poniedziałek, 28 czerwca 2010

Tort truskawkowy



"... Na szczególną imieninową okazję, a także chyba już na zbliżające się zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam pewne ciasto, które kiedyś robiła moja mama. Ach, pamiętam ten smak... Puszysty, delikatny biszkopt przełożony maślano-truskawkowym kremem, a całość uwieńczona koroną z truskawek to zawsze dobrze się komponuje, a przy tym smakuje pysznie. Tort jest w smaku delikatny i przyjemnie owocowy ..."


  Składniki:

  Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić dodając porcjami cukier na puszystą i lśniącą pianę, ale nie całkowicie sztywną. Gdy piana będzie już dobrze ubita dodawać stopniowo po 2 żółtka i za każdym razem mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec 35 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

  Masa:
  • 2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • ok. 20-30 dag truskawek

Truskawki rozgnieść dokładnie widelcem i wyłożyć na sitko, aby oddzielić sok od owoców, gdyż jeżeli będzie za dużo soku w truskawkach to masa może się zważyć. Masło z cukrem utrzeć aż do białości, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo po 1 łyżeczce rozgniecionych truskawek i dokładnie ucierać mikserem. W sumie dodałam 4 czubiaste łyżeczki truskawek.

  Nasączenie:
  • herbata
  • sok z cytryny

  Dodatkowo:
  • 1 kg  truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby delikatnie stężały. Herbatę ostudzić i dodać sok z cytryny do smaku. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat położyć na dnie od tortownicy, nasączyć i rozsmarować 1/3 masy. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć i rozsmarować 1/3 masy, położyć ostatni blat, nasączyć i rozsmarować pozostałą część masy. Na tort założyć obręcz od tortownicy i zapiąć. Mój tort wyszedł bardzo wysoki, dlatego też musiałam zrobić dodatkowo obręcz z papieru dookoła ciasta wyższą od tortownicy i dopiero zapiąć obręcz stalową. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki i zalać wszystko tężejącą galaretką. Tort wstawić do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki.

3 komentarze:

Kaś pisze...

super tort, wyszły idealne warstwy! truskawki i krem - mniam ;)

Crust and Dust pisze...

myslisz, ze moge uzyc tego kremu do zrobienia cupcakes?:)

aga pisze...

nie probowalam, ale wydaje mi sie, ze ten krem spokojnie powinien sie nadac, gdyz jest na bazie masla i jak nalozysz go na muffiny to bez problemu zachowuje swoja forme (nie splywa, ani nic takiego...)

Prześlij komentarz