" Kolejny przepis z książki Kuchnia Polska M. Caprari i kolejny smacznie udany:) Ciasto jest puszyste, mięciutkie, z cudownym korzennym aromatem i fajnie chrupiącymi bakaliami. Od siebie dorzuciłam świeży tarty imbir, który jeszcze bardziej podkręcił ten piernikowy smak i to był naprawdę dobry pomysł. Ciasto jest bardzo smaczne i wręcz nie można powstrzymać się od zajadania kolejnych kawałeczków:) "
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 szkl. powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina)
Masło stopić i odstawić do wystygnięcia. Orzechy i migdały posiekać na drobniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Jajko ubić z cukrem, dodać mleko, powidła, starty imbir i zmiksować. Dodać stopione masło, mąkę z dodatkami i ponownie zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Foremkę 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 30-40 minut. Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.
36 komentarze:
Wygląda dość klasycznie, ale lżej niż na przykład piernik staropolski, który według mnie jest bardzo ciężki :] Taka chmurkowa, puchata wersja piernika :D
Wygląda idealnie! Musi cudownie pachnieć!
Wygląda smakowicie :)
mi zdaje się lżejszy niż klasyczny piernik, chętnie upiekę, lubię piernikowe nowinki :)
Przepiękny jest!:)
wygląda smacznie i kusząco, aż zazdroszczę takiej pyszności :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
ale ładnie wygląda, musi obłędnie pachnieć
Uwielbiam ciasta z dodatkiem bakalii. Twoje wygląda wspaniale :D
Wyglada bardzo fajnie, wlasnie szukam jakiegos przepisu na moj alternatywny maly piernik, ktory mama pozwolila mi upiec na swieta.. moze sie skusze :)
Oj muszę w końcu i ja zajrzeć do tej książki, która jak na razie kurzy się na półce:)
wow! wyglada wspaniale! :) chetnie bym go zrobila!
ładnie wygląda pod tą śniegową pierzynką.
Oj, bosko wygląda :-) Nie dziwię się, że trudno się powstrzymać od kolejnych kawałków...
w każdym calu idealne :)
pięknie dziękuję:) nie jest to może taki typowy piernik, a bardziej ciasto piernikowe, ale i tak smakuje pycha:)
mmm już czuję żurawinę i chrupiące orzechy, mam ochotę na kawałek z tego zdjęcia :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
Piękne pierniczkowe kosteczki :)
bardzo ładnie wygląda :) jak z reklamy ;)
Piękny pierniczek ;) poproszę o kawałek ;)
Takiego pierniczka nigdy nie robiłam, a jestem wielką fanką wszystkiego co piernikowe:-)
czy już kiedyś mówiłam, że nie mogę się nadziwić, jak równe te kawałki ciast kroisz? :D
piernik wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje!
Wygląda bardzo przyzwoicie. Klikam i dodaję do ulubionych. :-)
Pysznie wygląda z tymi bakaliami :)
takie równiutkie kosteczki, nie dziwię się, że ma się ochotę sięgać po kolejną :)
I do niego wino grzane:) Rozmarzyłam się...;)
bardzo apetyczna propozycja :)
smakowitości uroczo przyprószone śnieżkiem :)]
wygląda wspaniale!
Aż ślinka cieknie!
muszę upiec piernik w tym roku!!!
pozdrawiam
dziękuję Wam bardzo:)
Tworzysz słodkie dzieła! Piekny pierniczek:)
Upiekłam ten piernik. Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam :)
Babskie Uroczysko - cieszę się, że się skusiłaś i dziękuję:)
zapomnialas napisać kiedy dodajemu maslo :) takze prawie o nim zapomnialam hehe ale piernik siedzi teraz w piekarniku...zobaczymy co to bedzie bo jak dla mnie 1 jajko ...to za malo? no ale zobaczymy :)
dziękuję za uwagę, już dopisałam. Napisz jak wyszło ciasto:)
Prześlij komentarz