" Zawsze z początkiem grudnia zaczynam już co raz bardziej czuć zbliżające się Święta i mam co raz większą ochotę na te wszelkie korzenne smaki, aromaty i bakaliowe dodatki.
To piernikowe ciasto znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej "Nowa Kuchnia Polska" i tak mnie skusiło to śliwkowe nadzienie, że postanowiłam od razu popełnić ten wypiek:)
W trakcie przygotowywania przepis uległ lekkiej modyfikacji i właśnie taki zmieniony podaję poniżej. Piernikowe ciasto przełożone jest suszonymi śliwkami moczonymi w koniaku z dodatkiem goździków. Warstwa śliwkowa jest soczysta i aromatyczna z delikatnie wyczuwalną nutką alkoholu. Wierzch ciasta polany jest roztopioną gorzką czekoladą, która idealnie komponuje się ze smakiem piernika i śliwek. Bardzo nam posmakował taki śliwkowy piernik, a w szczególności mojemu Mężusiowi, który za każdym razem, gdy zajadał kawałeczek, powtarzał jaki on jest pyszny. A ja się też z tym dokładnie zgadzam i gorąco polecam :)"
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżki masła
- kilka łyżek mleka (gdyby ciasto było bardzo gęste)
Warstwa śliwkowa:
- 375 g suszonych śliwek kalifornijskich
- ok. 1 3/4-2 szkl. koniaku
- 4 goździki
- 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 30 g migdałów
- 30 g orzechów włoskich
Śliwki włożyć do miski i zalać koniakiem, tak żeby były całkowicie zakryte. Goździki rozetrzeć w moździerzu na drobniutko i dodać do śliwek. Całość przykryć i odstawić na ok. pół godziny. Migdały i orzechy drobno posiekać. Po upływie określonego czasu osączyć śliwki i pokroić je na mniejsze kawałeczki. Dodać migdały i orzechy, przyprawę do piernika, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać i odstawić. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wlać stopione masło, miód, roztrzepane jajka i wszystkie składniki wymieszać mikserem na niskich obrotach. Gdyby ciasto wyszło bardzo gęste dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć połowę ciasta i równo rozprowadzić. Przygotowane nadzienie śliwkowe wyłożyć na ciasto piernikowe, a na to rozsmarować resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut. Po wystygnięciu polać roztopioną gorzką czekoladą. Można również polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.