kocham naj naj naj najbardziej..proste i pyszne.U mnie tez dzis rabarbar na stole:)

aga pisze...

ślicznie Wam dziękuje za wszystkie mile słowa:)
a ja już przymierzam się do kolejnego rabarbarowego wypieku:)

Ola pisze...

puszyste i lekkie - pyszności! :)

magda k. pisze...

ciasto wygląda wspaniale, a do tego brzmi obiecująco prosto i pysznie :)

pieczarkamysia pisze...

Witaj :) myslisz, ze gdybym zrobila Twoje ciasto z polowy porcji w keksowce o dlugosci 20 cm to by wyszlo?
POzdrawiam serdecznie ; )

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Pyszności Aga u Ciebie jak zawsze!
PS. Dostałaś mojego maila?

Anonimowy pisze...

mnie wyszedł zakalec - i jak sobie teraz poprawic humor?

Unknown pisze...

Takie domowe sezonowe ciasta są najpyszniejsze :)

aga pisze...

pieczarkamysia - przepraszam, ze tak długo nie odpowiadałam, ale dopiero dzisiaj mogłam na spokojnie przejrzeć wszystkie komentarze i zauważyłam Twoje pytanie. W keksówce tego ciasta to nie robilam, ale wydaje mi się, że powinno wyjść bez problemu. Natomiast na pewno wyjdzie z 1/2 porcji w tortownicy o śr. 22 cm (w 21 też można), robiłam kilka razy i wszystko było ok.
Nie wiem, czy moja odpowiedź jeszcze Ci się przyda, ale może będzie pomocna dla innych. Pozdrawiam serdecznie:)

Balbina pisze...

upiekłam, wyszło, zareklamowałam na swoim blogu
Pozdrawiam

aga pisze...

Balbina - dziękuję za odwiedziny i fajnie, że się skusiłaś na to ciacho i mam nadzieję, ze smakowało:)

Anonimowy pisze...

ja wyprobowalam. uzylam proporcji takich jak w przepisie, wyszlo bardzo maczne i niedobre (zupelnie biale po upieczeniu). Czy blogerka nie pomylila sie w proporcjach skladnikow??

annaz pisze...

Jestem zachwycona tym ciastem! Rewelacja - wysokie, puszyste, po prostu bajka :) Zrobiłam z mrożonymi porzeczkami, a na wierzch dorzuciłam kruszonkę. Pycha i polecam gorąco!

Anonimowy pisze...

Również zrobiłam to ciasto. Pięknie rośnie i wygląda niesamowicie, jednak moim zdaniem jest niesmaczne, gliniaste, niesłodkie, czuć tylko mąkę nic więcej. Nie warto robić.

Prześlij komentarz