" Pleśniak to jedno z ciast, które bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Choć muszę przyznać, że wtedy za bardzo go nie lubiłam, jednak teraz moje smaki się odmieniły i jest to moje ulubione ciasto!!! Tak bardzo mi smakuje, że mogłabym je jeść ciągle i raczej by mi się nie znudziło.
Po prostu uwielbiam to ciasto, a najbardziej smakuje mi z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, pychota:) Obecna wersja jest z dżemem wiśniowym, oczywiście domowej produkcji, i też jest bardzo smaczna. I to tak bardzo, że całe ciasto zniknęło w przeciągu jednego dnia, a raczej kilku godzin. Takie było dobre, że znowu mam na nie ochotę, mniammm:) "
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 kostki margaryny
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- słoik gęstego dżemu (porzeczkowy, wiśniowy)
Z mąki, margaryny, żółtek, 2 łyżek cukru i proszku do
pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i
dwie mniejsze, z czego jedną mniejszą część ciasta zagnieść z kakao.
Ciasto włożyć do zamrażalnika, aby stwardniało. Foremkę o wymiarach 22 x
26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, większą
część jasnego ciasta. Posmarować ciasto dżemem i zetrzeć
ciasto kakaowe. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i
wyłożyć na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią, mniejszą
część jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 st. C i piec ok. 40 minut.
43 komentarze:
Ja też bardzo lubię i niedawno robiłam. Pysznie wygląda u Ciebie Aga:)
Pozdrawiam:)
Idealny na mroźne dni:)
Uwielbiam pleśniaka, dawno nie robiłam - bo był okres, że na każdy weekend piekliśmy. Czas go sobie przypomnieć;)
Twój wygląda tak smakowicie!
Uwielbiam to ciasto. Muszę w końcu zaczerpnąć babcinego przepisu :)
pięknie się prezentuje , ma takie żywe kolory ,a na pleśniak to jest zawsze dobry czas
Ja też je znam z dzieciństwa, ale w przeciwieństwie do Ciebie uwielbiałam.
Bardzo lubie pleśniaka ...pamietam, że jak miałam 12 lat i starałam się upiec go po raz pierweszy to jakoś mi nie podszedł ...teraz kilka:) lat później go uwielbiam:)
Stary sprawdzony, pyszny przepis.
Bardzo smaczne i efektowne, też jedno z moich ulubionych :)
O tak - zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast:-) A jak pysznie u Ciebie wygląda!:-)
Uwielbiamy :) Latem robię ze świeżymi porzeczkami, smakuje bosko:)
Pozdrawiam ciepło:)
Nigdy nie jadłam tego ciasta, a słyszłam mnóstwo pozytywnych opinii, jest niezwykle popularne :)
och, ja też uwielbiam!
muszę zagadac do Babci, aby upiekła xd
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
Ja bardzo lubię, z każdym owocem a jak jego brak to dżemolady też się sprawdzają. U Ciebie pysznie!
Prezentuje się rewelacyjnie.
Mój wygląda zupełnie inaczej. Ale ten pewnie też smakuje wyśmienicie. :)
nazwa mnie nie pociąga, ale za to ciasto jak najbardziej :)
Kiedy byłam dzieckiem, to właśnie nazwa zastanawiała mnie najbardziej;) muszę zrobić pleśniaczka!:) pozdrawiam!
uwielbiam :))
Moje ulubione ciasto z dzieciństwa, choć u nas nazywa się ono Skubaniec :)
Pięknie wygląda!
U nas tez nazywamy go skubancem i pieczemy przewaznie z agrestem. Wyglada pysznie!!!
uwielbiam
Też myślałam ostatnio o tym, by je zrobić:) U mnie chyba robiło się z wiśniami z syropu,a na wierzch dawało ciemne ciasto.
Ależ idealnie równe warstwy! Uwielbiam pleśniak - mój wygląda tak http://pysznezycietamary.blogspot.com/2012/01/plesniak.html
rety, jakie cudne!
Wcale się nie dziwię ,że szybko zniknęło .Wygląda pysznie
Znam i uwielbiam! Najlepsze jest z powidłami albo właśnie z czarną porzeczką. U nas znane jest też jako skubaniec :)
W takim razie mamy podobne smaki teraz :] Bo ja też najbardziej pleśniaka lubię z lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki :D Rewelacyjne zestawienie! I ta pianka i kruchutkie warstwy ciasta! Mmmm, zdecydowanie Pleśniak plasuje się wysoko na mojej ciastowej liście rewelacji :]
Ja też pamiętam pleśniaka i też za nim nie przepadałam. A teraz nie wiem, patrzę na Twoje zdjęcia i tak sobie myślę, że z dżemem pomarańczowym... dlaczego nie? To właśnie fajne w pleśniaku, że można go zrobić na tysiąc sposobów.
Śliczny i pyszny :)
stary poczciwy plesniak...pyszne ciasto:)
Pyszne ciasto i zawsze się udaje :)
Uwielbiam to ciasto. Twoje wyszło idealne.
bardzo Wam dziękuję za te wszystkie miłe słowa w komentarzach:) i z tego co widzę i czytam to pleśniak ma naprawdę dużo zwolenników:)
Pozdrawiam Was cieplutko:)
zakochalam sie w Twoim plesniaku!
Pleśniak to takie nasze rodzinne ciasto :D
Pleśniak to ciasto mojego dzieciństwa, uwielbiam je w każdej postaci :)
Ciasto smakowało , ale wygląd ciasta bardzo odbiegał od tego zdjęcia....
Anonimowy - nie zawsze wyjdzie tak jak trzeba, ale grunt, że smakował:)
A mi wyyyyyyszedł i jest przepyszny, robiłam jakieś pół roku temu, wszyscy zachwyceni :)
Dziś powtórka :D
Justyna - i takie wpisy bardzo mnie cieszą:) Super, że smakował:)
Jak zwykle wyszedł pyszny !
Zrobiłam dziś pierwszy raz rewelacja ;)
Prześlij komentarz