poniedziałek, 24 września 2012

Kruche ciasto z musem jabłkowym



" Ciasto proste, łatwe i szybkie do przygotowania, czyli po prostu kruche ciasto przełożone musem jabłkowym. Nie ma w nim nic takiego nadzwyczajnego, ale nam tak smakowało, że przy jednym podejściu zniknęło prawie pół blaszki ciasta. I po raz kolejny okazało się, że połączenie kruchego ciasta  z owocowymi dodatkami sprawdza się znakomicie i daje bardzo smaczny efekt. "


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 600-800 g musu jabłkowego

Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i  zagnieść gładkie ciasto. Połowę ciasta rozłożyć na dnie foremki 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować mus jabłkowy. Drugą połowę ciasta rozwałkować i położyć na jabłkowym musie. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut w 180 st. C.

/Przepis własny/

42 komentarze:

Anula pisze...

Smakowicie wyglada, uwielbiam jabłeczniki

Joanna pisze...

Muszę wypróbować-na jaką blachę są te proporcje?

Kamila pisze...

Doskonałe połączenie! Pięknie wygląda!

mojetworyprzetwory pisze...

Ale piękne, takie bajkowe, bo niby zwykłe, a ma w sobie to "coś";) Pozdrawiam!

Antenka pisze...

idealne! mój faworyt!

asieja pisze...

krucha jesień w cieście

mari pisze...

Też takie piekę,jest przepyszne.śliczne zdjęcie.Pozdrawiam mari

Dusia pisze...

bardzo dobre, klasyczne i pyszne

Majana pisze...

Wspaniałe.
Zachciało mi się szarlotki.:)

Patrycja Reszko pisze...

To szybsze niż szarlotka z krojonymi własnoręcznie jabłkami a równie pyszna!

Patyska pisze...

Bardzo taką lubię, poproszę kawałeczek ;)

Unknown pisze...

Sezon jablkowy, więc i szarlotek zatrzęsienie, ale to są ciasta, których nigdy za dużo :) Twoje wygląda bardzo smakowicie

Samantha pisze...

Przepysznie się prezentuje ! Ja też często dodaję mus jabłkowy do ciast, prosto i szybko. Znakomite ciacho ! Pozdrawiam :)

aga pisze...

Bardzo dziękuję za serdeczne słowa:)

pasjonatka pisze...

zastanawiam sie czy twoje pomysly na pyszne cicha kiedys sie skoncza ;p

Kaś pisze...

oj tak, kruche i soczyste owoce to duet idealny
mega apetycznie ciasto!!!

Smakiem Pisany pisze...

bardzo piękne! z chęcią wgryzłabym się dalej w ten kawałeczek ciacha!

magda k. pisze...

u Ciebie jak zwykle zagląda na mnie przepyszne ciasto :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

...a juz kruche ciasto z jabłkami to najlepsze co Bóg kobiecymi rękami stworzył:)pozdrawiam

pieczarka mySia pisze...

jak zwykle pyszne ciasto z dodatkiem jablek :) zapisuje do zrobienia ;-)

majka pisze...

Cudowne! Wyglada tak krucho i delikatnie zarazem. Patrzac na zdjecie mam wrazenie, ze rozplywa sie w ustach... :))

Usciski.

aga pisze...

dziękuję:)

Ervisha pisze...

tez takie robię :) Alternatywa dla szarlotki :D

Naliex pisze...

dzięki ! właśnie stygnie ;)

aga pisze...

Natala Czarnula - mam nadzieję, że będzie smakować:)

Anonimowy pisze...

uwielbiam takie ciasta...podane z lodami waniliowymi...swietne...pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Czy mus nie wyleci z ciasta

Anonimowy pisze...

Wlasnie upieklam z musem jablkowym,jest pyszny i kruchy.Polecam;)
Pozdrawiam;)))

Anonimowy pisze...

Dzień dobry, czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę użyć skrobi?

Anonimowy pisze...

Robiłam wszystko wedlug przepisu i nie wyszło mi nic. Ciasto mi wyszlo klejące wiec niby jak to milalam rozwałkować? Pierwsza partie ciasta wywalilam bo byla zbyt lepiąca,ale jak druga mi wyszla taka sama to stwierdzilam ze może tak ma być?Niby proste,ale duzo nieścisłości w przepisie jak dla mnie. No cóż, może tez dlatego, ze zaczynam swoją przygodę z wypiekami :-)

Anonim pisze...

Niestety nic mi nie wyszło, ciasto tak się kleiło, że szkoda gadać

Wiwi pisze...

Bardzo dobre, upieklam w zeszłym tygodniu 👍

Iwonatel pisze...

Świetne. Dzisiaj upiekłam. Bardzo dobry przepis!

Unknown pisze...

Dobre pytanie. Tez się nad tym zastanawiam.

Unknown pisze...

Dziś spróbuję zrobić 😎

Unknown pisze...

Właśnie się piecze

Doanh Doanh pisze...



eva airline
vé máy bay eva đi mỹ
korean air booking
vé máy bay đi mỹ là bao nhiêu
Vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Tri Thức Du Lịch




Unknown pisze...

Upiekłam, ale niestety nie jest dobre, takie kluchowate, zapychające, chyba przez tą kartoflankę

Unknown pisze...

Ciasto okropne, szkoda składników

Klara pisze...

Tak jak kilku osobom, ciasto wyszło kleiste, dopiero dodanie mąki pomogło. Niestety spód wyszedł zakalcowaty, może przez mokry mus jabłkowy. Natomiast górne ciasto wyszło dobre, kruche. Może przed nałożeniem musu ciasto trzeba podpiec ?

Anonimowy pisze...

czy na surowy spód nie trzeba posypać bułką tartą i dopiero dać mus, żeby ciasto nie wchłonęło wilgoci?

Unknown pisze...

Ja też dziś spróbuję upiec🙂

Prześlij komentarz