czwartek, 2 lutego 2012

Pleśniak



" Pleśniak to jedno z ciast, które bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Choć muszę przyznać, że wtedy za bardzo go nie lubiłam, jednak teraz moje smaki się odmieniły i jest to moje ulubione ciasto!!! Tak bardzo mi smakuje, że mogłabym je jeść ciągle i raczej by mi się nie znudziło. 
Po prostu uwielbiam to ciasto, a najbardziej smakuje mi z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, pychota:) Obecna wersja jest z dżemem wiśniowym, oczywiście domowej produkcji, i też jest bardzo smaczna. I to tak bardzo, że całe ciasto zniknęło w przeciągu jednego dnia, a raczej kilku godzin. Takie było dobre, że znowu mam na nie ochotę, mniammm:) "


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoik gęstego dżemu (porzeczkowy, wiśniowy)

Z mąki, margaryny, żółtek, 2 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze, z czego jedną mniejszą część ciasta zagnieść z kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika, aby stwardniało. Foremkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, większą część jasnego ciasta. Posmarować ciasto dżemem i zetrzeć ciasto kakaowe. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią, mniejszą część jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.

43 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Ja też bardzo lubię i niedawno robiłam. Pysznie wygląda u Ciebie Aga:)
Pozdrawiam:)

Myszki in cucina pisze...

Idealny na mroźne dni:)

mojetworyprzetwory pisze...

Uwielbiam pleśniaka, dawno nie robiłam - bo był okres, że na każdy weekend piekliśmy. Czas go sobie przypomnieć;)

Twój wygląda tak smakowicie!

slyvvia pisze...

Uwielbiam to ciasto. Muszę w końcu zaczerpnąć babcinego przepisu :)

margot pisze...

pięknie się prezentuje , ma takie żywe kolory ,a na pleśniak to jest zawsze dobry czas

kabamaiga pisze...

Ja też je znam z dzieciństwa, ale w przeciwieństwie do Ciebie uwielbiałam.

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Bardzo lubie pleśniaka ...pamietam, że jak miałam 12 lat i starałam się upiec go po raz pierweszy to jakoś mi nie podszedł ...teraz kilka:) lat później go uwielbiam:)

Ale babka i robi to co lubi pisze...

Stary sprawdzony, pyszny przepis.

madzik pisze...

Bardzo smaczne i efektowne, też jedno z moich ulubionych :)

judik pisze...

O tak - zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast:-) A jak pysznie u Ciebie wygląda!:-)

Majana pisze...

Uwielbiamy :) Latem robię ze świeżymi porzeczkami, smakuje bosko:)
Pozdrawiam ciepło:)

ruda pisze...

Nigdy nie jadłam tego ciasta, a słyszłam mnóstwo pozytywnych opinii, jest niezwykle popularne :)

Karmel-itka pisze...

och, ja też uwielbiam!
muszę zagadac do Babci, aby upiekła xd

http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com

Kamila pisze...

Ja bardzo lubię, z każdym owocem a jak jego brak to dżemolady też się sprawdzają. U Ciebie pysznie!

Hania-Kasia pisze...

Prezentuje się rewelacyjnie.

Sue pisze...

Mój wygląda zupełnie inaczej. Ale ten pewnie też smakuje wyśmienicie. :)

magda k. pisze...

nazwa mnie nie pociąga, ale za to ciasto jak najbardziej :)

Kropka pisze...

Kiedy byłam dzieckiem, to właśnie nazwa zastanawiała mnie najbardziej;) muszę zrobić pleśniaczka!:) pozdrawiam!

klliisiaa pisze...

uwielbiam :))

Domi Kowalczyk (Zręczna Manufaktura) pisze...

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa, choć u nas nazywa się ono Skubaniec :)
Pięknie wygląda!

dorcia pisze...

U nas tez nazywamy go skubancem i pieczemy przewaznie z agrestem. Wyglada pysznie!!!

dorota20w pisze...

uwielbiam

Violiśka pisze...

Też myślałam ostatnio o tym, by je zrobić:) U mnie chyba robiło się z wiśniami z syropu,a na wierzch dawało ciemne ciasto.

Tamara pisze...

Ależ idealnie równe warstwy! Uwielbiam pleśniak - mój wygląda tak http://pysznezycietamary.blogspot.com/2012/01/plesniak.html

asieja pisze...

rety, jakie cudne!

lutka40 pisze...

Wcale się nie dziwię ,że szybko zniknęło .Wygląda pysznie

Winet pisze...

Znam i uwielbiam! Najlepsze jest z powidłami albo właśnie z czarną porzeczką. U nas znane jest też jako skubaniec :)

Toczka pisze...

W takim razie mamy podobne smaki teraz :] Bo ja też najbardziej pleśniaka lubię z lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki :D Rewelacyjne zestawienie! I ta pianka i kruchutkie warstwy ciasta! Mmmm, zdecydowanie Pleśniak plasuje się wysoko na mojej ciastowej liście rewelacji :]

Usagi pisze...

Ja też pamiętam pleśniaka i też za nim nie przepadałam. A teraz nie wiem, patrzę na Twoje zdjęcia i tak sobie myślę, że z dżemem pomarańczowym... dlaczego nie? To właśnie fajne w pleśniaku, że można go zrobić na tysiąc sposobów.

mania179 pisze...

Śliczny i pyszny :)

Ewam pisze...

stary poczciwy plesniak...pyszne ciasto:)

Avelina pisze...

Pyszne ciasto i zawsze się udaje :)

diab79 pisze...

Uwielbiam to ciasto. Twoje wyszło idealne.

aga pisze...

bardzo Wam dziękuję za te wszystkie miłe słowa w komentarzach:) i z tego co widzę i czytam to pleśniak ma naprawdę dużo zwolenników:)
Pozdrawiam Was cieplutko:)

pieczarka mysia pisze...

zakochalam sie w Twoim plesniaku!

Russkaya pisze...

Pleśniak to takie nasze rodzinne ciasto :D

Pauli pisze...

Pleśniak to ciasto mojego dzieciństwa, uwielbiam je w każdej postaci :)

Anonimowy pisze...

Ciasto smakowało , ale wygląd ciasta bardzo odbiegał od tego zdjęcia....

aga pisze...

Anonimowy - nie zawsze wyjdzie tak jak trzeba, ale grunt, że smakował:)

Justyna pisze...

A mi wyyyyyyszedł i jest przepyszny, robiłam jakieś pół roku temu, wszyscy zachwyceni :)
Dziś powtórka :D

aga pisze...

Justyna - i takie wpisy bardzo mnie cieszą:) Super, że smakował:)

Justyna pisze...

Jak zwykle wyszedł pyszny !

mama B pisze...

Zrobiłam dziś pierwszy raz rewelacja ;)

Prześlij komentarz