poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Ciasto szefa



" Nie wiem skąd taka nazwa dla tego ciasta, ale tak jest w przepisie, który przywiozłam od mojej Mamy, więc tak też i ja podaję. Brzmi to trochę zagadkowo, a tak naprawdę jest to biszkopt z masą budyniową, kajmakiem i bitą śmietaną. To już brzmi bardzo smakowicie, prawda? A na zachętę powiem Wam, że w rzeczywistości smakuje po prostu pycha. Gorzkie kakao jako wykończenie idealnie przełamuje słodycz ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. "


Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • mąki tyle ile ważą jajka
  • cukru tyle ile ważą jajka
  • ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 1 kostka masła

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Inne składniki:
  • 5 opakowań herbatników (po 10 szt.)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • kakao

Biszkopt: jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.  

Masa budyniowa: 1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony w 1/2 szkl. mleka proszek budyniowy i ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą i gładką masę. 

Masa śmietanowa: Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować całość.

Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej upieczony biszkopt i delikatnie nasączyć. Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową, ułożyć warstwę herbatników i nałożyć masę kajmakową. Następnie na kajmak ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na to bitą śmietanę. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby zmiękły herbatniki, przed podaniem posypać wierzch kakao. 


60 komentarze:

degustatorka pisze...

Pyszne ciacho

slyvvia pisze...

Fantastyczne ciacho. Puszystość każdej warstwy zachwycająca :)

Anonimowy pisze...

@ Aga, kuszą te Twoje ciasta, oj kuszą :)

majka pisze...

Boskie ciasto Aga :) I jak ladnie ukrojone. No po prostu rewelacja... :)

OSa pisze...

Moja teściowa robi podobne - jest pyszne.

afterschool pisze...

Jak rowniutko wyszlo, pieknie :)

Amber pisze...

Nazwa nieciekawa...Ale wygląda pysznie!
Chętnie bym się poczęstowała.

pieczarka mySia pisze...

Pewnie kazdy szefo sobie o takim marzy :) i chociaz ja nie jestem zadnym szefem tez mi sie marzy chociaz mamy kawalek,
buziaki ;*

Renata pisze...

Kurcze , ale bym zjadła !

Domi Kowalczyk (Zręczna Manufaktura) pisze...

Ciasto wygląda wspaniale, przepis zapisuję w ulubionych ;)

Asiek pisze...

Bardzo elegancko wygląda! Musi doskonale smakować!

Podróż w głąb smaków życia... pisze...

Ciasto jak z bajki! :-)

kornik pisze...

Robi wrażenie i świetnie się prezentuje. Poproszę duuży kawałek!

zauberi pisze...

znam to ciacho pod nazwą ciasto szefowej :) pyyyyszne jest i jak zwykle cudnie u Ciebie wygląda

Emma pisze...

Piękne! I przepis, i zdjęcia niczym z jakiejś książki kucharskiej!

Majana pisze...

Świetne masy , cudnie sie prezentuje. Idealne na imprezkę:).
Pozdrowienia:)

Danuta pisze...

nieziemskie pyszności (:

Kasia pisze...

świetnie wygląda! zdecydowanie lubię biszkopt przekładany kajmakiem :) zresztą, ja kocham słodkie :P ciastem szefa też się poczęstuję :)

Panna Malwinna pisze...

Jesteś prawdziwą skarbnicą pysznych słodkości;)

Holga pisze...

U mnie krąży podobny przepis (tyle, że zamiast biszkoptu są herbatniki), a nazywa się 3bit.

Drugie zdjęcie jest świetne!
;)

Patrycja Reszko pisze...

Ale wspaniale wygląda!

Kamila pisze...

Pysznie wygląda w tych warstwach :)

Wiewióra pisze...

Podziwiam te idealnie proste brzegi na Twoich zdjęciach :) a ciasto szefa musi być obłędne!!!

Patrycja pisze...

O rany, rozpływam się na sam widok... :)

Karolina pisze...

Wygląda cudownie, aż ślinka cieknie, zapisuję do wypróbowania ;)

Karmel-itka pisze...

dla mnie rewelacja!

ewe.kott pisze...

wygląda wspaniale!

ilka_86 pisze...

bardzo fajne to Twoje ciasto! bardzo podobne do 3 bita:) mniam

pierniczkowa pisze...

Po prostu ciasto godne szefa. Na pewno zadowoli niejednego wybrednego. Cudnie wygląda.

od-kuchni pisze...

Tyle pyszności w jednym kawałku ciasta! Założę się, że niejednemu szefowi poprawiłby się po nich humor :)

Nemi pisze...

Dla samego ciacha mogłabym być przez kilka chwil szefem:)

Avelina pisze...

Wygląda bajecznie :)

Bożena pisze...

Wygląda wspaniale..

judik1119 pisze...

Wygląda zabójczo!:)

Justinek pisze...

Idealne ciacho, zdjęcia boskie :)

Anonimowy pisze...

Znów perfekcyjny kształt i wykonanie. Wygląda pysznie, puszyście i słodko :)

Sabienne pisze...

Nie no! Musze zostać szefem:-)Widać od razu,że to ciacho na stanowisku:-).

Grażyna pisze...

Wpsniałe.. Poproszę kawałeczek.. ;-)
Nazwa też ciekawa :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

robię bardzo podobne ciasto, z tym, ze zamiast herbatnikó używam krakersów ...stad potwierdzam, że to ciasto jest przepyszne:) pozdrawiam

słodkosłona. pisze...

to nie tylko brzmi smakowicie ale....

u Ciebie wygląda naprawdę wspaniale!

te warstwy są genialne ;). - kajmak i budyń. mmm.

anytsujx pisze...

Ciasto wygląda cudownie, śliczne zdjęcie, aż chce się zjeść ten kawałek ...

pozdrawiam :)

mania179 pisze...

Piękny, równy kawałek. Masz nóż elektryczny? :)

Unknown pisze...

wow jaki ostry musiał być twój nóż aby tak pięknie je ukroić :-D
ciacho musi być pycha!!!

Asia pisze...

Uwielbiam masy! :)

Szarlotek pisze...

Wygląda nieskazitelnie pięknie :) Bardzo reprezentacyjne....sama bym skradła kawałeczek :)

Asia pisze...

Kajmak... pyszności! Porywam kawałek ;-)

Silverose pisze...

Pewnie dlatego ciasto szefa, żeby mu nim trochę życie osłodzić i żeby był nieco bardziej łagodny. Jest też tzw. kruche ciasto milionera. Ale nie wiem czemu ono akurat ma taką nazwę. Grunt, że jest pyszne :)

aga pisze...

pieknie Wam dziekuje za te wszystkie cudowne komentarze:) bardzo milo jest czytac tyle serdecznych i cieplych slow:)
Pozdrawiam:)

Russkaya pisze...

Mogłabym mieć na własność takiego słodkiego "szefa" :P

Marta&Rafał pisze...

Świetnie wygląda to ciacho :) ... zapisuję przepis :) Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Właśnie skończyłam robić ;) co z tego wyjdzie okaże się jutro i dam znać ....
Pozdrawiam Magda

aga pisze...

Napisz konieczne jak wrażenia smakowe:)

kinia pisze...

cudo!! zamierzam je zrobić na święta :) dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem i nie za bardzo wiem czym nasączyć biszkopt?

aga pisze...

Kinia - do nasączenia może być zwykła czarna herbata z cytryną, a jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki to można też do tej herbatki dodać trochę alkoholu. Dodam jeszcze, że to ciasto jest naprawdę pyszne:)

Anonimowy pisze...

Dziękuje Ci za ten przepis! Już nie raz robiłam to ciasto i wszyscy są zachwyceni! Nikt nie wierzy, że sama je piekę. Masę kajmakową dodaje o smaku kakao, bo tak wole, ale reszta wg Twojego przepisu.
Teraz piecze mi się biszkopt i studzi budyń... Jutro mam urodziny, połowę zje mąż połowę zaniosę do pracy...
I LOVE it!

Anulla pisze...

Witam,
Ten przepis został Pani ukradziony pod adresem: http://nk.pl/#profile/14262645/gallery/album/2/743
zresztą mam podobny problem i aż miesiąc czasu czekałam na weryfikację.

Pozdrawiam,
Anulla z Fabryki Pomysłów:)

Ola pisze...

Piękne i smaczne ciasto,chętnie je przygotuję,właśnie kupiłam potrzebne składniki w Lidlu więc biorę się do roboty:)

Anonimowy pisze...

Ciasto jest pyszne, ale ja jeszcze posmarowałam ostatnia warstwę herbatników dżemem porzeczkowym własnej roboty i na to bita smietana. Kwaskowate porzeczki i gorzkie kakao dodaja super smaku w tym słodkim ciescie.Polecam

Anonimowy pisze...

wczoraj zrobiłam, ciasto wyszło bardzo dobre :)

Chujowa Pani Domu pisze...

Ciasto, które bardzo lubię, ale znam je pod inną nazwą - balowe.
Może dlatego dwie nazwy, bo można je zrobić na bal u szefa :-)
Zapraszam na mój blog
http://wszystko-smaczne.blogspot.com

Prześlij komentarz