poniedziałek, 12 grudnia 2011

Cytrynowy serowiec pomorski



" Oryginalny przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska M. Caprari, a tutaj podaję taki delikatnie przeze mnie zmieniony. W pierwszej kolejności zmniejszyłam ilość cukru, dodałam też sok z cytryny i suszone owoce, a w efekcie otrzymałam bardzo smaczne cytrynowe ciasto serowe i dlatego też dodałam takie określenie do nazwy. Pierwsze słowa jakie nasuwają mi się na myśl to- świeże i orzeźwiające. Ciasto ma fajny cytrynowy posmak, który bardzo dobrze współgra ze słodką żurawiną i morelami. Nie jest jakoś bardzo puszyste, ale za to jest wilgotne i myślę, że dobrze też zachowuje świeżość. Jednak nie dane było mi tego sprawdzić, gdyż ciasto zniknęło w szybkim tempie, takie było dobre:) Naprawdę smakuje pysznie, a dodatek bakalii nadaje mu trochę odświętnego charakteru. "


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g białego sera (użyłam zmielonego z wiaderka)
  • 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 60 g suszonych moreli
  • ok. 60 g suszonej żurawiny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie dodawać po jednym żółtku, po łyżce ser i mąkę z proszkiem, a na koniec dodać śmietanę. Morele pokroić na mniejsze kawałki i razem z żurawiną dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem serowym. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ok. 40 minut. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

24 komentarze:

slyvvia pisze...

Wygląda fantastycznie. Uwielbiam takie wilgotne ciasta :)

Patrycja pisze...

Lubię ucierane ciasta z twarogiem!

pieczarka mySia pisze...

wspanialy! poprosze kawalek!

Karmel-itka. pisze...

pięknie wygląda!
pierwszy raz spotykam się z takim ciachem. ale widzę, że by mi smakowało. z pewnością!

Kamila pisze...

Prezentuje się na bardzo wilgotne, a takie lubię!

Toczka pisze...

Mmmm, prezentuje się naprawdę smakowicie :] Ciekawy pomysł z dodaniem soku z cytryny, jadałam już serniki z pomarańczami, więc wiem, że cytrusy do serka jak najbardziej pasują :D

annaz pisze...

super ciacho do popołudniowej kawy :)

turlaczek pisze...

Super, taki z zimowym akcentem :)

ale babka pisze...

zdjęcia cudowne!!! zresztą Twoje ciasta są zawsze pięknie wypieczone i sfotografowane.

dorota20w pisze...

cudnie wygląda

Daria Anna pisze...

Jadłam kiedyś podobne ciasto i muszę przyznać, ze było smaczne.

Majana pisze...

Bosko wygląda! :)

Aciri pisze...

Cudnie wyrośnięty. Piękny:)

flusso pisze...

ładnie wygląda z tymi owocami :)

Russkaya pisze...

A wygląda jak drożdżowe! :D Serio, to była moja pierwsza myśl :)
Kochana, jak zawsze czarujesz! :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

ciekawa jestem tego cytrynowego twarogowca:) pysznie wygląda:)

kruszyna pisze...

Apetyczne i orzeźwiające :)

kachna pisze...

jaki puszysty... musi smakować wspaniale z tymi bakaliami

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Kaś pisze...

jak to nie puszyste, jak puszyste :)

judik pisze...

Nigdy nie jadłam takiego ciasta:-) Wygląda na bardzo mięciutkie i puszyste:-)

Sue pisze...

Wilgotne są najlepsze. Te bakalie wyglądają szałowo!

aga pisze...

bardzo Wam dziękuję za takie serdeczne komentarze:)

Aleksandra Rybińska pisze...

Oj taki serowiec bardzo mi się podoba :) Przepis zapisuję, ponieważ uwielbiam wilgotne i cytrynowe ciasta :)

Alizea pisze...

Ciekawy przepis,ser i cytryny- chyba sie skusze:) Wykorzystuje ostatnio wszelkie przepisy z dodatkiem cytryn-no coz, sezon w pelni a drzewka cytrynowe w ogrodzie rodzinki jak zwykle pieknie obrodzily. Juz sie robi Limoncello a reszta cytryn czeka na swa kolej;)

Prześlij komentarz