" Do całej kolekcji rabarbarowych ciast dołączę jeszcze tylko to jedno, bo już w kolejce czekają truskawki. Wcześniej było już norweskie ciasto, a teraz natknęłam się na francuskie.
Proste, ucierane ciasto z kwaśnym rabarbarem i chrupiącymi płatkami migdałów. Jeżeli miałabym wybierać, to norweskie smakowało mi lepiej, gdyż było bardziej puszyste. Natomiast to, nie wiedzieć czemu wyszło trochę takie suchawe, ale spokojnie można je sobie zjeść na podwieczorek do herbatki. "
Proste, ucierane ciasto z kwaśnym rabarbarem i chrupiącymi płatkami migdałów. Jeżeli miałabym wybierać, to norweskie smakowało mi lepiej, gdyż było bardziej puszyste. Natomiast to, nie wiedzieć czemu wyszło trochę takie suchawe, ale spokojnie można je sobie zjeść na podwieczorek do herbatki. "
Składniki:
- 114 g masła
- 1 1/4 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl.)
- 3 jajka
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta łyżeczki soli
- 1/2 szkl. płatków migdałowych
- 400 g rabarbaru
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać mąkę, proszek i sól. Utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. Powoli wsypywać mąkę z dodatkami i miksować na małych obrotach. Dodać rabarbar i wymieszać. Przełożyć do foremki, wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut.
/Przepis pochodzi stąd/
18 komentarze:
mmm... uwielbiam rabarbar cieście.
Wygląda pięknie. Mówisz,że troszkę suchawe mimo rabarbaru?
Pozdrowienia:)
Kolejne wspaniale ciacho Agnieszko! Nie wiem jak Ty to robisz, ale czarujesz mnie swoimi wypiekami :)
Świetnie wygląda!
Wygląda bardzo apetycznie :)
jak z migdałam to biorę w ciemno, bo też robiłam i było wspaniałe;) Pyszne ciacho!
ahh jakze apetycznie sie prezentuje !
Widzę, że u Ciebie istny szał rabarbarowy! :) Żałuję strasznie, że wszystkie przepisy na masełku - mi lekarz zalecił odstawienie masła na rzecz oleju rzepakowego (ach ten cholesterol!). A wyglądają tak pyyyysznie!
Zachwycasz przepisami rabarbarowymi;)
Przepysznie wygląda!
Te nieco bardziej suche ciasta też mają swój urok - można je maczać w kawie! :) Podoba mi się połączenie rabarbarowego nadzienia z płatkami migdałów. I to rabarbarowe szaleństwo u Ciebie :).
bardzo łądnie wyglada:)
Świetny przepis! A ciacho wygląda smacznie :)
bardzo Wam dziękuję:) a już niebawem zamienię to moje szaleństwo rabarbarowe na truskawkowe:)
Ojj zjadłabym kawałek do wieczornej herbatki :)
Pięknie i pysznie się prezentuje :)
Świetne :)
Wygląda cudnie ....
Prześlij komentarz