" Aromatyczne ciasto z dużą ilością marchewki i bakalii. Coś jak gdyby połączenie ciasta marchewkowego i keksa. Bardzo fajnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Oryginalny przepis pochodzi z jakiejś niewiadomej mi obecnie gazety kobiecej, gdyż posiadam tylko mały wycinek, a poniżej podaję przepis z moimi zmianami. "
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 4 jajka
- ok. 300 g marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Marchew obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i całość zmiksować. Dodać marchewkę, bakalie i wymieszać. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać posiekanymi bakaliami. Można również piernik polukrować lub posypać cukrem pudrem.
26 komentarze:
piernik i marchewka bardzo mi pasuje to połączenie, od razu skojarzyła mi się keks, do ulubionych :)
Przepysznie wygląda ten pierniczek. Z chęcią bym poskubała:)
Pozdrawiam.
Lubie piernik z dodatkiem marchewki, Twój przepysznie wygląda!
Czekałam aż ktoś wstawi przepis na warzywo w pierniku i oto jest :] Bardzo ciekawy przepis i aż mnie teraz głowa rozbolała od zastanawiania się który z tych wspaniałych przepisów, dodanych w ostatnim tygodniu na wielu blogach, wybrać na Święta :]
Pięknie się prezentuje :)
Wspaniale wygląda. Aż chciałoby się sięgnąć :D
Robiłam kiedyś takie, jest pyszne!
Genialnie wygląda :)
Fajny przepis;) Myślę, że takie ciacho fajnie prezentowało by się na świątecznym stole:)
Ten wprost dla mnie. :)
bajeczny widok :)))
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Wspanialy piernik Agnieszko! :)
Marchewkowe ciasta od dawna mnie kręcą.
No nie mogę i już. Ten piernik marchewkowy kusi to tum, to tam. No i jak tu przejść obok niego obojętnie?
No! W końcu jakieś zdrowe ciacho! :) Ślinotoku dostałam! Pełno bakalii i dla odmiany na oleju, a nie na maśle :) Ciekawostka: Mało kto wie, ale taki zwykły codzienny olej rzepakowy ma więcej właściwości zdrowotnych niż te wszystkie drogie wynalazki stojące na górnych półkach :)
oj Aga, kusisz niesamowicie!!!
marchewkowe połączone z keksem i piernikową nutą? wespaniałe. Rewelacyjna sprawa. Coś dla mnie, upiekę zdecydowanie.
uwielbiam takie pierniki :)
bardzo mi się podoba ten piernik, zwłaszcza ta orzechowa kołderka na górze:)
pięknie dziękuję za te wszystkie sympatyczne słowa w komentarzach, miło mi je czytać:)
Pozdrowienia dla wszystkich:)
ciasta marchewkowe są przepyszne, w wersji piernikowej czy korzennej w szczególności :)
Trochę keks, trochę piernik, a ddo tego wszystkiego marchewka. Pycha!
Spadłaś mi jak z nieba - mam awersję do tradycyjnych, ciężkich, gumiastych pierników i nie cierpię keksów. Co roku szukam alternatywy - i oto mam :)
Dziękuję!
Ależ apetycznie wygląda! :)
Moje ukochane ciasto to ciasto marchewkowe...
Ten piernik wyglada cudnie... I jest poważną konkurencją dla mojego ciasta marchewkowego:) Przepis dodaję do ulubionych..
ciekawe połączenie, podoba mi się :) pozdrawiam cieplutko
dziękuję:)
Prześlij komentarz