" No i nie trzeba było długo czekać na kolejne muffinki:) Te są mocno kakaowe z dodatkiem delikatnego serka. Choć smakują bardzo dobrze to wprowadziłabym jednak kilka swoich małych poprawek. Można byłoby zwiększyć ilość sera, gdyż ta podana w przepisie jest mała na 12-14 babeczek. Można też dosypać ze 2-3 łyżki mąki więcej, żeby ciasto było gęściejsze, wtedy wyrośnie ładnie i po upieczeniu nie opadnie. Ogólnie muffinki wyszły super, są mięciutkie, puszyste i choć troszkę opadły, to i tak są bardzo smaczne. "
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 150 g cukru (dałam 100 g)
- 80 ml oleju (dałam 50 ml)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g białego sera mielonego
- 1 łyżka soku cytrynowego
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Blaszkę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami lub wykorzystać silikonowe foremki. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Jajko rozmącić widelcem, dodać cukier, olej i jogurt. Suche składniki wymieszać z mokrymi tylko tyle, żeby się połączyły. Ser wymieszać z sokiem z cytryny. Połowę ciasta rozłożyć do papilotek, na to wyłożyć ser i przykryć pozostałym ciastem. Muffiny wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
Przepis z książki "Muffiny-małe, ale za to przepyszne"
Przepis z książki "Muffiny-małe, ale za to przepyszne"
30 komentarze:
Piękne! A foremki śliczne!
Aga! Twoje muffiny zawsze mnie zachwycają!
Babeczki jak malowane!
ser i kakao - lubię to połączenie:)
Pysznie zapowiadają się te muffiny. Chętnie zamówię sobie u Ciebie podwieczorek ;)
wspaniałe! porywam jedną bo wyglądają bosko :)))
Bardzo apetyczne muffinki :)
ooo :) już sie zabieram za robienie
Wspaniałe połączenie smaków, pyszne !
Wspaniale wyglądają! Pyszne muffiny:)
Zjadłoby się, oj zjadłoby się:)
czekolada i ser to jest od zawsze wspaniałe połączenie:)
porywam jedną!!!
Bardzo smakowite muffinki:)
Z serkiem i kakao muszą być wyśmienite! Bardzo fajny przepis :)
smakowite... ciekawe połączenie kakao z serem, chyba się zainspiruję ;)
Agus! :) sa takie male a takie wspaniale! :) poprosze jedna ;-)
Podobają mi się, szczególnie ze względu na serowy dodatek :)
bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa:) buźka:)
Ach te muffinki, ileż one daja możliwości. Super wygladają ;]
robiłam kiedyś muffinki z serem i bardzo mi smakowały :) nie wątpię, że te też są rewelacyjne.
polecasz silikonowe foremki? mam takie, ale zawsze piekę w papilotkach... łatwo odchodzą od nich babeczki bez natłuszczenia?
dawno nie robiłam muffinek a te tak smakowicie wyglądają
A ja zrobię chyba takie serowe muffinki na Wielkanoc, oprócz zwykłego sernika :)
bardzo kusząca muffinkowa pozycja :)
lubię muffinki, to wdzięczny temat:) ostatnio robiła nawet na wytrawnie. ale na słodko też lubię:) przepis zapisuję!
dziękuję:)
Emma - ja papilotki papierowe stosuję czasami, ale ostatnio trafiłam na jakieś takie felerne, bo bardzo się przyklejają do muffinek i zostaje na nich dużo ciasta. Przerzuciłam się więc na silikonowe foremki i bardzo je sobie chwale właśnie dlatego, że ciasto w ogóle do nich nie przywiera. Babeczki można bardzo ładnie wyjąc z takiej foremki bez żadnego uszczerbku. Spróbuj, a na pewno będziesz zadowolona:)
dzięki za odpowiedź :)
rozumiem, że pieczesz bez natłuszczania tych silikonowych wcześniej? pytam, bo spotkałam się z paroma opiniami, że te silikonowe są super i w ogóle, ale trzeba je smarować wcześniej olejem...
Tak, ja nie natłuszczam foremek silikonowych i powiem Ci, że nigdy nie miałam problemu z wyjęciem babeczek.
O tym smarowaniu olejem silikonowych form też gdzieś już słyszałam, ale spróbowałam zrobić bez tego i wszystko się udało, więc robię normalnie.
oki, następnym razem wypróbuję, bo mam silikonowe od roku i się ich boję :D
dzięki za odpowiedź!
mniaaaaam!
Prześlij komentarz