czwartek, 15 grudnia 2011

Pierniczek galicyjski



" Kolejny przepis z książki Kuchnia Polska M. Caprari i kolejny smacznie udany:) Ciasto jest puszyste, mięciutkie, z cudownym korzennym aromatem i fajnie chrupiącymi bakaliami. Od siebie dorzuciłam świeży tarty imbir, który jeszcze bardziej podkręcił ten piernikowy smak i to był naprawdę dobry pomysł. Ciasto jest bardzo smaczne i wręcz nie można powstrzymać się od zajadania kolejnych kawałeczków:) "


Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szkl. powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina)

Masło stopić i odstawić do wystygnięcia. Orzechy i migdały posiekać na drobniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Jajko ubić z cukrem, dodać mleko, powidła, starty imbir i zmiksować. Dodać stopione masło, mąkę z dodatkami i ponownie zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Foremkę 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 30-40 minut. Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.

36 komentarze:

Toczka pisze...

Wygląda dość klasycznie, ale lżej niż na przykład piernik staropolski, który według mnie jest bardzo ciężki :] Taka chmurkowa, puchata wersja piernika :D

Angie pisze...

Wygląda idealnie! Musi cudownie pachnieć!

forum kulinarne pisze...

Wygląda smakowicie :)

vanilla pisze...

mi zdaje się lżejszy niż klasyczny piernik, chętnie upiekę, lubię piernikowe nowinki :)

Majana pisze...

Przepiękny jest!:)

kachna pisze...

wygląda smacznie i kusząco, aż zazdroszczę takiej pyszności :)

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

zauberi pisze...

ale ładnie wygląda, musi obłędnie pachnieć

slyvvia pisze...

Uwielbiam ciasta z dodatkiem bakalii. Twoje wygląda wspaniale :D

Agata dietetycznie w kuchni pisze...

Wyglada bardzo fajnie, wlasnie szukam jakiegos przepisu na moj alternatywny maly piernik, ktory mama pozwolila mi upiec na swieta.. moze sie skusze :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Oj muszę w końcu i ja zajrzeć do tej książki, która jak na razie kurzy się na półce:)

pieczarka mySia pisze...

wow! wyglada wspaniale! :) chetnie bym go zrobila!

Dusia pisze...

ładnie wygląda pod tą śniegową pierzynką.

Arvén pisze...

Oj, bosko wygląda :-) Nie dziwię się, że trudno się powstrzymać od kolejnych kawałków...

kulinarne-smaki pisze...

w każdym calu idealne :)

aga pisze...

pięknie dziękuję:) nie jest to może taki typowy piernik, a bardziej ciasto piernikowe, ale i tak smakuje pycha:)

kibi007 pisze...

mmm już czuję żurawinę i chrupiące orzechy, mam ochotę na kawałek z tego zdjęcia :)

Avelina pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :)

Kamila pisze...

Piękne pierniczkowe kosteczki :)

gruszka z fartuszka pisze...

bardzo ładnie wygląda :) jak z reklamy ;)

pepa w kuchni pisze...

Piękny pierniczek ;) poproszę o kawałek ;)

judik pisze...

Takiego pierniczka nigdy nie robiłam, a jestem wielką fanką wszystkiego co piernikowe:-)

Emma pisze...

czy już kiedyś mówiłam, że nie mogę się nadziwić, jak równe te kawałki ciast kroisz? :D
piernik wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje!

poswix pisze...

Wygląda bardzo przyzwoicie. Klikam i dodaję do ulubionych. :-)

grazyna pisze...

Pysznie wygląda z tymi bakaliami :)

Kaś pisze...

takie równiutkie kosteczki, nie dziwię się, że ma się ochotę sięgać po kolejną :)

Nemi pisze...

I do niego wino grzane:) Rozmarzyłam się...;)

magda k. pisze...

bardzo apetyczna propozycja :)

ŁAKOMCZUCHY pisze...

smakowitości uroczo przyprószone śnieżkiem :)]
wygląda wspaniale!

Z miłości do jedzenia pisze...

Aż ślinka cieknie!

piegusek1976 pisze...

muszę upiec piernik w tym roku!!!
pozdrawiam

aga pisze...

dziękuję Wam bardzo:)

Kasia_h pisze...

Tworzysz słodkie dzieła! Piekny pierniczek:)

Babskie Uroczysko pisze...

Upiekłam ten piernik. Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam :)

aga pisze...

Babskie Uroczysko - cieszę się, że się skusiłaś i dziękuję:)

Anonimowy pisze...

zapomnialas napisać kiedy dodajemu maslo :) takze prawie o nim zapomnialam hehe ale piernik siedzi teraz w piekarniku...zobaczymy co to bedzie bo jak dla mnie 1 jajko ...to za malo? no ale zobaczymy :)

aga pisze...

dziękuję za uwagę, już dopisałam. Napisz jak wyszło ciasto:)

Prześlij komentarz