czwartek, 31 maja 2012

Ciasto rabarbarowo-bezowe



" Po wpisach w tym miesiącu można zauważyć, że rabarbar króluje u mnie na całego. Przerobiłam już trochę ciast z jego udziałem i jako najlepsze uważam połączenie z kruchym ciastem, w którym bardzo się rozsmakowałam. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą już u mnie gościło tutaj, ale teraz pokażę Wam je w nieco odmienionej postaci. Połączyłam w jedną całość bezę i rabarbar i zapiekłam to na kruchym spodzie. Wyszło... naprawdę bardzo smacznie, a wręcz pysznie:) Jest i słodko i kwaśno i krucho, czyli wszystko co najlepsze:) "


Składniki:

Ciasto:     (użyta 1/3 część ciasta)
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki śmietany kwaśnej

Warstwa bezowo-rabarbarowa:
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g rabarbaru

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 

Ilość ciasta z przepisu jest dość duża, taka na dwa kruche spody w prostokątnych blaszkach ok. 25 x 35 cm. Ja zazwyczaj piekę w mniejszych foremkach, ale ciasto zawsze przygotowuje z całej porcji, następnie dzielę na 3 porcje i zamrażam, w ten sposób mam zawsze gotowe ciasto na kruchy spód. 

W tym przepisie należy wykorzystać 1/3 część przygotowanego ciasta. 
Wylepić dno foremki o wymiarach 20 x 24 cm i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 12-15 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę dosypując stopniowo cukier. Do piany dodać rabarbar i wymieszać. Na przestudzone ciasto rozłożyć masę bezowo-rabarbarową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min. w 180 st. C.

/Przepis własny/

23 komentarze:

Majana pisze...

Wygląda bosko! Uwielbiam takie ciasta. :)
Pozdrowienia:)

Tygrysica pisze...

Pięknie, choć wizualnie pierwsza wersja bardziej mi się podoba. Ale smak musi być wspaniały z takim zestawieniem.

Aciri pisze...

Przepiękne:) Ja wczoraj zajadałam się drożdżowym z rabarbarem, ale bezowemu też pewnie nie odpuszczę:)

goh. pisze...

na maksa apetyczne zdjęcie:))) zjadam oczami!

Kamila pisze...

Bardzo smacznie wygląda :)

Beatrice pisze...

Przecudownie wygląda!

Angie pisze...

Wygląda wspaniale!

mojetworyprzetwory pisze...

Przepiękne ciasto! Wygląda wspaniale!

kuchenny bałagan pisze...

Wygląda fantastycznie!

Evitaa pisze...

Bardzo fajny pomysł :).

Daria Anna pisze...

W tej chwili mogę sięgnąć po kawałek, bo mam właśnie ochotę na coś tak pysznego.

Kuba (Kuba-Pichci.pl) pisze...

Piękne ciasto. Pozdrawiam!

Iwona [Escapade Gourmande] pisze...

Ja takze uważam,że kruche ciasto i rabarbar to najlepsze połacznie. Z bezą nie próbowałam. Kusisz!

basia pisze...

Jak zawsze slicznie i apetycznie...

Usagi pisze...

O ja, co jedno to piękniejsze - trudny wybór :)Ale chyba to, bo wygląda obłędnie.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Cudowne!!!

aga pisze...

bardzo dziękuję:)

pasjonatka pisze...

uwielbiam twoje ciasta ;)

kruszyna pisze...

Pięknie i smakowicie wygląda ta zaróżowiona beza :)

pieczarka mySia pisze...

Uwielbiam Twoje przepisy :) kolejne ciacho, ktore musze zrobic ;*

buzka ;*

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

wygląda fenomenalnie:)

magda k. pisze...

prezentuje się rewelacyjnie :)

aga pisze...

dziękuję:)

Prześlij komentarz