" Oryginalny przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska M. Caprari, a tutaj podaję taki delikatnie przeze mnie zmieniony. W pierwszej kolejności zmniejszyłam ilość cukru, dodałam też sok z cytryny i suszone owoce, a w efekcie otrzymałam bardzo smaczne cytrynowe ciasto serowe i dlatego też dodałam takie określenie do nazwy. Pierwsze słowa jakie nasuwają mi się na myśl to- świeże i orzeźwiające. Ciasto ma fajny cytrynowy posmak, który bardzo dobrze współgra ze słodką żurawiną i morelami. Nie jest jakoś bardzo puszyste, ale za to jest wilgotne i myślę, że dobrze też zachowuje świeżość. Jednak nie dane było mi tego sprawdzić, gdyż ciasto zniknęło w szybkim tempie, takie było dobre:) Naprawdę smakuje pysznie, a dodatek bakalii nadaje mu trochę odświętnego charakteru. "
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g białego sera (użyłam zmielonego z wiaderka)
- 1/3 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- ok. 60 g suszonych moreli
- ok. 60 g suszonej żurawiny
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie dodawać po jednym żółtku, po łyżce ser i mąkę z proszkiem, a na koniec dodać śmietanę. Morele pokroić na mniejsze kawałki i razem z żurawiną dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem serowym. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ok. 40 minut. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
24 komentarze:
Wygląda fantastycznie. Uwielbiam takie wilgotne ciasta :)
Lubię ucierane ciasta z twarogiem!
wspanialy! poprosze kawalek!
pięknie wygląda!
pierwszy raz spotykam się z takim ciachem. ale widzę, że by mi smakowało. z pewnością!
Prezentuje się na bardzo wilgotne, a takie lubię!
Mmmm, prezentuje się naprawdę smakowicie :] Ciekawy pomysł z dodaniem soku z cytryny, jadałam już serniki z pomarańczami, więc wiem, że cytrusy do serka jak najbardziej pasują :D
super ciacho do popołudniowej kawy :)
Super, taki z zimowym akcentem :)
zdjęcia cudowne!!! zresztą Twoje ciasta są zawsze pięknie wypieczone i sfotografowane.
cudnie wygląda
Jadłam kiedyś podobne ciasto i muszę przyznać, ze było smaczne.
Bosko wygląda! :)
Cudnie wyrośnięty. Piękny:)
ładnie wygląda z tymi owocami :)
A wygląda jak drożdżowe! :D Serio, to była moja pierwsza myśl :)
Kochana, jak zawsze czarujesz! :)
ciekawa jestem tego cytrynowego twarogowca:) pysznie wygląda:)
Apetyczne i orzeźwiające :)
jaki puszysty... musi smakować wspaniale z tymi bakaliami
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
jak to nie puszyste, jak puszyste :)
Nigdy nie jadłam takiego ciasta:-) Wygląda na bardzo mięciutkie i puszyste:-)
Wilgotne są najlepsze. Te bakalie wyglądają szałowo!
bardzo Wam dziękuję za takie serdeczne komentarze:)
Oj taki serowiec bardzo mi się podoba :) Przepis zapisuję, ponieważ uwielbiam wilgotne i cytrynowe ciasta :)
Ciekawy przepis,ser i cytryny- chyba sie skusze:) Wykorzystuje ostatnio wszelkie przepisy z dodatkiem cytryn-no coz, sezon w pelni a drzewka cytrynowe w ogrodzie rodzinki jak zwykle pieknie obrodzily. Juz sie robi Limoncello a reszta cytryn czeka na swa kolej;)
Prześlij komentarz