czwartek, 3 maja 2012

Ciasto - Mus potrójnie czekoladowy



" Takie ciasto-deser przygotowałam dla Męża na urodziny, które obchodził pod koniec kwietnia. Mus przygotowałam w formie ciasta, które w roli tortu sprawdziło się znakomicie, ale taki mus można również przygotować w pucharkach i podać takie pojedyncze porcje dla każdego. 
Jedyną zmianą, którą bym wprowadziła to cienki czekoladowy spód, albo biszkoptowy, albo ciasteczkowy. Wtedy, po prostu ciasto łatwiej dałoby się wyjąć z tortownicy. Czekoladowy smak jest odpowiednio wyważony, gdyż łączą się tutaj różne smaki czekolad. Każda z warstw smakuje nie co inaczej, razem dobrze się komponują i otrzymujemy przyjemny czekoladowy smak. 
Mus jest bardzo delikatny, puszysty i kremowy.  
Smakuje tak cudownie pysznie, że wprost rozpływa się w ustach:) "


Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 1000 g / 1 l śmietany kremówki 36% (użyłam 3 x 330g)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek gorącej wody
  • gorzka czekolada do dekoracji

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć folią spożywczą.
Gorzką czekoladę połamać, dodać 2 łyżki kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, żeby przestygła. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. 1/3 część śmietany schłodzonej ubić na sztywno, 1-2 łyżki ubitej śmietany dodać do czekolady i ręcznie wymieszać. Czekoladę ze śmietaną dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Dodać ostygniętą żelatynę i ponownie całość zmiksować. Mus z gorzkiej czekolady wyłożyć do tortownicy i w miarę równo rozsmarować. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz., żeby stężał.
Podobnie przygotować dwie kolejne warstwy, z mlecznej i białej czekolady. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby mus dobrze stężał. Po wyjęciu z lodówki zdjąć obręcz tortownicy, a wierzch posypać tartą gorzką czekoladą.

/Przepis własny/

55 komentarze:

Monika pisze...

TO musi być niebo... wspaniałe!

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

Wygląda cudnie :) przepis już zapisuję! pozdrawiam serdecznie

lutka40 pisze...

Wspaniałe!!!!!!!!!!!!!!!!

Wiewióra pisze...

Oj marzy mi die taki potrójnie czekoladowy kawałeczek... wspaniały deser!

Patyska pisze...

Po prostu cudo!

Karmel-itka. pisze...

cudowne. lekkie, słodkie i moooocno czekoladowe ;]
ale kusisz w tą majówkę!

asiej pisze...

cudnie puszysty.

Agnieszka pisze...

ale cudowne :P

Aurora pisze...

Boskie! :)))

Aurora pisze...

Zapraszam serdecznie do projektu Czekoladowe wyznanie :-D

mojetworyprzetwory pisze...

Wspaniały! Idealny! Pyszny! cudny, a zdjęcie takie apetyczne, że aż ślinka leci;)

dorota20w pisze...

wygląda wspaniale !

kornik pisze...

Piękne ciasto, warstwy obłędne:)

moje pasje pisze...

fantastycznie sie prezentuje i musi smakować pysznie :) Widziałam kiedys tak przygotowany deser na bazie sera wiaderkowego ale na śmietanie chyba jest lepsze :)

Justin&Dorothy pisze...

Prezentuje się świetnie !:)

Tapenda pisze...

Pięknie wygląda i pewnie smakuje odlotowo :)

kruszyna pisze...

O ranyyy! Pieję z zachwytu! Toż to ciasto/ deser idealne! :)

Kamila pisze...

Doskonałe ciacho!

Arvén pisze...

Robi niesamowite wrażenie! Wspaniały pomysł na tort...:)

Samantha pisze...

Wygląda tak wspaniale, że nie mogę oderwać oczu i zapewne przepyszne ! Pozdrawiam :)

aga pisze...

pięknie dziękuję:)
pozdrawiam i życzę Wam miłej majówki:)

Danusia pisze...

po raz kolejny obśliniłam cały laptop :P ciasto cudo! :D

Aldi pisze...

Jaki piękny!
Przepis zapisałam - muszę go zrobić :)

pasjonatka pisze...

takie proste a efektowne :)

Majana pisze...

Przepiękne! Delikatne, musi rozpływać się w ustach. Mniam!:)

Bernadeta pisze...

idealny!!!!! wow.

Anonimowy pisze...

Świetny torcik :) Nie rozumiem do końca ilości śmietany. [...] Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, 1-2 łyżki ubitej śmietany dodać do czekolady i ręcznie wymieszać. Czekoladę ze śmietaną dodać do ubitej śmietany i zmiksować.[...]
Robiąc w ten sposób cała śmietana idzie do pierwszego musu. A do dwóch pozostałych?
Bardzo proszę o sprecyzowanie, bo torcik cudny i chciałabym go popełnić na weekend.
serdecznie pozdrawiam
Ania P.

aga pisze...

Ania P - dziękuję za ten komentarz i już wszystko wyjaśniam.
Ilość śmietanki jest przeznaczona na 3 musy czekoladowe, czyli do każdego należy użyć jedną trzecią podanej ilości, ok. 333 ml/333 g. Ja kupiłam akurat takie pojemniki ze śmietaną po 330 g , więc pasowały idealnie.
Mam nadzieję, że pomogłam i już się to rozjaśniło:) Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem:)
Pozdrawiam:)

Bon Appetit! pisze...

Świetne ciasto!MNIAM!

Smacznie Zdrowo Tanio pisze...

To są moje smaki. Zapisuję:)

judik pisze...

Aż trudno uwierzyć że to są trzy rodzaje musu czekoladowego, jestem zafascynowana!:)

Kulinarna Fuzja pisze...

Jak to apetycznie wygląda !!! Te trzy kolory pięknie do siebie pasują :)

Daria Anna pisze...

Mam dostęp do smietany 30% i 45% tzw. double cream, więc żadna z tych opcji nie jest osiągalna dla mnie, myślisz, że na 30%-tce przepis się sprawdzi czy muszę dodać więcej żelatyny, aby masa się trzymała?

piegusek1976 pisze...

piękny:)) moja ciocia robi identyczny, ja jeszcze nie miałam odwagi go zrobić:) pozdrawiam

Cmeha pisze...

ale to wygląda! boskie! :)

zapraszam, mr-broccoli.blogspot.com ;)

Crust and Dust pisze...

Wygląda bajecznie! Wszystkiego najlepszego Mężowi :)

Crust and Dust pisze...

@Daria-Anna. nie wiem czy dobrze myślę, ale moim zdaniem opcja 30 się sprawdzi. Tez nie mam tutaj dostepu do inneh smietanki niz heavy or double cream i robie wszystko na 30% (dzisiaj np. mus z bialej czekolady) i wychodzi idealnie. Powodzenia! Ten tort wyglada tak bajecznie,ze wcale sie nie dziwie,ze przepis testujesz tak szybko! Pozdrowienia!

pieczarka mySia pisze...

Ciasto jest wspaniale!

Musze koniecznie zrobic ;*

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

cudownie smakuje i pięknie wygląda:) a dla Męża wszystkiego najlepszego:)

aga pisze...

Daria Anna - Crust and Dust mnie uprzedziła z odpowiedzią, ale w zupełności się zgadzam, że śmietanka 30% też się nadaje, bo robiłam już taki mus jej wykorzystaniem.

dziękuję wszystkim za tak miłe słowa i przesyłam uściski:)

Z miłości do jedzenia pisze...

Wspaniały!! Uwielbiam wszelkie musy :)

adrianamilner pisze...

Kocham takie musy mniam mniam

Beatrice pisze...

Pięknie wygląda i tak smakowicie! :)

Daria Anna pisze...

Użyłam przepisu na mus do mojego sernika, użyłam jednej warstwy, więc pomieszałam czekoladę gorzką z mleczną, aby było w sam raz. Dzieki za przepis :)

aga pisze...

Daria Anna - fajnie, że przepis się przydał. Serniczek wyszedł Ci bardzo fajny:)

Anonimowy pisze...

SUPER PYSZNE CIASTO JADŁAM TYDZIEŃ TEMU W KAWIARENCE MUSZĘ KONIECZNIE ZROBIĆ JEDEN MAŁY KAWAŁEK KOSZTOWAŁ 7.5 ZŁ

Karolina Dietetyk pisze...

Wygląda PIĘKNIE, a czekolada, jak wiadomo:
http://www.udietetykow.pl/jak-wzbogacic-diete-w-magnez/

Marta pisze...

Jakie pyszne ciasto,chyba ukradnę kawałek,jutro je przygotuję tylko do Lidla po czekoladę i będzie równie pyszne.

Anonimowy pisze...

Jadlam je wczoraj.... Przepyszny polecam !!!!!!!

Maria Jentkiewicz pisze...

a jak z dziecmi? bedzie im smakowal jesli 1/3 tortu jest gorzka?

Anonimowy pisze...

A czy na ciasto można wylać galaretkę ?

Anonimowy pisze...

masakra, chyba jestem jakieś antytalencie. Nie wiem czemu ale gorzka czekolada nie chciała się rozpuścić, nie wiem czy to wina tej śmietany czy dużej zawartości kakao. Rozpuściła się trochę, nie zrobiła się całkiem płynna, z innymi czekoladami nigdy nie miałam takiego problemu. Śmietanę ubiłam na sztywno, połączyłam czekoladę ze śmietaną, wyszłu małe grudki czekolady, ok mówię trudno. Biorę żelatyną a ona już zastygnięta. W ogóle 2 razy robiłam tą żelatynę i ciągle robiły się grudy, moim zdaniem za mało wody na 2 łyżeczki żelatyny. Po połączeniu wszystkich składników masa zrobiła się hmmm, trochę płynna? nie była tak sztywna jak ubita śmietana, nie wiem czy tak miało być. Wstawiłam pierwszą warstwę do lodówki ale wątpię żeby coś z tego wyszło. Bardzo trudny przepis choć wydaje się banalnie prosty....

Anonimowy pisze...

no więc zrobiłam mimo problemów o których pisałam wyżej. Moim zdaniem grudki brylantyny były spowodowane zbyt małą ilością wody. przy następnych warstwach na 2 łyżeczki żelatyny dawałam 1/4 szklanki wody i już nie było problemu grudek. A efekt? o matko, dziękuję, to najlepszy deser jaki w życiu jadłam. Od dziś to będzie mój popisowy deser dla gości. I jest bardzo wydajny bo jest dość mocno słodki więc wystarczy cienki kawałek żeby zaspokoić podniebienie. Przyznam że pierwsza warstwa wydawała mi się dość blada więc dosypałam dwie łyżeczki kakao i dobrze bo teraz dolna warstwa różni się od środkowej, gdybym nie dodała to miałaby taki kolor jak środkowa. Pychota, dziękuję jeszcze raz!

Anonimowy pisze...

* żelatyny zamiast brylantyny - o jednym myślę a o drugim piszę, heheh :)

Anonimowy pisze...

Ciasto jest boskie, przepis idealny! Robiłam już 3 razy i goście wychwalają pod niebiosa smak. Bardzo dziękuję za inspirację! Zgodnie z sugestiami robię spód z pokruszonych ciastek czekoladowych więc nie ma problem z serwowanie. Robiłam też wariację z polewą czekoladową na całym cieście ale wychodzi baaardzo słodkie.

Prześlij komentarz