"... Miała być normalna smażona rybka, ale stojąc w kolejce w warzywniaku zobaczyłam takie ładne pieczarki, i tak sobie wykombinowałam do czego mogę je dzisiaj użyć. W sumie jeszcze nigdy do ryby nie dodawałam pieczarek, ale efekt był naprawdę dobry.
Ryba wyszła bardzo smaczna i dobrze komponuje się z pieczarkami, dodatkowo jest dość wilgotna, gdyż podczas pieczenia wytworzył się śmietanowo – ziołowy sosik ..."
Ryba wyszła bardzo smaczna i dobrze komponuje się z pieczarkami, dodatkowo jest dość wilgotna, gdyż podczas pieczenia wytworzył się śmietanowo – ziołowy sosik ..."
Składniki:
- 4 filety z ryby
- 50 dag pieczarek
- 2 średnie cebule
- 200 ml śmietany
- koperek
- natka pietruszki
- 20 dag sera żółtego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Filety osuszyć, zachować w całości lub podzielić na mniejsze porcje i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Posypać solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić w plasterki i wszystko razem poddusić. Koperek, natkę posiekać i wymieszać ze śmietaną.
Na filety wyłożyć śmietanę z ziołami, na to podduszone pieczarki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30 minut.
Na filety wyłożyć śmietanę z ziołami, na to podduszone pieczarki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30 minut.
8 komentarze:
Wygląda pysznie - lubię takie dania.
Jaka ma byc śmietana ?
Anonimowy - ja używałam kwaśnej 12% lub 18%.
jaki ser ?
Mniam :)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
Pieczenie, grillowanie to dla mnie najlepszy sposób na przygotowanie ryby. Zmieniam tylko dodatku. Ostatnio mój ulubiony przepis to https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-z-salatka-z-mlodych-listkow-szpinaku-ze-szparagami-pomidorkami-cherry-z-makaronem-orzo-przelamana-cytrusowa-nuta-pomaranczy-i-grejpfruta/ To bardzo orzeźwiająca kompozycja smaków, nie tylko dla dorosłych. Moje dzieciaki wprost ją uwielbiają. Polecam!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz