" Skoro mamy jeszcze sezon to jest i kolejny słodki wypiek z rabarbarem. Gdy Bea pokazała to migdałowe ciasto to od razu miałam je w planach, po prostu zapragnęłam je upiec, a jeszcze bardziej zjeść:) Skusił mnie bowiem ten dodatek likieru amaretto i mielonych migdałów, ciekawi mnie też tonka, ale niestety nie posiadam. U mnie ciasto wygląda trochę inaczej, wyszło niższe, gdyż upiekłam je w większej foremce i na wierzch zrobiłam maślaną kruszonkę. I na zachętę powiem tylko tyle, że smakuje pysznie:) "
Składniki:
Ciasto:
- 250 g rabarbaru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g drobno zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki amaretto (lub 2 dodatkowe łyżki jogurtu)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy)
Kruszonka migdałowa:
- 40 g mąki (razowa orkiszowa)
- 40 g zmielonych migdałów
- 40 g zmielonego cukru trzcinowego
- 60 g masła
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, tonkę (wanilię) i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy o średnicy 22 cm (ja piekłam w foremce 20 x 24 cm), na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko wgnieść go dłonią w ciasto, posypać kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
31 komentarze:
Pysznie też wygląda! Miłego weekendu!
też mam ochotę na to ciasto, piękne Ci wyszło
Pięknie wygląda!
wygląda cudnie! i ta kruszonka mmm :-)
ooo, migdałowe z dodatkiem amaretto musi być pyszne. ja bym zrobiła z truskawkami, bo tak bardzo nie mogę się ich doczekać... :)
Bei ciasta są pyszne i śliczne
Uwielbiam migdałowe ciasta :)
To drugie zdjęcie jest po prostu cudne!
Wiem doskonale jak ono wspaniale smakuje :)
Musi smakować znakomicie! Mniammm
aż ślinka cieknie :)
doskonałe... i jeszcze ta kruszonka :D
zjadłabym kawałek. Nawet dwa :-)
Widze ze szalejesz na calego z rabarbarowymi wypiekami :)
Chetnie pomoglabym pozjadac... :)
Ciacho wyglada naprawde super apetycznie... !
dziękuję:)
rzeczywiście u mnie rabarbarowo, ale cóż ja poradzę, ze tak go lubie:)
Śliczne to ciasto, po prostu nie przymierzając śliczne :D I na pewno pyszne, dla mnie wszystko co migdałowe jest boskie :)
Aga, śliczne :) Jak dla mnie wygląda jak drożdżowe:)
pięknie wygląda, a na pewno jeszcze lepiej smakuje:) podoba mi się, ojj bardzo:)
pozdrawiam cieplutko
wow, naprawdę smaczny kąsek:) aż ślinka cieknie, teraz nie zasnę:)
Kto by pomyślał, że rabarbar można odmieniać przez tyle przypadków. Muszę nazrywać więcej u dziadka. :)
Jak u Ciebie rabarbarowo! A ja na to ciacho Bei się kuszę, kuszę i jakoś zrobić nie mogę :(
Migdałowe i w dodatku z rabarbarem. Mniam!
jeszcze jednego nie zdarzyłam zrobi a już na drugie mam ochotę (:
ukochany rabarbar :-)
pięknie i u Ciebie wygląda:) uwielbiam je, u nas furorę zrobiło
Rabarbar <3 Z migdałami smakuje nieziemsko.
Kusząca propozycja. Zanim całkowicie opanują nas truskawki warto jeszcze sięgnąć po rabarbar:)
Pozdrawiam:)
Uwielbiam takie ciacha!:)
bardzo dziękuje:) a ciasto naprawdę polecam, gdyż jest bardzo smaczne:)
potwierdzam, ciasto pyszne, choć moje miało mały zakalec ;) i było pyszne :) pozdrawiam!
Niestety nie wiem jak smakuje, ale wygląda absolutnie zjawiskowo!!! Przepis zapisuję i muszę koniecznie poczuć ten smak :) Pzdr Aniado
Ja też się skusiłam na połączenie migdałów i rabarbaru... do tego amaretto... i ta kruszonka...
I niestety, pomimo wydłużenia czasu pieczenia aż o 20 minut, ciasto i tak się nie dopiekło i upadło :( ... wyszedł zakalec - ale jaki pyszny! ;)
Prześlij komentarz